Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°45′43″N 22°31′9″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πέλλας
ΤοποθεσίαΠέλλα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής2009
Ολοκλήρωση2009
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, είναι ένα μουσείο στον Νομό Πέλλας, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σκρουμπέλο και βρίσκεται στην τοποθεσία της Αρχαίας Πόλης της Πέλλας. Ολοκληρώθηκε το 2009 με την υποστήριξη του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης Ελλάδος.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαλματίδιο της Θεάς Αθηνάς

Το Μουσείο βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του βασιλικού μακεδονικού ανακτόρου. Έχει ορθογώνιο αίθριο, ως αναφορά στο κεντρικό περιστύλιο των αυλών των αρχαίων σπιτιών στην Πέλλα.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού [1] έως την Ελληνιστική περίοδο [2].

Οι σημαντικότερες ανασκαφές χρονολογούνται από την Ελληνιστική Εποχή το 300 π.Χ. και αφορούν γλυπτά, πήλινα αγάλματα, κεραμικά, επιτύμβιες πλάκες, τμήματα κτιρίων, ψηφιδωτά (Τα πιο σημαντικά εκθέματα αφορούν τα ψηφιδωτά δάπεδα των οικείων του Διονύσου και της Απαγωγής της Ελένης), τοιχογραφίες, μεταλλικά αντικείμενα, επιγραφές (Η σημαντικότερη επιγραφή του Μουσείου είναι ο Κατάδεσμος της Πέλλας[3] που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα των κατοίκων (δωρική διάλεκτος όπως είχε σημειώσει ο Ηρόδοτος «Ιστορίαι» 1-56.3 [4] ), νομίσματα και σχέδια.

Επίσης το μουσείο παρέχει: κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια ενός μοντέλου του αρχαιολογικού χώρου και ένα σύντομο βίντεο για την Πέλλα.

Στην είσοδο υπάρχουν δύο σημαντικά εκθέματα: Μια του Μεγάλου Αλεξάνδρου [5] και ένα αγαλματίδιο με τα χαρακτηριστικά του θεού Παν.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκθεση φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]