Αραβά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το τοπίο στην Αραβά

Η Αραβά (εβραϊκά: הָעֲרָבָה, αραβικά: وادي عربة) είναι γεωγραφική περιοχή στην έρημο Νεγκέβ η οποία αποτελεί το κοίλωμα από τη Νεκρά θάλασσα μέχρι τον Κόλπο του Εϊλάτ, στο οποίο εκτείνονται τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Υπάρχουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας στην κοιλάδα Αραβά.[1] Ιδίως το καρακάλ (Caracal caracal), το οποίο βρίσκεται στις περιοχές που κυριαρχεί η σαβάνα εντός της κοιλάδας.[2]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαράγγι Μπαράκ, στο Νότιο Διαμέρισμα του Ισραήλ, είναι μέρος ενός συστήματος ρεμάτων που αποστραγγίζουν την έρημο Αραβά.

Η Αραβά έχει μήκος 166 χιλιόμετρα, από τον Κόλπο του Εϊλάτ έως τη νότια ακτή της Νεκράς θάλασσας.

Τοπογραφικά, η περιοχή χωρίζεται σε τρία τμήματα. Από τον κόλπο του Εϊλάτ προς τα βόρεια, η ξηρά ανυψώνεται σταδιακά πάνω σε μια απόσταση 77 χλμ και φτάνει σε υψόμετρο 230 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αντιπροσωπεύοντας το διαχωριστικό του υδροκρίτη μεταξύ Νεκράς θάλασσας και Ερυθράς θάλασσας. Από αυτήν την κορυφή, η στεριά παίρνει κλίση ολίγον προς τα βόρεια στα επόμενα 74 χιλιόμετρα σε ένα σημείο 15 χιλιομέτρων νότια της Νεκράς θάλασσας. Στο τελευταίο τμήμα, η Αραβά κατηφορίζει απότομα στην Νεκρά Θάλασσα, η οποία είναι 417 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Αραβά είναι γραφική με πολύχρωμους βράχους και βουνά με αιχμηρές κορυφές. Η νότια Αραβά είναι καυτή και ξηρή και ουσιαστικά χωρίς καθόλου βροχές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ερρίκος Τσίτσεστερ Χαρτ. 1891, Ορισμένες αναφορές για την πανίδα και τη χλωρίδα του Σινά, της Πέτρας και του Ρέματος Αραβά, 255 σελίδες
  2. C. Michael Hogan. 2009. Caracal: Caracal caracal, GlobalTwitcher.com, ed. N. Stromberg Αρχειοθετήθηκε 2011-10-04 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Arabah στο Wikimedia Commons