Αργοναύτες Αγρινίου (καλαθοσφαίριση γυναικών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών των Αργοναυτών Αγρινίου. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Α.Σ. Αργοναύτες Αγρινίου.


Α.Σ. Αργοναύτες Αγρινίου
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΑθλητικός Σύλλογος Αργοναύτες Αγρινίου
Ίδρυση2001, πριν 23 έτη (2001)
ΧρώματαΛευκό & Μπλε 0         
ΠεριφέρειαΒορειοδυτική Ελλάδα
ΈδραΚλειστό «Μιχάλης Κούσης»
(χωρητικότητα: 1.500)
ΠεριοχήΑγρίνιο, Αιτωλοακαρνανία, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΣταδίου 1-3, T.K. 30100, Αγρίνιο
Ιστότοπος[1]
Πρόσωπα
Πρόεδρος Γιάννης Παπαπαναγιώτου
Αντιπρόεδρος(οι) Στράτος Καράτσαλος
Γεν. αρχηγός Πάνος Ασημακόπουλος
Προπονητής κενή θέση
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΑ2 Εθνική Κατηγορία
Κύπελλο Ελλάδος
2021-22Α2 0Εθνική → 6η
(1ος Όμιλος Βορρά)
ΕΣΚΑΒΔΕΑ' Κατηγορία Γυναικών
1 (2020)
ΥποδομέςΠρωτάθλημα Νεανίδων
Βορειοδυτικής Ελλάδας

1 (2011)
Πρωτάθλημα Κορασίδων
Βορειοδυτικής Ελλάδας

1 (2009)
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

O Αθλητικός Σύλλογος Αργοναύτες Αγρινίου, γνωστός και ως Αργοναύτες Basketball Academy ή ABA, είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη του Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 2001 και οι αθλητές του αγωνίζονται με χρώματα το μπλε και το λευκό. Αντλεί το όνομά του από την αρχαιοελληνική μυθολογία και ειδικότερα από τις αφηγήσεις για την Αργοναυτική Εκστρατεία. Καλλιεργεί αποκλειστικά το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, τόσο σε επίπεδο ενηλίκων, όσο και νεαρότερων ηλικιακά αθλητών. Στο έμβλημά του γυναικείου τμήματος απεικονίζεται μια αθλήτρια της καλαθοσφαίρισης, μια μπάλα του αθλήματος καθώς και το μυθικό πλοίο Αργώ. Διαθέτει τη νομική μορφή ερασιτεχνικού σωματείου. Έδρα του αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης», χωρητικότητας 1.500 θέσεων.[1]


Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα βήματα στα Τοπικά Πρωταθλήματα (2001 - 2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνοδος στην Α2 Εθνική Κατηγορία (2020 - σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2020 οι Αργοναύτες αναδείχθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους Πρωταθλητές Βορειοδυτικής Ελλάδας στην ηλικιακή ομάδα των ενήλικων γυναικών, κερδίζοντας παράλληλα το δικαίωμα συμμετοχής στην Α2 Εθνική Κατηγορία (δεν διεξήχθη την περίοδο αυτή Ειδικό Πρωτάθλημα Ανόδου λόγω των ανωμαλιών που επέφερε η Πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα). Στον τελικό του Πρωταθλήματος που διεξήχθη στην Πρέβεζα, η ομάδα του Αγρινίου επικράτησε με 51-31 επί της Σχερίας Κέρκυρας.[2] Κορυφαία σκόρερ του παιχνιδιού αναδείχθηκε η Ντόρα Τίτου (20 στον αριθμό).[3] Πρώτος προπονητής της ομάδας ήταν οι Βασίλης Ζαρκάδας και Θανάσης Παπαθανασοπούλος.

Το επόμενο φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, η αγωνιστική δράση για την Α2 Εθνική Κατηγορία ξεκίνησε κανονικά, με την κατηγορία να διευρύνεται εκτάκτως. Οι Αργοναύτες τοποθετήθηκαν στον 1ο Όμιλο Βορρά από κοινού με εννέα ακόμη ομάδες. Ωστόσο το Πρωτάθλημα διεκόπη τέλη Οκτωβρίου και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.[4]

Περίοδοι σε εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος Επίπ Κατηγορία Θέση Επιπ Αγώνες ΚΠ POf POu Κορυφαία Σκόρερ ΚΠ Κύπελλο Αγών Ευρωπαϊκές διοργανώσεις
2020-21 2 Α2 Εθνική - - διεκόπη - - - - - - - -
2021-22 2 Α2 Εθνική 6 - 4-10 - - Παναγιώτα Τασούλη - - - - -

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένες καλαθοσφαιρίστριες
Εθν Ονοματεπώνυμο
Μαριάνθη Καραγιάννη
Χριστίνα Καραγιάννη
Κωνσταντίνα Στεργίου
Παναγιώτα Τασούλη
Ντόρα Τίτου
Προπονητές
Εθν Ονοματεπώνυμο Θητεία
Βασίλης Ζαρκάδας ??? - 2021
Τάσος Σταμάτης Αυγ 2021 - Ιουλ 2022

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2021-22, ο Α.Σ. Αργοναύτες Αγρινίου έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ειδικότερα τοποθετήθηκε στον 1ο Όμιλο Βορρά, τον οποίο συνέθεσαν 8 σύλλογοι. Ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις έχοντας συλλέξει 4 νίκες και 10 ήττες με συνέπεια να βρεθεί στην 6η θέση της τελικής κατάταξης.[5] Τους περισσότερους πόντους για λογαριασμό της ομάδας σημείωσε η Παναγιώτα Τασούλη (192 σύνολο), η οποία είχε και την έκτη καλύτερη επίδοση στον Όμιλο.[6] Βάσει της προκήρυξης της επόμενης περιόδου αναμένεται να διαγωνιστεί στην ίδια Κατηγορία και Όμιλο.[7]

Στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος η ομάδα του Αγρινίου, αν και είχε την επιλογή, δεν δήλωσε συμμετοχή.

Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης», χωρητικότητας 1.500 θέσεων.[1] Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Γιάννης Παπαπαναγιώτου, αντιπρόεδρος ο Στράτος Καράτσαλος και Γενικός Αρχηγός ο Πάνος Ασημακόπουλος. Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρούσε από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022 ο Τάσος Σταμάτης.[8][9]

Τμήματα υποδομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αργοναύτες Αγρινίου διαθέτουν διακρίσεις σε τοπικό επίπεδο. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν κατακτήσει:

Νεανίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη χρονιά 2010-11 οι Αργοναύτες κατέκτησαν το Πρωτάθλημα Νεανίδων που διοργανώνει η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας. Ακολούθως η ομάδα έλαβε μέρος στην προκριματική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, χωρίς να καταφέρει να υπερκεράσει το εμπόδιο των ομάδων του Ομίλου όπου και τοποθετήθηκε. Ειδικότερα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ερμιόνη (εκπρόσωπο της Αργολίδας και Κορινθίας, νίκη με σκορ 52-30), την Άμιλλα Τριπόλεως (εκπρόσωπο της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου, ήττα με σκορ 46-84) και την Αχαγιά (εκπρόσωπο της Αχαΐας και Ηλείας, ήττα με σκορ 71-34).

Κορασίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη χρονιά 2008-09 οι Αργοναύτες κατέκτησαν το Πρωτάθλημα Κορασίδων που διοργανώνει η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας. Ακολούθως η ομάδα έλαβε μέρος στην προκριματική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, χωρίς να καταφέρει να πετύχει το στόχο της πρόκρισης μέσω του Ομίλου της. Ειδικότερα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ολυμπιάδα Άσσου-Λέχαιου (εκπρόσωπο της Αργολίδας και Κορινθίας, νίκη με σκορ 61-50), την Άμιλλα Τριπόλεως (εκπρόσωπο της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου, νίκη με σκορ 57-60) και την Αχαγιά (εκπρόσωπο της Αχαΐας και Ηλείας, ήττα με σκορ 37-53).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Κλειστό Γυμναστήριο Δ.Α.Κ. Αγρινίου "Μιχάλης Κούσης"», πληροφορίες στον ιστότοπο Gipeda.gr.
  2. «Για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Α2 Μπάσκετ Γυναικών οι Αργοναύτες Αγρινίου», άρθρο στον ιστότοπο Karavasaras.gr, 30 Ιουνίου 2020.
  3. «Aργοναύτες Αγρινίου – Θεοδώρα Τίτου: Age is just a number», συνέντευξη στον ιστότοπο Sinidisi.gr, 5 Ιουλίου 2020.
  4. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών (1ος Όμιλος Βορρά) 2020-2021», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  5. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών (1ος Όμιλος Βορρά) 2021-2022», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  6. «A2 Γυναικών: Έβδομη σκόρερ και δεύτερη στα τρίποντα η Κρανιωτάκη του Απόλλωνα Πτολεμαΐδας», άρθρο στον ιστότοπο MakSports.gr, 25 Απριλίου 2022.
  7. «Ειδική Προκήρυξη Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών 2022-2023», έγγραφο στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. (pdf)
  8. «Αργοναύτες Αγρινίου: Νέος προπονητής ο Τάσος Σταμάτης», άρθρο στον ιστότοπο Karvasaras.gr, 24 Αυγούστου 2021.
  9. «Αποχώρησε ο Τάσος Σταμάτης από την τεχνική ηγεσία των Αργοναυτών Αγρινίου», άρθρο στον ιστότοπο Karvasaras.gr, 8 Ιουλίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]