Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αραγονική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραγονική Ένωση
Chunta Aragonesista
ΙδεολογίαΟικοσοσιαλισμός
Πασιφισμός
Αραγονικός εθνικισμός
Ιστότοπος
www.chunta.org
Πολιτικό σύστημα Αραγονία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Αραγονική Ένωση (Chunta Aragonesista - CHA) είναι πολιτικό κόμμα της Αραγονίας (Ισπανία), επηρεασμένο από τον οικοσοσιαλισμό και τον πασιφισμό. Ορίζεται ως εθνικιστική[1][2] και κοινωνικο-δημοκρατική πολιτική οργάνωση Το CHA διακηρύσσει την ιδέα του ομοσπονδιακού κράτους, μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους για την Αραγονία, την προστασία του περιβάλλοντος και των υδρολογικών πόρων της κοιλάδας του Έβρου. Προωθεί τη χρήση της Αραγονικής γλώσσας.

Η Εθνοσυνέλευση είναι το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης και απόφασης της Ένωσης. Καθιερώνει πολιτικές, προγράμματα και αρχές και επιλέγει τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του CHA. Ομάδα αντιπροσωπειών από κάθε τοπική οργάνωση συνεδριάζει άπαξ κάθε τρία χρόνια με την εξουσιοδότηση τροποποίησης των καταστατικών της Ένωσης.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2004, το CHA κέρδισε το 0,4% των ψήφων και μία έδρα για τον Χοσέ Αντόνιο Λαμπορντέτα (José Antonio Labordeta), λαϊκό τραγουδιστή στην εκλογική περιφέρεια της Σαραγόσα. Έχασε την έδρα το 2008, όταν ο Labordeta αποσύρθηκε από το συνέδριο. Στις εκλογές του 2011 επανακτήθηκε η έδρα μέσω της εκλογικής συμμαχίας με την Ενωμένη Αριστερά της Αραγονίας[3].

Η Αραγονική Ένωση είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού, της Ευρώπης των Λαών. Ο Χοσέ Λουίς Σόρο είναι πρόεδρος από τον Φεβρουάριο του 2012. Το 2005, το κόμμα αγωνίστηκε κατά της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

  1. «Nuestra historia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2012. 
  2. Prensa Diaria Aragonesa SA, επιμ. (29 Ιουνίου 2011). «Chunta Aragonesista (CHA)». Gran Enciclopedia Aragonesa. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2014. 
  3. http://www.historiaelectoral.com/dipuara.html

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]