Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας
Leopold Kupelwieser 001.jpg
Γέννηση
Φλωρεντία
Θάνατος  ή 
Γκρατς
Υπηκοότητα Αυστριακή Αυτοκρατορία
Ιδιότητα στρατιώτης
Σύζυγος Άννα Πλοχλ
Τέκνα Φραγκίσκος του Μεράν
Γονείς Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μαρία Λουίζα της Ισπανίας
Αδέλφια Μαρία Κλημεντίνη της Αυστρίας, Μαρία - Θηρεσία της Αυστρίας, Maria Anna d'Asburgo-Lorena, Αρχιδούκας Λουδοβίκος της Αυστρίας, Φραγκίσκος Β´, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκράτορας, Φερδινάνδος Γ΄, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, Ιωσήφ, αρχιδούκας της Αυστρίας, Αρχιδούκας Ράινερ Ιωσήφ της Αυστρίας, Αρχιδούκας Αντώνιος της Αυστρίας, Αρχιδούκας Αλέξανδρος Λεοπόλδος της Αυστρίας, Αρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας, Ροδόλφος των Αψβούργων-Λωρραίνης και Maria Amalia d'Asburgo-Lorena
Αξίωμα Imperial Regent of Germany 1848/1849 ( - )
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Στρατιωτικό τάγμα της Μαρίας-Τερέζας, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας, Τάγμα του Λευκού Αετού, Μεγαλόσταυρος του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Λεοπόλδου, Τάγμα του Μαύρου Αετού, 1ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας, Τάγματου Λευκού Αετού, Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι, Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Τάγμα της Μαρίας Θηρεσίας, Order of Saint Stephen of Hungary, Τάγμα του Λεοπόλδου (Αυστρία), Τάγμα του Ερυθρού Αετού, Τάγμα του Αγίου Ουμβέρτου, Order of the Rue Crown, χωρίς ετικέτα, Ludwigsorden, House and Merit Order of Peter Frederick Louis, Saxe-Ernestine House Order, Τάγμα του Λέοντος των Κάτω Χωρών, Τάγμα του Λεοπόλδου, Τάγμα του Σωτήρος, Τάγμα της Αγίας Άννας και Order of the Red Eagle 1st Class

Ο Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας (Φλωρεντία 20 Ιανουαρίου 178211 Μαΐου 1859) ήταν επιφανές μέλος του Οίκου των Αψβούργων, Αυστριακός στρατηγός και Γερμανός αντιβασιλέας, 13ο παιδί του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄ και της Μαρίας Λουίζας της Ισπανίας. Ο Ιωάννης έλαβε μόνο βασική στρατιωτική εκπαίδευση γιατί ήταν από μόνος του ταλέντο, έδειξε μεγάλο ηρωισμό στις μάχες μέχρι που συνετρίβη στη Μάχη του Χόχενλιντεν στις 3 Δεκεμβρίου 1800. Μετά τη σύναψη ειρήνης έγινε αρχηγός της μηχανικής και της αμυντικής υπηρεσίας διευθύνοντας δύο στρατιωτικές ακαδημίες, ενώ στη συνέχεια (1805) διηύθυνε την άμυνα στα στενά του Τυρόλο και το 1809 διηύθυνε το 8ο και το 9ο σώμα στρατού κατά του πρίγκηπα Ευγένιου. Μετά από κάποιες επιτυχίες γνώρισε νέες ήττες στο Πιάβ και στο Ραμπ, με αποτέλεσμα να χάσει τις στρατιωτικές του ικανότητες και ο μεγάλος αδελφός του αυτοκράτορας Φραγκίσκος να του αφαιρέσει τη διοίκηση. Απο τότε εγκαταστάθηκε στη Στυρία, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της περιοχής. Έμεινε στη μνήμη των κατοίκων της Στυρίας ως η μεγαλύτερη εκσυγχρονιστική φυσιογνωμία της ιστορίας τους, είχε διαρκείς συναντήσεις με απλούς ανθρώπους φορώντας την τοπική ενδυμασία συγκέντρωνε συνέχεια στοιχεία για τις παραδόσεις της περιοχής. Ήταν δεινός φυσιολάτρης, ορειβάτης, κυνηγός και συλλογέας μετάλλων γι' αυτό μιά ορχιδέα που φυτρώνει στα βουνά της περιοχής πήρε το όνομά του.

Ήταν ο μοναδικός στην οικογένεια που νυμφεύθηκε μία απλή γυναίκα μη ευγενούς καταγωγής, την Άννα-Μαρία-Ζοζεφίνα Πλοχ (1829), κάτι που τον έφερε σε σύγκρουση με την Αυλή στη Βιέννη. Ο γιος που απέκτησε με τον συγκεκριμένο μοργαντικό γάμο, ο:

Ίδρυσε (1811) το Ιωάννειο Μουσείο στην πρωτεύουσα της Στυρίας Γκρατς, την αγροτική κοινότητα της Στυρίας (1819, την οικοδομική κοινότητα της Στυρίας και την κοινότητα της ιστορίας της Στυρίας. Εξελέγη τέλος αλλοδαπό μέλος της Ακαδημίας Σουηδικών Σπουδών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke John of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).