Αρεγουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρεγουά

Σημαία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αρεγουά
25°18′0″S 57°25′1″W
ΧώραΠαραγουάη
Διοικητική υπαγωγήΣεντράλ
Ίδρυση1538
 • Μέλος του/τηςΔίκτυο Δημιουργικών Πόλεων[1]
Έκταση105 km²
Υψόμετρο70 μέτρα
Πληθυσμός67.487
Ταχ. κωδ.2000
Τηλ. κωδ.291
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αρεγουά (ισπανικά: Areguá, ισπανική προφορά ΔΦΑ: [aɾeˈɣwa]) είναι πόλη στην Παραγουάη που βρίσκεται 28 χλμ από την πρωτεύουσα Ασουνσιόν. Είναι η πρωτεύουσα του Διαμερίσματος Σεντράλ

Η Αρεγουά παίρνει το όνομα της από τους πρώην κατοίκους, οι ινδιάνοι Μμπιά Γουαρανί που ζούσαν στην περιοχή αυτή πριν από την ισπανική αποίκιση. Αυτή η ομάδα ονομάστηκε "Ariguá" («Αριγουά»), που σημαίνει «εκείνοι από τα πάνω».

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα σε αυτήν την πόλη είναι θερμό. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες, φθάνοντας τους 40°C. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι το χειμώνα, φτάνοντας τους 0 ° C. Η ωραία θερμοκρασία κάνει τη Αρεγουά ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο, ειδικά λόγω της προνομιούχου θέσης του στη Λίμνη Ιπακαραΐ.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρεγουά έχει 67.847 κατοίκους συνολικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, αυτή η πόλη ονομάστηκε «Ταπαϊτσουά» (Tapaichuá). Ιδρύθηκε από τον Ντομίνγκο Μαρτίνεθ δε Ιράλα το 1538 στο έδαφος ενός ινδιάνου λαού που έζησε σε εκείνη τη γη, στις όχθες της λίμνης Ιπακαραΐ.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι μία από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων. Κάθε Αύγουστο διοργανώνεται το "Φεστιβάλ Φράουλας", όπου οι παραγωγοί εκθέτουν τα φυσικά προϊόντα τους.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλάγια Αρέγουα

Η Αρεγουά είναι μια πόλη που συντηρεί όμορφα αποικιακά σπίτια. Αυτά τα κτίρια χρονολογούνται από την εποχή όταν η Αρεγουά ήταν κυρίως μια καλοκαιρινή πόλη όπου οι οικογένειες από την Ασουνσιόν είχαν τις κατοικίες τους για να περάσουν το καλοκαίρι.

Η λίμνη Ιπακαραΐ, χωρίς αμφιβολία, είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο.

Λόφος Κόι
Λόφος Κόι

Οι λόφοι Κόι (Koi) και Τσορόρι (Chorori) έχουν μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο. Ο λόφος Κόι είναι γνωστός από τους σχηματισμούς εξαγωνικών ψαμμιτών του, παρόμοιοι με μια κηρήθρα μελισσών, μοναδικοί στη Λατινική Αμερική. Μόνο ο Καναδάς και η Νότια Αφρική έχουν αυτό το γεωλογικό φαινόμενο και προστατεύονται ως ανθρώπινη κληρονομιά και στις δύο χώρες.

Ο λόφος αυτός ανακηρύχθηκε Φυσικό Μνημείο το 1993. Μπορεί κανείς να δει ότι χτίζονται από τους οριζόντιους φραγμούς των πύρινων ψαμμιτών, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο λόφος είναι σπάνιος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. en.unesco.org/creative-cities/aregua. Ανακτήθηκε στις 9  Ιουνίου 2021.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Geografía del Paraguay - Editorial Hispana Paraguay S.R.L.- 1a. Edición 1999 - Asunción Paraguay
  • Geografía Ilustrada del Paraguay - ISBN 99925-68-04-6 - Distribuidora Arami S.R.L.
  • La Magia de nuestra tierra. Fundación en Alianza. Asunción. 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]