Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απολλώνιος κύκλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Απολλώνιος κύκλος του για κάποιο . Όλα τα σημεία του ικανοποιούν .

Στην γεωμετρία, ο Απολλώνιος κύκλος είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων των οποίων ο λόγος των αποστάσεων από δύο δοσμένα σημεία είναι σταθερός.[1]:196-197[2][3]:438[4]

Πιο συγκεκριμένα, για δύο δοσμένα σημεία , και λόγο , ο Απολλώνιος κύκλος είναι ο γεωμετρικός τόπος των σημείων που ικανοποιούν

.

Όπως αποδεικνύεται παρακάτω, αυτός ο γεωμετρικός τόπος είναι ένας κύκλος. Αν είναι τα δύο σημεία του φορέα της που ικανοποιύν ,[Σημείωση 1] τότε ο Απολλώνιος κύκλος έχει κέντρο το μέσο του .

Όταν , ο γεωμετρικός τόπος είναι η μεσοκάθετος ευθεία του .

Παίρνει το όνομά του από τον Έλληνα μαθηματικό Απολλώνιο τον Περγαίο.

Έστω δύο σημεία και , και . Χωρίς βλάβη της γενικότητας, θα υποθέσουμε ότι . Θεωρούμε το σημείο μεταξύ των και τέτοιο ώστε , και το σημείο στην προέκταση του προς την πλευρά του τέτοιο ώστε .

Θα αποδείξουμε ότι ο κύκλος με κέντρο το μέσο του και ακτίνα είναι ο ζητούμενος γεωμετρικός τόπος, δείχνοντας ότι () κάθε σημείο που ικανοποιεί την σχέση ανήκει στον κύκλο, και () κάθε σημείο του κύκλου ικανοποιεί την σχέση .

Σχήμα απόδειξης για τον Απολλώνιο κύκλο.

() Έστω ένα σημείο που ικανοποιεί την σχέση . Από το θεώρημα εσωτερικής διχοτόμου, έχουμε ότι είναι η εσωτερική διχοτόμος της γωνίας του τριγώνου , και από το θεώρημα εξωτερικής διχοτόμου, έχουμε ότι είναι η αντίστοιχη εξωτερική διχοτόμος.

Η εσωτερική και η εξωτερική διχοτόμος τέμνονται κάθετα επομένως η είναι ορθή. Αρα το ανήκει στον κύκλο με διάμετρο .

Σχήμα απόδειξης για το αντίστροφο.

() Τώρα μένει να αποδείξουμε ότι κάθε σημείο του κύκλου ικανοποιεί την σχέση . Θα αποδείξουμε ότι είναι η εσωτερική και η εξωτερική διχοτόμος της του τριγώνου . Θεωρούμε την παράλληλη στo και την παράλληλη στo , όπου σημεία του φορέα του .

Αφού είναι ορθή, από την παραλληλία έπεται ότι είναι επίσης ορθή.

Από το θεώρημα τομής του Θαλή στις , ισχύει ότι

.

 

 

 

 

(1)

Από το θεώρημα τομής του Θαλή στις , ισχύει ότι

.

 

 

 

 

(2)

Συνδυάζοντας τις (1) και (2), έχουμε ότι

,

δηλαδή το είναι το μέσο του . Αφού το τρίγωνο είναι ορθογώνιο, η διάμεσος του είναι ίση με το μισό της υποτείνουσας του, δηλαδή .

Επιστρέφοντας στην (1) έχουμε ότι

 

 

 

 

  1. Τα είναι αρμονικά συζυγή των .
  1. Στεργίου, Μπάμπης. Γεωμετρία 2: Μετρικές σχέσεις σε τρίγωνο Πολύγωνα - Εμβαδά. Αθήνα: Σαββάλας. 
  2. Αργυρόπουλος Ηλίας· Βλάμος Παναγιώτης· Κατσουλης Γεωργιος· Μαρκατης Στυλιανος· Σιδερης Πολυχρονης. «Κεφάλαιο 7: Αναλογίες». Ευκλείδεια Γεωμετρία. Αθήνα: Διόφαντος. 
  3. Ταβανλης, Χ. Επίπεδος Γεωμετρία. Αθήνα: Ι. Χιωτελη. 
  4. Παπανικολάου, Γεωργίου. Θεωρητική Γεωμετρία. Αθήνα 1966: Ι. Μακρής. σελ. 288-290.