Αρμένιοι στο Αζερμπαϊτζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρμένιοι στο Αζερμπαϊτζάν
Συνολικός πληθυσμός
120,300
(εκτίμηση 2009)
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Ναγκόρνο - Καραμπάχ, Μπακού
Γλώσσες
Αρμενική, Αζερική
Θρησκεία
Αρμενική Αποστολική Εκκλησία
Σχετιζόμενες εθνικές ομάδες
Αρμένιοι στην Ελλάδα

Οι Αρμένιοι στο Αζερμπαϊτζάν είναι οι Αρμένιοι που ζούσαν σε μεγάλο αριθμό στη σύγχρονη χώρα του Αζερμπαϊτζάν αλλά και στο Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με στατιστικές, περίπου 400.000 Αρμένιοι κατοικούσαν στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν το 1989.[1] Σήμερα η πλειοψηφία των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν ζει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (120.700 από τις επίσημες στατιστικές του Αζερμπαϊτζάν το 1999),[2][3] το οποίο κήρυξε μονομερή πράξη ανεξαρτησίας το 1991 ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας. Στο Αζερμπαϊτζάν, το καθεστώς των Αρμενίων είναι επιασφαλές. Οι αρμενικές εκκλησίες παραμένουν κλειστές λόγω του φόβου της περίπτωσης αζερικής επίθεσης.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Εφαρμογή των Συμφωνιών του Ελσίνκι: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκδημοκρατισμός στα Νέα Ανεξάρτητα Κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης" (Washington, DC: U.S. Congress, Commission on Security and Cooperation in Europe), σελ. 118. Ιανουάριος 1993.
  2. Δημογραφικοί δείκτες: Πληθυσμός ανά εθνοτική ομάδα Αρχειοθετήθηκε 20 December 2007[Date mismatch] στο Wayback Machine.
  3. Αξιολόγηση για τους Αρμένιους στο Αζερμπαϊτζάν, Σχέδιο για τις Μειονότητες σε Κίνδυνο Αρχειοθετήθηκε 2011-02-11 at WebCite
  4. Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αναφορές χωρών για τις πρακτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το 1992 (Washington: U.S. Government Printing Office), σελ. 708.