Αρκούδα του μελιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρκούδα του μελιού
Sloth Bear Washington DC.JPG
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordota)
Ομοταξία: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Τάξη: Αρκτίδες (Ursidae)

Η αρκούδα του μελιού (Melursus ursinus) είναι είδος αρκούδας που είναι ζει στην ινδική υποήπειρο. Τρέφεται με φρούτα, μυρμήγκια και τερμίτες. Εμφανίζεται ως ευάλωτο στον κόκκινο κατάλογο της IUCN, κυρίως λόγω της απώλειας και της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων.

Έχει μια μακρά, χαλαρή γούνα, χαίτη γύρω από το πρόσωπο και μακριά, δρεπανοειδή νύχια. Είναι πιο ευκίνητη από τις καφέ και ασιατικές μαύρες αρκούδες. Μοιράζεται τα χαρακτηριστικά των εντομοφάγων θηλαστικών και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου από την προγονική καφέ αρκούδα μέσω της συγκλίνουσας εξέλιξης.

Οι αρκούδες γεννούν την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού και γεννούν κοντά στην αρχή του χειμώνα. Όταν τα εδάφη τους επισκέπτονται από τους ανθρώπους, μερικές φορές τους επιτίθενται. Ιστορικά, οι άνθρωποι έχουν μειώσει δραματικά τον οικότοπό τους και τον πληθυσμό τους.

Οι αρκούδες μπορεί να έχουν φτάσει στην τρέχουσα μορφή τους στο Παλιό Πλειστόκαινο, την εποχή που η οικογένεια των αρκούδων εξειδικεύτηκε και διασκορπίστηκε. Ένα δειγμα απολιθωμένου βραχιονίου από το Πλειστόκαινο, που βρίσκεται στη λεκάνη Kurnool της Άντρα Πραντές, είναι πανομοιότυπο με το βραχιόνιο μιας σύγχρονης αρκούδας. Τα απολιθωμένα κρανία μιας αρκούδας που κάποτε ονομάστηκαν Melursus theobaldi που βρέθηκαν στους Shivaliks από το Early Pleistocene ή Early Pliocene θεωρούνται από ορισμένους συγγραφείς ότι αντιπροσωπεύουν ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των αρσενικών και των προγόνων καφέ αρκούδων.Οι αρκούδες πιθανώς προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίου Πλειοκένιου και εξελίχθηκαν στην ινδική υποήπειρο. Η αρκούδα φέρει ένδειξη ότι έχει υποβληθεί σε μια συγκλίνουσα εξέλιξη παρόμοια με εκείνη άλλων θηλαστικών που τρώνε τα μυρμήγκια.

Ταξινόμησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Shaw το 1791 ονόμασε το είδος Bradypus ursinus. Το 1793 ο Meyer τον ονόμασε Melursus lybius και το 1817 ο de Blainville το ονόμασε Ursus labiatus λόγω των μακρών χείλη του. Ο Illiger το ονόμασε Prochilus hirsutus, το ελληνικό γένος που δηλώνει μακρά χείλη, ενώ το συγκεκριμένο όνομα αναφερόταν στη μακρά και χονδροειδή τρίχα του. Ο Fischer το ονόμασε Chondrorhynchus hirsutus, ενώ ο Tiedemann το ονόμασε Ursus longirostris.

Τα υποείδη της αρκούδας του μελιού είναι (α) η ινδική αρκουδα του μελιού (Melursus ursinus ursinus) (Shaw, 1791) και (β) της Σρι Λάνκα (Melursus ursinus inornatus) (Pucheran, 1855)