Αποποινικοποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αποποινικοποίηση είναι η μείωση ή ο τερματισμός των ποινικών κυρώσεων σε σχέση με ορισμένες πράξεις, ίσως αναδρομικά, αν και ενδέχεται να εξακολουθούν να ισχύουν ρυθμιζόμενες άδειες ή πρόστιμα (αντίθετο, βλέπε: νομιμοποίηση). Ο όρος επινοήθηκε από την ανθρωπολόγο Τζένιφερ Τζέιμς για να εκφράσει τα «κινήματα των εργαζομένων του σεξ» για τους στόχους της αφαίρεσης νόμων που χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν πόρνες, αν και τώρα εφαρμόζεται συνήθως στις πολιτικές για τα ναρκωτικά.[1] Η αντίστροφη διαδικασία είναι η ποινικοποίηση.

Η αποποινικοποίηση αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και ηθικές απόψεις. Όταν μια κοινωνία μπορεί να θεωρήσει ότι μια πράξη δεν είναι επιβλαβής, αυτή δεν πρέπει πλέον να ποινικοποιείται ή διαφορετικά, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Παραδείγματα θεμάτων που αποτέλεσαν το αντικείμενο μεταβαλλόμενων απόψεων σχετικά με την εγκληματικότητα με την πάροδο του χρόνου σε διάφορες κοινωνίες και χώρες περιλαμβάνουν:

Σε μια φεντεραλιστική χώρα, οι πράξεις ενδέχεται να αποποινικοποιηθούν από ένα επίπεδο διακυβέρνησης, ενώ εξακολουθούν να υπόκεινται σε κυρώσεις που επιβάλλονται από άλλο. Για παράδειγμα, η κατοχή αποποινικοποιημένου ναρκωτικού μπορεί να εξακολουθεί να υπόκειται σε ποινικές κατηγορίες από ένα επίπεδο κυβέρνησης, αλλά ένα άλλο μπορεί να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο. Αυτό πρέπει να αντιπαραβληθεί με τη νομιμοποίηση, η οποία αφαιρεί όλες ή τις περισσότερες νομικές ζημίες από μια προηγούμενη παράνομη πράξη. Έχει επίσης σημειωθεί ότι ενώ ορισμένες πράξεις έχουν αποποινικοποιηθεί, όπως η ομοφυλοφιλία και η μοιχεία, άλλες έχουν αυξηθεί στην ποινικοποίηση τους, όπως οικογενειακές σεξουαλικές δραστηριότητες ή η αιμομιξία.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. M. Γ. Γκραντ, Playing the Whore (Verso/Jacobin, 2014), σελ. 112
  2. «Forum focuses on polygamy woes». Deseret Morning News. 25 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2009. 
  3. Ρόφι, Τζέιμς Α. (2014). «The Synthetic Necessary Truth Behind New Labour's Criminalisation of Incest». Social & Legal Studies 23: 113–130. doi:10.1177/0964663913502068.