Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρνούλφος Β' της Φλάνδρας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας
Arnulf II. Flanderský.png
Γέννηση  ή 
άγνωστη τιμή
Θάνατος
άγνωστη τιμή
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ροζάλα της Λομβαρδίας
Τέκνα Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας
Γονείς Βαλδουίνος Γ΄ της Φλάνδρας και Matilda of Saxony
Commons page Πολυμέσα

Ο Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας (Arnulf II van Vlaanderen, 96030 Μαρτίου 988) ήταν κόμης της Φλάνδρας (965988), γιος του Βαλδουίνου Γ΄ της Φλάνδρας και της Ματθίλδης της Σαξονίας κόρης του Χέρμαν, δούκα της Σαξονίας. Όταν πέθανε ο πατέρας του το 962, ο Αρνούλφος ήταν ακόμα νήπιο, ενώ ο ηλικιωμένος παππούς του Αρνούλφος Α΄, ήταν ακόμα ζωντανός.

Με τον θάνατο του παππού του (965), η αντιβασιλεία δόθηκε στον ευγενή Βαλδουίνο Μπάλσο. Την εποχή που ήταν ακόμα ανήλικος, η κομητεία έχασε κάποιες από τις κτήσεις του Αρνούλφου Α΄ με μέρη της Πικαρδίας να έχουν δοθεί από τον Αρνούλφο Α΄ στο βασιλιά της Γαλλίας Λοθάριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδοχή από τον εγγονό του Αρνούλφο Β΄. Επίσης, ο Αρνούλφος είχε παραχωρήσει τη Βουλώνη σε ένα συγγενή του, ως φέουδο. Εκτός αυτών, κατά την παιδική ηλικία του Αρνούλφου Β΄, ο Λοθάριος αφαίρεσε το Ποντιέ και το παραχώρησε στον Ούγο Καπέτο, μετέπειτα ιδρυτή της γαλλικής βασιλικής δυναστείας των Καπετιδών, ενώ αποσπάστηκε και η περιοχή της Guînes σε ανεξάρτητη κομητεία.

Ο Αρνούλφος Β΄ παντρεύτηκε τη Ροζάλα της Λομβαρδίας, κόρη του βασιλιά Βερεγκάριου Β΄ της Ιταλίας, με την οποία απέκτησε γιό, τον Βαλδουίνο Δ΄.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arnulf II, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).