Αρκούδα του ήλιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρκούδα του ήλιου
Sitting sun bear.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordota)
Ομοταξία: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Τάξη: Αρκτίδες (Ursidae)
Γένος: Helarctos

Horsfield ,1821


Η αρκούδα του ήλιου (Helarctos malayanus) είναι ένα είδος αρκούδας που απαντάται σε τροπικά δάση στη Νοτιοανατολική Ασία. Εμφανίζεται ως ευπαθές είδος στην κόκκινη λίστα της IUCN. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται ότι έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων γενεών. Ο κατάλληλος βιότοπος έχει μειωθεί δραματικά λόγω της μεγάλης κλίμακας αποψίλωσης που σημειώθηκε σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η αρκουδα του ηλίου αναφέρεται και ως «αρκούδα του μελιού», λόγω του μελιού το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής του ζώου. Ωστόσο, «αρκουδα του μελιού» λέγεται και το κινκατζού, ζώο μη συγγενικό με τις αρκούδες (ανήκει στην οικογένεια Procyonidae).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γούνα της αρκούδας του ηλίου είναι συνήθως μαύρη και κοντή. Στο στήθος, φέρει δύο κίτρινα-καφέ σημάδια (κοινό χαρακτηριστικό του ζώου αυτού). Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι η μακριά γλώσσα του. Τα αυτιά της αρκουδα του ηλίου είναι μικρά και στρογγυλά, και είναι ικανά να κινηθούν ελάχιστα.

Η αρκούδα του ήλιου είναι το μικρότερο από τα είδη των αρκούδων. Οι ενήλικες είναι περίπου 120-150 εκατοστά και ζυγίζουν 27-80 κιλά.Τα αρσενικά είναι 10-20% μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Οι κοιλότητες τους είναι σύντομες και ανοιχτόχρωμες και στις περισσότερες περιπτώσεις η λευκή περιοχή εκτείνεται πάνω από τα μάτια. Τα πόδια τους είναι μεγάλα, και τα πέλματα είναι χωρίς γούνα, που θεωρείται ότι είναι μια προσαρμογή για αναρρίχηση δέντρων. Τα νύχια τους είναι μεγάλα, καμπύλα και μυτερά. Τα νύχια της αρκούδας φέρουν σχήμα δρεπανοειδούς. τα μπροστινά νύχια του ποδιού είναι μακρά και βαριά. Η ουρά έχει μήκος 30-70 mm.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρκουδα του ηλίου περιλαμβάνει 2 υποείδη:

α)Την αρκούδα του ήλιου της Μαλαισίας (H. m. malayanus, Ραφλς 1821), απαντά στην ΝΑ Ασία.

β)Την αρκουδα του ηλίου του Βόρνεο (H. m. euryspilus, Χόρσφιελντ 1825), κατοικεί αποκλειστικά την νήσο Βόρνεο.

Το υποείδος Helarctos anmamiticus (περιγράφηκε από τον Πιερ Μαρί Οντέ το 1901) θεωρείται πληθυσμός του H. m. malayanus κι όχι ξεχωριστό υποείδος.