Αρχιδούκας Φραγκίσκος Κάρολος της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρχιδούκας Φραγκίσκος Κάρολος της Αυστρίας (1850) - του Josef Kriehuber
Ο αρχιδούκας Φραγκίσκος Κάρολος με την σύζυγο του Σοφία της Βαυαρίας σε μεγάλη ηλικία

O Φραγκίσκος Κάρολος Ιωσήφ αρχιδούκας της Αυστρίας (Βιέννη 17 Δεκεμβρίου 1802 - 8 Μαρτίου 1878) ήταν εξέχον μέλος του Οίκου των Αψβούργων και πατέρας δύο αυτοκρατόρων (του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας και του Μαξιμιλιανού Α΄ του Μεξικού), καθώς και παππούς του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, του οποίου η δολοφονία ήταν το έναυσμα για την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν νεώτερος γιος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Β΄ και της Μαρίας Θηρεσίας των Δύο Σικελιών, κόρης του βασιλέως Φερδινάνδου Α΄ των Δύο Σικελιών. Παντρεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 1824 στη Βιέννη την πριγκίπισσα Σοφία της Βαυαρίας από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, κόρης του βασιλιά της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Α΄. Όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του αυτοκράτορας Φερδινάνδος Α΄ παραιτήθηκε λόγω της έκρηξης της επανάστασης του 1848 ο ίδιος με την επέμβαση της συζύγου του Σοφίας παραιτήθηκε υπέρ του μεγαλύτερου γιου του, Φραγκίσκου - Ιωσήφ.

Πέθανε στην Βιέννη 6 χρόνια μετά τον θάνατο της συζύγου του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Σοφία απέκτησε:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke Franz Karl of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).