Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°37′08″N 19°55′19″E / 39.6188°N 19.9219°E / 39.6188; 19.9219

Αρχαιολογικό μουσείο Κέρκυρας
Χάρτης
Είδοςμουσείο και αρχαιολογικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°37′8″N 19°55′19″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κέρκυρας
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1962
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Το κτίριο του μουσείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρκυρα και Θεσπρωτία. Βρίσκεται στην οδό Αρμένη Βράιλα αρ. 1.

Ιστορική αναδρομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η αρχαιολογική συλλογή της Κέρκυρας, καθότι μικρή, στεγάζονταν σε Γυμνάσιο της πόλης ενώ αργότερα μεταφέρθηκε σε κτίριο που οικοδομήθηκε με σκοπό τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου.Αρχικός του σκοπός ήταν η φιλοξενία και έκθεση των αρχαιοτήτων από τον Ναό της Αρτέμιδος της Κέρκυρας. Ωστόσο λόγω του εμπλουτισμού της συλλογής δημιουργήθηκε η ανάγκη ανέγερσης νέου κτιρίου, σε οικόπεδο που δώρισε ο τοπικός δήμος, αλλά ωσότου να αποφασιστεί η χρονολογία ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου (1962-1965) η αρχαιολογική συλλογή φιλοξενήθηκε στο Ανάκτορο των Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 1967 με ένα μόνο τμήμα του. Το δεύτερο τμήμα του άνοιξε για το κοινό μετά από δύο περίπου χρόνια. Ανασκαφές που υλοποιήθηκαν αργότερα ήταν η αιτία για την οποία απαιτήθηκε επέκταση του Μουσείου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προσθήκες και κατάλληλες μετασκευές ώστε να στεγαστεί κατάλληλα η πλούσια πλέον αρχαιολογική συλλογή της Κέρκυρας. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2019 μετά την ανακαίνισή του και την επανέκθεση των συλλογών του.[1]

Περιγραφή της Έκθεσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Γοργώ στο αέτωμα του ναού της Άρτεμης της αρχαίας Κόρκυρας

Ισόγειο Στο χώρο αυτό εκτίθεται μικρό τμήμα της έκθεσης του μουσείου που περιλαμβάνει γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, αντικείμενα από αρχαιοκαπηλία. Στο ισόγειο περά από μικρό τμήμα της μόνιμης έκθεσης, βρίσκεται το εκδοτήριο εισιτηρίων και οι αποθήκες του μουσείου, καθώς επίσης η αίθουσα ελέγχου του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και οι χώροι υγιεινής. Ο επισκέπτης προσέρχεται στον πρώτο όροφο με ανελκυστήρα ή μέσω κλιμακοστασίου, όπου στο μεσοδιάστημα έχουν τοποθετηθεί χάρτες με τοπογραφικά-χρονολογικά στοιχεία για την κατοίκηση στο νησί και την πόλη της Κέρκυρας από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τέσσερις αίθουσες και ένα προθάλαμο που φιλοξενούν τον κύριο όγκο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Σημαντικότερη αίθουσα είναι η Δυτική, η αίθουσα της Γοργούς όπως ονομάζεται, καθώς εδώ εκτίθεται τόσο το μνημειώδες και εντυπωσιακό αέτωμα όσο και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από το ναό της θεάς Αρτέμιδος, που αποτελεί την κυρίαρχη λατρεία της αρχαίας Κέρκυρας.

Προθάλαμος α΄ ορόφου Η αίθουσα είναι αφιερωμένη σε ευρήματα που προέρχονται από τα αρχαία νεκροταφεία.

Αέτωμα με τον Διόνυσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας. Αριστερό μέρος του αετώματος από την περιοχή του Φιγαρέτο. Απεικονίζει ένα Διονυσιακό συμπόσιο. Χρονολογείται από το 500 π.Χ.

Νότια Αίθουσα Στην αίθουσα αυτή το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ο λεγόμενος «Λέων του Μενεκράτους» που χρονολογείται στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. Στην αίθουσα φιλοξενούνται επίσης ποικίλα εκθέματα διαφορετικών χρονικών περιόδων από όλο το νησί.

Δυτική - Αίθουσα της Γοργούς Η αίθουσα περιλαμβάνει κυρίως γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Αρτέμιδος στους Αγίους Θεοδώρους. Κυριαρχεί και εντυπωσιάζει το αέτωμα της Γοργούς, κορινθιακής τέχνης, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού και αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα που ξεχωρίζει τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του (συνολικό πλάτος 17μ. και ύψος 3,18μ.)

Βόρεια αίθουσα Φιλοξενεί ένα σημαντικό έκθεμα του μουσείου, το αριστερό τμήμα ενός πώρινου αετώματος από την περιοχή του Φιγαρέτου που χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ. Εικονίζει διονυσιακό συμπόσιο στο οποίο μετέχουν ο θεός Διόνυσος και ένας έφηβος ξαπλωμένοι πάνω σε κλίνη (πιθανόν είναι ο γιος του Οινοπίων). Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στο κτήμα Μον Ρεπό όπου βρίσκονταν τα ιερά της αρχαίας Κέρκυρας, γλυπτά ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και άλλες αρχαιότητες. Αίθουσα που προήλθε από τη μετατροπή του αίθριου του πρώτου ορόφου σε κλειστό χώρο.

Εκτίθενται αντικείμενα από τις ανασκαφές στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας αλλά και από νεκροταφείο στη βόρεια Κέρκυρα, κερκυραϊκά νομίσματα αλλά και νομίσματα από άλλες πόλεις που βρέθηκαν στις ανασκαφές στο νησί, πίνακες κυκλοφορίας των αρχαίων κερκυραϊκών νομισμάτων, αλλά και ευρήματα από το εργαστήριο κεραμικής της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας στην περιοχή Φιγαρέτο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας υπάγεται στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. - Γενική Γραμματεία Πολιτισμού στην περιφερειακή Υπηρεσία της Η΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Η΄ Ε.Π.Κ.Α.) που εδρεύει στην Κέρκυρα και οι διοικητικές υπηρεσίες του στεγάζονται σε όμορο του Αρχαιολογικού Μουσείου κτήριο, το λεγόμενο «κτήριο της Ρολίνας», όνομα που οφείλεται στην παλιά λειτουργία του ως καζίνο.

Βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, στην παραλιακή οδό της Γαρίτσας, δίπλα στο ξενοδοχείο “CORFU PALACE”, στην οδό Αρμένη Βράιλα 1 - 491 00 Κέρκυρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]