Αποκλεισμός της Βικιπαίδειας στην Τουρκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
To λογότυπο της Τουρκικής Βικιπαίδειας με γραμμή λογοκρισίας που καλύπτει το κείμενο

Η πρόσβαση στη Βικιπαίδεια απαγορεύεται στην Τουρκία από το 2017. Από τις 29 Απριλίου 2017, οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν την ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις της Βικιπαίδειας σε όλη την Τουρκία.[1][2]. Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν από τον τουρκικό νόμο αριθ. 5651[3] , λόγω του άρθρου της αγγλικής έκδοσης της Βικιπαίδειας σχετικά με την κρατική τρομοκρατία, στο οποίο η Τουρκία χαρακτηρίστηκε χρηματοδότρια για το ISIS και την Αλ Κάιντα. Τα τουρκικά δικαστήρια θεώρησαν το εν λόγω άρθρο ως δημόσια χειραγώγηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα αιτήματα της τουρκικής Αρχής Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνιών για συμμόρφωση με τον Τουρκικό νόμο δεν ικανοποιήθηκαν. Η πρόσβαση στη Βικιπαίδεια εξακολουθεί να απαγορεύεται στην Τουρκία [4]. Το ίδρυμα Wikimedia, που φιλοξενεί τον ιστότοπο της Βικιπαίδειας, ανακοίνωσε πως προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να αρθεί αυτός ο αποκλεισμός[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Wikipedia blocked in Turkey». Turkey Blocks. 29 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2017. 
  2. «Turkish authorities block Wikipedia without giving reason» (στα αγγλικά). BBC News. 29 April 2017. https://www.bbc.com/news/world-europe-39754909. Ανακτήθηκε στις 29 April 2017. 
  3. «İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN» [Turkish law based ban of Wikipedia] (PDF). mevzuat.gov.tr (στα Turkish). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2017. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Turkey marks second year without Wikipedia». Stockholm Center for Freedom. 30 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2019. 
  5. «Wikipedia εναντίον Τουρκίας: Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αρθεί ο αποκλεισμός της». CNN Greece. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019.