Αρισταίνετος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρισταίνετος
Γέννηση1ος αιώνας ή 2ος αιώνας
Κύζικος
Ιδιότητααρχιτέκτονας

Ο Αρισταίνετος ήταν αρχιτέκτονας από την Κύζικο του 2ου αιώνα, ο οποίος έζησε την εποχή του Αδριανού. Έργο του υπήρξε ο Ναός του Διός. Το εν λόγω οικοδόμημα άρχισε να κτίζεται με σχέδια και υπό την επίβλεψη του Αρισταινέτου το 120, περατώθηκε όμως το 167, την εποχή του Μάρκου Αυρηλίου. Ήταν αφιερωμένος στον Αυτοκράτορα Αδριανό, τον 13ο θεό του Ολύμπου.

Ο ναός χτίστηκε στα Ν.Δ. της Κυζίκου, με μάρμαρο από τη νήσο Προκόνησο της Προποντίδος. Τυπολογικά ανήκει στους δίπτερους ναούς με κάτοψη 100x30μ. και 62 κίονες Κορινθιακού ρυθμού, που στηρίζονταν επάνω σε «αττικές βάσεις». Το ύψος τους ξεπερνούσε το ύψος των κιόνων του «Ολυμπείου» στην Αθήνα και εκείνων του ναού του Διός του Ηλιοπολίτου στην Ηλιούπολη (σημ. Μπάαλμπεκ-Συρία). Στην εμπρόσθια πλευρά του ναού υπήρχαν 5 σειρές από 6 κίονες, στην πίσω πλευρά 3 σειρές από 6 κίονες. Το εσωτερικό του ναού κοσμούσε τεράστια προτομή του Αδριανού. Στο εσωτερικό του κάτω μέρους, πίσω από τις βαθμίδες, υπήρχε ένα σύστημα από κρύπτες. Ο ναός ήταν μνημειώδης με υπερμεγέθεις διαστάσεις.

Ο Αρισταίνετος ακολούθησε στην κάτοψη την παράδοση των Ιωνικών ναών, ενώ στις αναλογίες εκείνη των Δωρικών. Το 1063 καταστράφηκε, εν μέρει, από σεισμό. Το 1431 και το 1444 ο Κυριακός ο Αγκωνίτης Ιταλός έμπορος αρχαιοτήτων και περιηγητής επισκέφθηκε το μέρος και είδε 33 ορθούς κίονες. Αντέγραψε το περιεχόμενο της επιγραφής του αφιερώματος, από την οποία διασώθηκε το όνομα του αρχιτέκτονα και εκπόνησε σκαρίφημα του ναού (Μουσείο Αρτάκης- Κων/πολη).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κ. Γεωργακόπουλος, 1995, Αρχαίοι Έλληνες Θετικοί Επιστήμονες, Γεωργιάδης, Αθήναι.