Αρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας
Ανδριάντας του Αρχιδούκα Καρόλου της Αυστρίας (Βιέννη)
Ο Αρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας με την οικογένεια του

Ο Αρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας, δούκας του Τεσέν (Karl von Österreich-Teschen, Φλωρεντία, 5 Σεπτεμβρίου 1771 - Βιέννη, 30 Απριλίου 1847) ήταν Αυστριακός στρατάρχης, τρίτος γιος του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Μαρίας Λουίζας της Ισπανίας. Παρά το ότι ήταν επιληπτικός έγινε ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς στην Αυστριακή ιστορία και ο αναμορφωτής του Αυστριακού στρατού, εθεωρείτο ως ένας από τους πιό ισχυρούς αντιπάλους του Μεγάλου Ναπολέοντα. Tην εποχή που γεννήθηκε ο πατέρας του ήταν μέγας δούκας της Φλωρεντίας, τον είχε λατρέψει η άτεκνη θεία του Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας με τον σύζυγο της Αλβέρτο του Τεσέν. Πέρασε τη νεότητα του στην Τοσκάνη και τη Βιέννη όπου ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία. Η δράση του τα πρώτα χρόνια ήταν επικεφαλής των Αυστριακών δυνάμεων εναντίον του Γαλλικού επαναστατικού στρατού. Το (1795 - 1796) διηύθυνε τις Αυστριακές δυνάμεις στον Ρήνο εναντίον του Ζουρντάν και του Μορώ τους οποίος συνέτριψε και τους ανάγκασε να οπισθοχωρήσουν Οι συγκεκριμένες επιτυχίες του τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους στρατηγούς. Το 1797 στάλθηκε ξανά να αναχαιτήσει τον στρατηγό Βοναπάρτη στην Ιταλία όπου χειρίστηκε με μεγάλη επιδεξιότητα τα Αυστριακά στρατεύματα, νίκησε ξανά τον Ζουρντάν και τον Μασσένα στη Ζυρίχη εμποδίζοντας τον Γαλλικό στρατό να κάνει επέλαση στη Γερμανία. Αρρώστησε, αποσύρθηκε στη Βοημία αλλά κλήθηκε ξανά να εμποδίσει την επέλαση του Μορώ στη Βιέννη. Η δημοτικότητα του είχε γίνει τόσο μεγάλη που στην Σύνοδο του Ρέγκενσμπουργκ (1802) του προτάθηκε να του δώσουν τον τίτλο του σωτήρα της χώρας και να του στήσουν μεγάλο τιμητικό ανδριάντα. Ο μετριοπαθής Κάρολος αρνήθηκε αυτές τις τιμές.

Αναμορφωτής του Αυστριακού στρατού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την καταστροφική ήττα του 1850 διορίστηκε επικεφαλής του πολεμικού συμβουλίου και ανέλαβε την αναδιοργάνωση του Αυστριακού στρατού, με σκληρή δουλειά. Απέσυρε όλες τις απαρχαιωμένες αναποτελεσματικές μεθόδους του 18ου αιώνα που χρησιμοποιούσε ώς τότε ο Αυστριακός στρατός και τον οργάνωσε κατά τα σύγχρονα Γαλλικά πρότυπα. Με αυτό τον τρόπο μπορούσε να αντιμετωπίσει (1809) τον ανομοιογενή γερασμένο στρατό του Ναπολέοντα. Το 1809 σε δύο αποφασιστικές μάχες, ο ίδιος αρχιστράτηγος, κατόρθωσε να πετύχει σοβαρά πλήγματα στον στρατό του Ναπολέοντα που είχε απώλειες γύρω στους 50.000 άνδρες. Από εκείνη τη χρονιά αποσύρθηκε από την ενεργό στρατιωτική δράση, εμφανίστηκε μόνο μιά φορά ακόμα (1815) όταν ήταν στρατιωτικός διοικητής στο φρούριο του Μένζ. Τον 1822 διαδέχθηκε τον δούκα του Σάξ - Τεσέν.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Σεπτεμβρίου/1815 παντρεύτηκε στο Βέιλμπουργκ την Ερριέττα του Νασώ - Βέιλμπουργκ (1797 - 1829) κόρη του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του Νασώ - Βέιλμπουργκ παιδιά τους ήταν :

  • Αρχιδούκισσα Μαρία Τερέζα (1816 - 1867) παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο Β' των δύο Σικελιών.
  • Αρχιδούκας Αλβέρτος του Τεσέν (1817 - 1895)
  • Αρχιδούκας Κάρολος Φερδινάνδος (1818 - 1894)
  • Αρχιδούκας Φρειδερίκος Φερδινάνδος (1821 - 1847)
  • Αρχιδούκισσα Μαρία Καρολίνα (1825 - 1815) που παντρεύτηκε τον πρώτο ξάδελφο του αρχιδούκα Ραινέρ
  • Αρχιδούκας Βίλχελμ της Αυστρίας (1827 - 1894)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke Charles, Duke of Teschen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).