Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας (1848)

Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας (Φλωρεντία 20 Ιανουαρίου 1782 - 11 Μαΐου 1859) επιφανές μέλος του Οίκου των Αψβούργων, Αυστριακός στρατηγός και Γερμανός αντιβασιλέας, 13ο παιδί του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β' και της Μαρίας Λουίζας της Ισπανίας. Ο Ιωάννης είχε μόνο βασική στρατιωτική εκπαίδευση γιατί ήταν από μόνος του ταλέντο, έδειξε μεγάλο ηρωισμό στις μάχες μέχρι που συνετρίβη στην μάχη του Χόχενλιντεν στις 3 Δεκεμβρίου του 1800. Μετά την σύναψη ειρήνης έγινε αρχηγός της μηχανικής και της αμυντικής υπηρεσίας διευθύνοντας δύο στρατιωτικές Ακαδημίες στην συνέχεια (1805) διηύθυνε την άμυνα στα στενά του Τυρόλο, το 1809 διηύθυνε το 8ο και το 9ο σώμα στρατού κατά του πρίγκηπα Ευγένιου. Μετά από κάποιες επιτυχίες γνώρισε νέες ήττες στο Πιάβ και στο Ράμπ με αποτέλεσμα να χάσει τις στρατιωτικές του ικανότητες και ο μεγάλος αδελφός του αυτοκράτορας Φραγκίσκος να του αφαιρέσει την διοίκηση.Απο τότε εγκαταστάθηκε στην Στυρία αναλαμβάνοντας την διοίκηση της περιοχής. Έμεινε στην μνήμη των κατοίκων της Στυρίας ως η μεγαλύτερη εξυγχρονιστική φυσιογνωμία της ιστορίας τους, είχε ασταμάτητες συναντήσεις με απλούς ανθρώπους φορώντας την τοπική ενδυμασία συγκέντρωνε συνέχεια στοιχεία για τις παραδόσεις της περιοχής. Ήταν δεινός φυσιολάτρης, ορειβάτης, κυνηγός όπως και συλλογέας μετάλλων γι'αυτό μιά ορχιδέα που φυτρώνει στα βουνά της περιοχής πήρε το όνομα του.

Ήταν ο μοναδικός στην οικογένεια που παντρεύτηκε μία απλή γυναίκα μη ευγενούς καταγωγής την Άννα Μαρία Ζοζεφίνα Πλοχ (1829) κάτι που τον έφερε σε σύγκρουση με την αυλή στην Βιέννη,ο γιος που απέκτησε με τον συγκεκριμένο μοργαντικό γάμο ο Φράνς (1839) έγινε κόμης του Μεράν. Ίδρυσε (1811) το Ιωάννειο μουσείο στην πρωτεύουσα της Στυρίας Γκράτζ, την αγροτική κοινότητα της Στυρίας (1819, την οικοδομική κοινότητα της Στυρίας και την κοινότητα της ιστορίας της Στυρίας. Εξελέγη τέλος αλλοδαπό μέλος της Ακαδημίας Σουηδικών Σπουδών,.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke John of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).