Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απλό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψηφοδέλτιο για απλό πλειοψηφικό σύστημα. Ο εκλογέας πρέπει να ψηφίσει μόνο έναν.

Το απλό πλειοψηφικό σύστημα (αγγλικά: first-past-the-post)[1] είναι ένα εκλογικό σύστημα στο οποίο τα μέλη του εκλογικού σώματος ψηφίζουν έναν υποψήφιο της επιλογής τους, και ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Με εφαρμογή του απλού πλειοψηφικού συστήματος σε μία μονοεδρική εκλογική περιφέρεια αναδεικνύεται ένας μοναδικός νικητής. Γι' αυτό το σύστημα χαρακτηρίζεται ως «ο πρώτος παίρνει τη θέση» και «ο νικητής τα παίρνει όλα».[2][3][4]

Το απλό πλειοψηφικό σύστημα χρησιμοποιείται στο ένα τρίτο των χωρών του κόσμου ( Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Πακιστάν, Καναδά και άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας) .

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χώρες που χρησιμοποιούν το απλό πλειοψηφικό σύστημα απεικονίζονται κόκκινες

Το απλό πλειοψηφικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μονοεδρικές ή πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Στις μονοεδρικές, εκλέγεται ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, ανεξάρτητα από το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν. Στις πολυεδρικές, κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει τόσους υποψήφιους όσες είναι οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν τρεις κενές θέσεις, τότε έκαστος ψηφοφόρος ψηφίζει ως και τρεις υποψήφιους, και εκλέγονται οι τρεις που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί, ο Ιωάννης Πολίτης συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από τους άλλους υποψηφίους και ανακηρύχθηκε νικητής, παρόλο που η διαφορά του από τον δεύτερο υποψήφιο δεν ήταν πολύ μεγάλη, και παρόλο που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (64,8%) δεν ψήφισε υπέρ του Ιωάννη Πολίτη.

Υποψήφιος Σύμβολο Αποτελέσματα
Ψήφοι % έγκυρων ψήφων
Ιωάννης Πολίτης 745.693 35,20
 
Φώτης Ράμπος 738,311 34.85
 
Ζωή Σμίτη 530,441 25.04
 
Τζένη Ντο 104,095 4.91
 
Έγκυροι ψήφοι 2,118,540 98.24% του συνόλου των ψήφων
Άκυροι ψήφοι 37,849 1.76% του συνόλου των ψήφων
Σύνολο ψήφων 2,156,389 Προσέλευση ψηφοφόρων: 94.8% του εκλογικού σώματος
Απόντες 118,384
Εκλογικό σώμα 2,274,773

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Department of Internal Affairs, Government of New Zealand. «More about FPP». dia.govt.nz (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «European Parliament, Directorate-General for Internal Policies» (PDF). 
  3. «Make Votes Matter - Everything wrong with First Past the Post - Proportional Representation». Make Votes Matter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2020. 
  4. «ΙΑΤΕ: First past the post system».