Αρμοστικότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αρμοστικότητα στην Βιολογία είναι ένας όρος που περιγράφει την ικανότητα ενός πληθυσμού, που χαρακτηρίζεται από έναν συγκεκριμένο γονότυπο, να αναπαράγεται και να κληροδοτεί στην επόμενη γενεά τα γενετικά χαρακτηριστικά του γονότυπου αυτού. Με άλλα λόγια, αναφέρεται στον ρυθμό με τον οποίο ο πληθυσμός ενός είδους με έναν συγκεκριμένο γονότυπο, αυξάνεται ή μειώνεται, συγκρινόμενος πολλές φορές με πληθυσμούς του ίδιου είδους, που έχουν διαφορετικό γονότυπο. Για παράδειγμα, πληθυσμοί οργανισμών με υψηλή αρμοστικότητα τείνουν να να έχουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης, μιας και ο πληθυσμός τους με τον συγκεκριμένο γονότυπο αυξάνεται από γενεά σε γενεά. Αντίθετα, πληθυσμοί με χαμηλή αρμοστικότητα, τείνουν να μην επιβιώνουν σε κάποιο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται. Πολλές φορές η αρμοστικότητα αναφέρεται συγκεκριμένα στον φαινότυπο και όχι στον γονότυπο ενός πληθυσμού.[1][2][3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρμοστικότητα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. «Η ανθρώπινη εξέλιξη: Ελέγχοντας την μοριακή βάση». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «Φυσική επιλογή» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «Μια Εισαγωγή στη Συμπεριφορά των Ζώων» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022.