Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρομάνς-λε-Μπαιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρρομάνς

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήκαντόνιο του Ριές, Καλβαντός και διαμέρισμα του Μπαγιέ
Ταχυδρομικός κώδικας14117[1]
Κωδικός Κοινότητας14021[2]
Πληθυσμός449 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση1,37 km²[4]
Υψόμετρο0 μέτρο[5] και 55 μέτρα[5]
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αρρομάνς
49°20′21″N 0°37′21″W
Ιστότοποςhttp://www.arromanches.com[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αρρομάνς-λε-Μπαιν (Arromanches-les-Bains) ή απλά Αρρομάνς είναι κοινότητα του Νομού Καλβαντός της Νορμανδίας. Είναι σημαντική λουτρόπολη λόγω της αμμώδους παραλίας της. Οι κάτοικοί της ονομάζονται Αρρομανσέ (Arromanchais).

Η Αρρομάνς έγινε διεθνώς γνωστή κατά την Απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944. Η ζώνη "Γκολντ", στην οποία αποβιβάστηκαν οι Βρετανοί βρισκόταν στην παραλία αμέσως ανατολικά της πόλης. Οι Βρετανοί εξουδετέρωσαν τις φωλιές γερμανικής αντίστασης και κατέλαβαν την Αρρομάνς, καθώς η παραλία της είχε κριθεί κατάλληλη για τη δημιουργία του ενός από τους δύο λιμένων Μάλμπερι. Η κατασκευή του λιμένα πραγματοποιήθηκε και, παρά το ότι μισοκαταστράφηκε από θύελλα λίγες μέρες μετά την απόβαση, οι Βρετανοί τον επισκεύασαν και συνέχισαν να τον χρησιμοποιούν.

Η Αρρομάνς σήμερα είναι μικρή κοσμοπολίτικη κοινότητα με μόνο 602 μόνιμους κατοίκους (στοιχεία 2008), καταλαμβάνει όμως πολύ μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τον πληθυσμό της, καθώς υπάρχουν εκεί πολλές παραθεριστικές κατοικίες. Προσελκύει, επίσης, μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθώς διαθέτει ένα από τα Μουσεία της Απόβασης της Νορμανδίας (Musee du debarquement) αλλά και υπολείμματα του λιμένα Μάλμπερι "Β". Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει αυτά τα υπολείμματα στην κεντρική παραλία της Αρρομάνς.

Ο καθεδρικός Ναός της κωμόπολης είναι αφιερωμένος στον Άγιο Πέτρο (Saint-Pierre), προστάτη των αλιέων και κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε νεορομανικό στιλ καθώς η παλαιότερη εκκλησία δεν επαρκούσε για τον παρεπιδημούντα πληθυσμό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]