Απομονωμένοι λαοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης των απομονωμένων φυλών στις αρχές του 21ου αιώνα

Οι λαοί που χαρακτηρίζονται ως απομονωμένοι είναι εκείνοι που έχουν επιλέξει να μην έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα ο αριθμός τους ολοένα και μειώνεται, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από εκατό λαοί που παραμένουν απομονωμένοι από τον πολιτισμό.

Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων ζητούν να παραμείνουν αυτές οι ομάδες μόνες, δηλώνοντας ότι η επαφή θα παρεμποδίσει το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση.[1] Επίσης, η επικοινωνία των ανθρώπων με αυτές τις φυλές θα μεταδώσει σε αυτούς ορισμένες ασθένειες για τις οποίες δεν έχουν ανοσία, κάτι που θα οδηγούσε στον θάνατο ενός μεγάλου μέρους της φυλής.[2][3]

Το 2013, εκτιμήθηκε ότι υπήρχαν περισσότερες από 100 απομονωμένες φυλές σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις δασώδεις περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Νέας Γουινέας. Οι Σεντινελέζοι (Νήσοι Ανταμάν, Ινδία) είναι η πιο απομονωμένη φυλή στον κόσμο.[4] Η γνώση της ύπαρξης αυτών των ομάδων προέρχεται κυρίως από σπάνιες και μερικές φορές βίαιες συναντήσεις με γειτονικές φυλές και από αεροφωτογραφίες.

Οι απομονωμένες φυλές αποτελούν πηγή γοητείας για την κοινωνία που έρχεται σε επαφή και η ιδέα των ταξιδιωτικών πρακτορείων που προσφέρουν ακραίες περιηγήσεις περιπέτειας για να αναζητήσουν συγκεκριμένους ανθρώπους που δεν έχουν έρθει σε επαφή τον υπόλοιπο κόσμο έχει γίνει αμφιλεγόμενη.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nuwer, Rachel (4 Αυγούστου 2014). «Future – Anthropology: The sad truth about uncontacted tribes». BBC. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2015. 
  2. «Isolated tribe spotted in Brazil». BBC News. 2008-05-30. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7426794.stm. Ανακτήθηκε στις 2013-08-05. 
  3. Adams, Guy (2 February 2012). «Close camera encounter with 'uncontacted' Peruvian tribe». The New Zealand Herald. http://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=10782787. 
  4. «How many uncontacted tribes are left in the world?». New Scientist. 22 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2016. 
  5. https://www.survivalinternational.org/about/forcedcontact