Αρσλάν Ισραήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρσλάν Ισραήλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος1032[1]
Ζαρίασπα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΚουτουλμίς
ΓονείςΣελτζούκ

O Αρσλάν Ισραήλ (πέθανε το 1032) ήταν ένας Τούρκος οπλαρχηγός μέλος της φυλής Κενέκ που δημιούργησε την Αυτοκρατορία των Σελτζούκων, το όνομα "Αρσλάν" μεταφράζεται ως "λιοντάρι". Η φυλή του Κενέκ ήταν μία από τις φυλές των Ογούζων που εμφανίστηκε βόρεια του ποταμού Συρ Ντάρια, ίσως να ήταν υποτελείς των Χαζάρων.

Νίκες με τους Καραμανίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετακινήθηκαν γειτονικά με το Χανάτο των Καραχανιδών που κυβερνούσαν το μεγαλύτερο τμήμα στην Υπερωξιανή, έγιναν πολύ ενοχλητικοί γείτονες. Στους πολέμους που ξέσπασαν ανάμεσα στους Καραχανίδες και τους Σαμανίδες (992) υποστήριξαν τους τελευταίους, οι Σαμανίδες ήταν λαός Περσικής καταγωγής που ζούσε νότια του ποταμού Αμού Ντάρια. Ο Αρσλάν Ισραήλ ήταν ένας από τους γιους του γενάρχη της φυλής Σελτζούκ, διακρίθηκε σημαντικά στους πολέμους εναντίον των Καραμανιδών και έγινε αρχηγός της φυλής όταν πέθανε ο υπερήλικας πατέρας του (1009).[2] Οι Καραχανίδες ηττήθηκαν πολλές φορές από τις δυνάμεις του Αρσλάν, στον εμφύλιο που ξέσπασε μεταξύ τους ο Αρσλάν υποστήριξε τον Αλι Καντίρ. Ο σουλτάνος των Καραχανιδών ζήτησε τελικά συμμαχία με τον σουλτάνο Μαχμούτ του Γκαζνί εναντίον των Κενέκ, οι Γκαζνιβίδες ήταν Τούρκο-Περσική φυλή που κυβερνούσε μια μεγάλη αυτοκρατορία στο σημερινό Αφγανιστάν και Πακιστάν. Η απειλή ήταν πολύ μεγάλη, ο Αρσλάν Ισραήλ αναγκάστηκε να δραπετεύσει με τον στρατό τους στις ερήμους.[3]

Αιχμαλωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρσλάν και ο γιος του Κουτουλμίς αιχμαλωτίστηκαν τελικά από τις δυνάμεις του σουλτάνου Μαχμούτ. Υπάρχουν δύο διαφορετικές ιστορίες σχετικά με το θέμα, ο ιστορικός Τουρκολόγος Ζαν-Πολ Ρου (1925 - 2009) γράφει ότι η σύλληψη έγινε πάνω στην μάχη.[4] Η Ισλαμική Εγκυκλοπαίδεια γράφει ότι ο Μαχμούτ συνέλαβε τον Αρσλάν με δόλο, τον προσκάλεσε να συζητήσουν προτάσεις ειρήνης αλλά στην διάρκεια της συζήτησης σκότωσε όλους τους στρατιώτες του και στην συνέχεια φυλάκισε τον ίδιο και τον γιο του. Ο Αρσλάν Ισραήλ και ο Κουτουλμίς μεταφέρθηκαν στο "κάστρο του Καλιντζάρ" στην Ινδία.[5]

Ο Αρσλάν έμεινε στην φυλακή μέχρι τον θάνατο του Μαχμούτ ο ανεψιός του Αρσλάν Τογκρούλ-Μπεγκ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον διάδοχο του Μαχμούτ Μεσούντ Α΄ των Γκαζνί για την απελευθέρωση τους. Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ο Αρσλάν Ισραήλ πέθανε στην φυλακή (1032).[6] Ο γιος του Κουτουλμίς αργότερα δραπέτευσε, έκανε σκληρούς αγώνες για να κατακτήσει τον θρόνο των Σελτζούκων αλλά χωρίς αποτέλεσμα, θα το κατορθώσει τελικά ο εγγονός του Αρσλάν Σουλεϊμάν ιμπν Κουτουλμίς που θα ιδρύσει το Σουλτανάτο του Ρουμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Ισλαμική Εγκυκλοπαίδεια, Τόμος 3, σ .403-404
  3. Ισλαμική Εγκυκλοπαίδεια, Τόμος 3, σ .403-404
  4. Jean Paul Roux: Türklerin Tarihi (tr:Aykut Kazancıgil-Lale Arslan Özcan),Kabalcı Yayınevi, İstanbul,2007, σσ.202 - 207
  5. Ισλαμική Εγκυκλοπαίδεια, Τόμος 3, σ .403-404
  6. Ισλαμική Εγκυκλοπαίδεια, Τόμος 3, σ.403-404

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sevim, A.; Bosworth, C. E. (1996). "The Seljuqs and the Khwarazm Shahs". History of Civilizations of Central Asia, Volume III: The Crossroads of Civilizations: A.D. 250 to 750. Paris: UNESCO.
  • Davidovich, E. A. (1996). "The Karakhanids". History of Civilizations of Central Asia, Volume III: The Crossroads of Civilizations: A.D. 250 to 750. Paris: UNESCO.
  • Bosworth, C. E. (1968). "The Political and Dynastic History of the Iranian World (A.D. 1000–1217)". In Frye, R. N. (ed.). The Cambridge History of Iran, Volume 5: The Saljuq and Mongol periods. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Jean Paul Roux: Türklerin Tarihi (tr:Aykut Kazancıgil-Lale Arslan Özcan),Kabalcı Yayınevi, İstanbul,2007