Αρταμέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αρταμέτ ήταν πόλη της αρχαίας Αρμενίας, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Γερεβάν και 12 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Ιδρύθηκε κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. από το βασιλιά Αρταξία (πρώην στρατηγό του Αντιόχου Γ'), ίσως κατά απομίμηση της Αρτεμίτας στην Αυτοκρατορία των Σελευκιδών. Η παράδοση θέλει τον Αρμένιο βασιλέα να το κτίζει ως θερινό κέντρο για την σύζυγό του Satenik.

Η αρχαία Αρτεμίτα βρίσκεται στην επαρχία Van (πλησίον της ομωνύμου λίμνης) και ήταν γνωστή για τους κήπους τις με τα οπωροφόρα δένδρα (κυρίως μήλα). Στην κορυφή ενός απότομου γκρεμού που δεσπόζει της πόλεως, υπάρχει ένα οικοδόμημα που σύμφωνα με τις προφορικές παραδόσεις των ιθαγενών, χρησίμευε για φρούριο και κατοικία των Αρμενίων βασιλέων. Το σπουδαίο κανάλι της Σεμιράμιδος (Ουραρτιανή περίοδος) περνούσε μέσα από την πόλη, ενώ μια σημαντική επιγραφή ανασκάφηκε εκεί κοντά.

Στην δεκαετία του 1820 ο εξερευνητής Schulz περιγράφει ότι η Αρτεμίτα χωρίστηκε σε δύο συνοικίες: την μουσουλμανική που βρισκόταν χαμηλά κοντά στην λίμνη Βαν και την αρμενική που ήταν σε ύψωμα. Το 1836 η Αρτεμίτα αναφερόταν ως ένα μεγάλο χωριό με 350 οικίες. Ο Kevorkian λέει ότι το χωριό πριν την Γενοκτονία των Αρμενίων αριθμούσε 720 Αρμενίους σε 130 σπίτια και 2400 Κούρδους σε 420. Πρόκειται για τη σημερινή Αρταμέτ (αρμ. Արտամետ).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κλαυδίου Πτολεμαίου γεωγραφική υφήγησις.
  • Αρτεμίτα

Συντεταγμένες: 40°07′N 43°51′E / 40.117°N 43.850°E / 40.117; 43.850