Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°31′45.84″N 22°12′23.76″E / 40.5294000°N 22.2066000°E / 40.5294000; 22.2066000

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°31′46″N 22°12′24″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βέροιας
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1965
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας είναι μουσείο στη Βέροια, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1965 σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στην Ελιά, ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης. Στις τρεις αίθουσές του εκτίθενται ευρήματα από την Παλαιολιθική έως την Οθωμανική περίοδο.

Τα νεολιθικά ευρήματα προέρχονται από τον οικισμό της Νέας Νικομήδειας, που πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος γνωστός μόνιμος οικισμός στην Ευρώπη. Τα ευρήματα της Εποχής του Σιδήρου προέρχονται από το νεκροταφείο της Βεργίνας.

Στην πρώτη αίθουσα υπάρχουν ειδικές προθήκες που εκθέτουν μια χάλκινη λάρνακα ή τεφροδόχο του 4ου αιώνα π.Χ., έναν ερυθρόμορφο κρατήρα τύπου Κερτχ του τέταρτου αιώνα π.Χ. και μια χάλκινη υδρία κάλπη που χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχος του τέταρτου αιώνα. π.Χ. από το βορειοανατολικό νεκροταφείο της Βέροιας, και ανακατασκευή μονόχωρου λαξευμένου βράχου οικογενειακού τάφου ελληνιστικών χρόνων, που ανασκάφηκε στη Βέροια. Σε διάφορες άλλες προθήκες παρουσιάζονται ομάδες ευρημάτων από λακκοειδείς τάφους, κιβωτιόσχημους τάφους και λαξευμένους σε βράχο τάφους που ανασκάφηκαν στα βορειοανατολικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά νεκροταφεία της Βέροιας. Αυτές οι ομάδες απεικονίζουν την ανάπτυξη της κεραμικής και των κοροπλαστικών από τα τέλη του πέμπτου έως τα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ.

Η δεύτερη αίθουσα περιέχει κυρίως επιτύμβιες στήλες και ελληνιστικά και ρωμαϊκά ανάγλυφα του 1ου αιώνα π.Χ. από την περιοχή της Βέροιας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η στήλη που φέρει το Γυμνασιαρχικό Νόμο,[1] ο οποίος περιγράφει πώς διεξαγόταν η μέση και ανώτερη εκπαίδευση στο Γυμνάσιο της Βέροιας, και η ομάδα κυνηγού και κάπρου, η οποία αποτελεί μέρος της γλυπτικής διακόσμησης ενός ταφικού μνημείου του τρίτου αιώνα π.Χ. στη Βεργίνα. Οι πιο αξιοσημείωτες από τις στήλες είναι του Πατερίνου Αντιγόνου και της Αδέας Κασσάνδρου.

Η τρίτη αίθουσα περιέχει εκθέματα της ρωμαϊκής περιόδου, με πιο χαρακτηριστικό την ενεπίγραφη προτομή του ποτάμιου θεού Όλγανου του 2ου αιώνα μ.Χ., η οποία βρέθηκε στον Κοπανό και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Υπάρχουν επίσης ταφικό ανάγλυφο συζύγου (2ος αι. μ.Χ.), που βρέθηκε στη Βέροια, ταφικά κτερίσματα από κιβωτιόσχημο τάφο της ρωμαϊκής περιόδου (3ος αιώνας μ.Χ.) και ειδώλια από τερακότα από πρώιμο ρωμαϊκό τάφο.

Έξω από το μουσείο υπάρχουν δεκάδες σαρκοφάγοι, επιτύμβιες στήλες και αγάλματα, με το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ένα κεφάλι της Μέδουσας, έργο του 2ου αιώνα π.Χ., το οποίο πρέπει να ήταν χτισμένο στο βόρειο τείχος της πόλης.

Κατά τα έτη 2020-2021, το Αρχαιολογικό Μουσείο υπέστη σημαντικές δομικές ανακαινίσεις στο κεντρικό κτίριο, καθώς και στον κήπο. Τα αντικείμενα που βρίσκονταν στον κήπο, τοποθετήθηκαν σε νεόδμητο τοίχο για καλύτερη θέα από τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]