Ο Απολλώνιος κύκλος του για κάποιο . Όλα τα σημεία του ικανοποιούν .
Στην γεωμετρία, ο Απολλώνιος κύκλος είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων των οποίων ο λόγος των αποστάσεων από δύο δοσμένα σημεία είναι σταθερός.[1]:196-197[2][3]:438[4]
Πιο συγκεκριμένα, για δύο δοσμένα σημεία , και λόγο , ο Απολλώνιος κύκλος είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων που ικανοποιούν
.
Όπως αποδεικνύεται παρακάτω, αυτός ο γεωμετρικός τόπος είναι ένας κύκλος. Αν είναι τα δύο σημεία του φορέα της που ικανοποιύν ,[Σημείωση 1] τότε ο Απολλώνιος κύκλος έχει κέντρο το μέσο του .
Έστω δύο σημεία και , και . Χωρίς βλάβη της γενικότητας, θα υποθέσουμε ότι . Θεωρούμε το σημείο μεταξύ των και τέτοιο ώστε , και το σημείο στην προέκταση του προς την πλευρά του τέτοιο ώστε .
Θα αποδείξουμε ότι ο κύκλος με κέντρο το μέσο του και ακτίνα είναι ο ζητούμενος γεωμετρικός τόπος, δείχνοντας ότι () κάθε σημείο που ικανοποιεί την σχέση ανήκει στον κύκλο, και () κάθε σημείο του κύκλου ικανοποιεί την σχέση .
Σχήμα απόδειξης για τον Απολλώνιο κύκλο.
() Έστω ένα σημείο που ικανοποιεί την σχέση . Από το θεώρημα εσωτερικής διχοτόμου, έχουμε ότι είναι η εσωτερική διχοτόμος της γωνίας του τριγώνου , και από το θεώρημα εξωτερικής διχοτόμου, έχουμε ότι είναι η αντίστοιχη εξωτερική διχοτόμος.
Η εσωτερική και η εξωτερική διχοτόμος τέμνονται κάθετα επομένως η είναι ορθή. Αρα το ανήκει στον κύκλο με διάμετρο .
Σχήμα απόδειξης για το αντίστροφο.
() Τώρα μένει να αποδείξουμε ότι κάθε σημείο του κύκλου ικανοποιεί την σχέση . Θα αποδείξουμε ότι είναι η εσωτερική και η εξωτερική διχοτόμος της του τριγώνου . Θεωρούμε την παράλληλη στo και την παράλληλη στo , όπου σημεία του φορέα του .
Αφού είναι ορθή, από την παραλληλία έπεται ότι είναι επίσης ορθή.