Αρίπερτος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρίπερτος Α'
FLAVIO ARIBERTO, REY DE ITALIA.jpg
Βασιλιάς των Λομβαρδών
Περίοδος 653 - 661
Προκάτοχος Ροδόαλδος
Διάδοχος Περκτάρητος και Γοδεπέρτης
Θάνατος 661
Επίγονοι Περκτάρητος
Γοδεπέρτης
Πατέρας Γουνδοάλδος
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αρίπερτος Α΄ (... - 661) ήταν βασιλιάς των Λομβαρδών στην Ιταλία από το 653 ως το 661. Ήταν γιος του Γουνδοάλδου, Δούκα του Άστι, που είχε διασχίσει τις Άλπεις από τη Βαυαρία με την αδερφή του Θεοδελίνδα. Ως συγγενής Βαβαρικού οίκου, ο Αρίπερτος ήταν μέλος της αποκαλούμενης Βαβαρικής Δυναστείας. Ήταν ο πρώτος καθολικός ηγεμόνας των Λομβαρδών και εκλέχθηκε μετά τη δολοφονία του Αρειανιστή προκατόχου του Ροδόαλδου. Ο Αρίπερτος δεν ήταν πολεμιστής και παρέμεινε γνωστός κυρίως για τις θρησκευτικές του μεταρρυθμίσεις. Διέδωσε τον καθολικισμό σε ολόκληρη την επικράτεια των Λομβαρδών και έχτησε την Εκκλησία του Σωτήρα στην Παβία, την πρωτεύουσα του βασιλείου του. Άφησε το θρόνο σε καιρό ειρήνης και ζήτησε από τους αριστοκράτες να ορίσουν κοινούς διαδόχους του τα παιδιά του, Περκράρητο και Γοδεπέρτη, επιθυμία που πραγματοποιήθηκε. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «German Tribes org Lombard Kings». GermanTribes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-07-18. Ανακτήθηκε στις 2010-07-18. 
Αρίπερτος Α΄
Θάνατος: 1190
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ροδόαλδος
Βασιλιάς των Λομβαρδών
653-661
Διάδοχος
Γοδεπέρτης
Διάδοχος
Περκτάρητος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aripert I της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).