Απεμπλουτισμένο ουράνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο (συμβολισμός: DU) είναι το ουράνιο με περιεκτικότητα σε σχάσιμο ισότοπο U-235 μικρότερη από το φυσικό ουράνιο, το οποίο περιέχει 0,72% σε U-235. Στο παρελθόν αναφερόταν ως Q-μέταλλο ή αλλιώς D-38. Έχει πυκνότητα 19,1 g/cm3. Η μεγαλύτερη ποσότητα του παραγόμενου απεμπλουτισμένου ουρανίου προκύπτει ως υποπροϊόν της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Άλλες χρήσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το DU χρησιμοποιείται επίσης ως αντίβαρο στα αεροσκάφη, στην προστασία από την ακτινοβολία κατά την ιατρική θεραπεία με ακτινοβολία, στην κατασκευή δοχείων μεταφοράς ραδιενεργών υλικών, σε ακτινογραφίες βιομηχανικού εξοπλισμού, ενώ οι στρατιωτικές χρήσεις περιλαμβάνουν αμυντική θωράκιση και διατρητικά βλήματα. Τέλος, η χρήση του DU σε πυρομαχικά δεν είναι αποδεδειγμένη.

Βιολογικά αποτελέσματα από την έκθεση σε DU[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξ αιτίας της τοξικότητάς του, το DU επηρεάζει την κανονική λειτουργία των νεφρών, του εγκεφάλου, του ήπατος και της καρδιάς. Πληθώρα εργαστηριακών μελετών υποδηλώνουν την πιθανότητα πρόκλησης λευχαιμίας, γενετικές επιπτώσεις, προβλήματα στην αναπαραγωγή και νευρολογικές παθήσεις, ως αποτέλεσμα χρόνιας έκθεσης. Το πραγματικό όμως επίπεδο της χρόνιας τοξικότητας του DU δεν έχει προσδιοριστεί.

Η βιολογική ημίσεια ζωή του ουρανίου (ο χρόνος, δηλαδή, που απαιτείται για να αποβληθεί από τον οργανισμό η μισή ποσότητα ουρανίου) είναι 15 ημέρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο,τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τυχόν μόλυνση από απεμπλουτισμένο ουράνιο που θα προκύψει αν οι Ισραηλινοί βομβαρδίσουν το Ιράν