Απόστολος Κοκμάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Απόστολος Κουκμάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1919
Θάνατος2012
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Απόστολος Κοκμάδης (1919-2012) (ή Αποστόλης) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός. Πολέμησε με τον Ελληνικό Στρατό ενάντια στην Γερμανική εισβολή το 1941, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στις τάξεις του ΕΛΑΣ ως διοικητής λόχου. Αιχμαλωτίστηκε στα Δεκεμβριανά από τους Βρετανούς και πολέμησε και με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας τον καιρό του εμφυλίου πολέμου.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόστολος Κοκμάδης γεννήθηκε το 1919 στην Ξάνθη, ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός. Αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων τον Αύγουστο του 1940 ως ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Κατά την Γερμανική εισβολή πολέμησε ως διοικητής πυροβολαρχίας στη περιοχή Κλεισούρας.

Περίοδος Κατοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φθινόπωρο του 1941 γράφτηκε στο Πολυτεχνείο, στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Το καλοκαίρι του 1943 συμμετείχε σε μια οργάνωση μαζί με τον Μερκούρη και τον συνδικαλιστή Κώστα Σπέρα. Στα τέλη Αυγούστου έγινε απόπειρα δημιουργίας αντάρτικης ομάδας στη περιοχή της Μάνδρας, όμως τον συνέλαβε η οργάνωση του ΕΑΜ και τον έστειλε στην Πάρνηθα. Στην Πάρνηθα συνάντησε παλιούς συμμαθητές από τη σχολή Ευελπίδων και αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση του μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ. Στα τέλη του 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στον ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε διοικητής του 2ου Λόχου του Ι/34 Τάγματος Αττικής. Ο Λόχος παρέμενε μόνιμα στην Πάρνηθα και διέθετε περισσότερους από 500 μόνιμους και εφεδρικούς αντάρτες που μπορούσαν να σπεύσουν από όλα τα χωριά της Αττικής για τις επιχειρήσεις εναντίον Γερμανών και Ταγμάτων Ασφαλείας. Περιγράφεται ως ικανότατος λοχαγός με άριστες επιτελικές και επιχειρησιακές γνώσεις και από τους ανωτέρους του[1] αλλά και από τους κατωτέρους του[2] στον ΕΛΑΣ.

Απελευθέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επικεφαλής τιμητικού αγήματος του ορεινού ΕΛΑΣ του 34ού συντάγματος εισήλθε στην Αθήνα μαζί με 34 μαχητές όπου παρέλασε με το άγημα του στους εορτασμούς της Απελευθέρωσης, στην υποδοχή του πρωθυπουργού Γεωργίου Παππανδρέου[3] καθώς και στον εορτασμό της 28ής Οκτώβρη 1944[4]. Ήταν και το μοναδικό τμήμα του ΕΛΑΣ στο οποίο επιτράπει να εισέλθει στην πρωτεύουσα. Η υποδοχή από τον λαό της Αθήνας ήταν ενθουσιώδης.

Δεκεμβριανά και εμφύλιος πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Δεκεμβριανά πολέμησε με το 1/34 τάγμα πεζικού το οποίο αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς στα Τουρκοβούνια. Ως αξιωματικός που συμμετείχε στον ΕΛΑΣ σύμφωνα με τις αποφάσεις 6, 43, 18, 8, 10, 12 και 14/1945 του Β’ Ειδικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, τέθηκε μαζί με 20 περίπου ακόμα συμμαθητές του στις τάξεις των «εκτός υπηρεσίας και οργανικών θέσεων τελούντων»[5] και βγαίνει στη παρανομία μέχρι το φθινόπωρο του 1947 όπου συμμετέχει στον Δημοκρατικό Στρατό, τον οποίο ακολουθεί στην υποχώρηση του μετά την ήττα του. Στον Δημοκρατικό Στρατό φτάνει στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και του διοικητή Μοίρας Πυροβολικού ενώ διετέλεσε εκπαιδευτής στη Σχολή Αξιωματικών Πυροβολικού[6].

Η ζωή στην ΕΣΣΔ και επιστροφή στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα του Δημοκρατικού στρατού έζησε στη σημερινή Ρωσσία όπου και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στο Φυσικό αέριο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1989 μαζί με την γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Πέθανε το 2012 [7]. Ήταν συνταγματάρχης ΠΒ ε.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το αντάρτικο της Αττικής 1941-1945 Γιώργος Μπουτσίνης(Νικήτας) Αθήνα 1979 εκδόσεις ΝΕΟΚΟΣΜΟΣ
  2. Το χρονικό ενός αγωνιστή, Μνήμες και γεγονότα από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην Αττικοβοιωτία, σελ.: 157 Βλάχος - Γρίβας Γεώργ. Δημήτριος Έκδοση: Αυτοέκδοση Αχαρνές 1996
  3. Το αντάρτικο της Αττικής 1941-1945 ό.π σελ 461
  4. 25/10/13 Ο εορτασμός του ΟΧΙ, στην Κατοχή και την Απελευθέρωση ΤΟΥ ΙΑΣΣΟΝΑ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ
  5. Η Τάξη 1940 της Σχολής Ευελπίδων. Πεπρωμένα Ελλήνων αξιωματικών 1940-1974 Ιάσων Χανδρινός
  6. Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΣΕ) ,Εκδοτικός οίκος: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ Αθήνα 2003 σελ 80-82
  7. Πέθανε ο αγωνιστής Αποστόλης Κοκμάδης Ημερομηνία δημοσίευσης:03/05/2012 Αυγή

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόνιμοι Αξιωματικοί στον ΕΛΑΣ,οικειοθελώς ή εξ ανάγκης εκδόσεις Αλφειός σελ 413-431.