Απανθρωποποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η πεποίθηση ότι μία ομάδα ανθρώπων είναι τόσο υπανάπτυκτη, ώστε να θεωρηθεί υπάνθρωπη.

Η έννοια απανθρωποποίηση (στην αγγλική: dehumanization) αντικατοπτρίζει την ιδέα που ασπάζονται ορισμένοι άνθρωποι σχετικά με τα χαρακτηριστικά άλλων που τους καθιστούν "απάνθρωπους". Ειδικότερα, ο όρος σχετίζεται με την πεποίθηση ότι κάποιες εθνοτικές ή κοινωνικές ομάδες ανθρώπων αποτελούν κάτι κατώτερο του ανθρωπίνου είδους, μην έχοντας την ικανότητα να αναπτύξουν σύνθετα συναισθήματα, εξαιρουμένης της χαράς και της λύπης. Ο ορισμός που παραθέτουμε προκύπτει ύστερα από μελέτη του κλάδου της κοινωνικής ψυχολογίας. [1]

Παραδείγματα απανθρωποποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστικά κι αξιοσημείωτα είναι τα εξής γεγονότα, που αντανακλούν στην εικόνα της απανθρωποποίησης, όταν αυτή γίνεται φανερή σε ευρύ επίπεδο:

  1. Κυριαρχία αντισημιτισμού: Μία ιδέα που καθίστησε ηχηρή την παρουσία της στη Ναζιστική Γερμανία κατά την περίοδο επιβολής της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ (1933-1945). Τα φρικτά εγκλήματα κατά των Εβραίων θεωρείται ότι τελέστηκαν με πυξίδα την αντίληψη ότι είναι υπάνθρωποι.
  2. Φυλετική διάκριση έναντι των ατόμων με καταγωγή από την Αφρική: Μία πεποίθηση πολλών ανθρώπων στη σημερινή εποχή είναι ότι τα άτομα με καταγωγή από την Αφρική δεν είναι ίσα με τη λευκή φυλή. Ως εκ τούτου, προέκυψαν ακτιβιστικά κινήματα, όπως το Black Lives Matter, που επιθυμούν να αναδείξουν τον διαχωρισμό που έχουν υποστεί οι Αφρικανοί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της καθημερινής ζωής. Τα συγκεκριμένα κινήματα επικοινωνούν το μήνυμα ότι "Όλοι είμαστε άνθρωποι" ή "Διαφορετικοί αλλά ίσοι".

Οι μορφές απανθρωποποίησης στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρέως διαδεδομένο αποτελεί το γεγονός ότι ο τρόπος αναπαράστασης της ασιατικής κοινότητας στον κινηματογράφο οδηγεί στην απανθρωποποίηση της. Επεξηγηματικά, τα κινηματογραφικά διηγήματα που παρουσιάζουν την Ασιάτισσα ως εξωτικό όν και σεξουαλικό αντικείμενο τείνουν να απανθρωποποιούν την ίδια, οδηγώντας στην υποτίμηση και βία σε βάρος της.[2] Περιπτώσεις που ο υπερτονισμός των σεξουαλικών στοιχείων των γυναικών με καταγωγή από την Ασία έλαβαν τη μορφή απανθρωποποίησης είναι οι παρακάτω:

  • Piccadilly, 1929: Ένα πρώιμο παράδειγμα της παρουσίασης γυναικών ως υπερσεξουαλικών όντων. Η Shosho είναι μία Κινέζα πλύστρα πιατών που καταλήγει να λικνίζεται αισθησιακά, σε ένα νυχτερινό κλαμπ στο Λονδίνο. Σε αυτό το σημείο είναι που ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού την ερωτεύεται και ξεκινάει μία περιπέτεια που καταλήγει να τη βρίσκει δολοφονημένη.
  • Full metal jacket, 1987: Μία σκηνή της ταινίας, που αφορά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μπορεί να περνάει σχεδόν απαρατήρητη, αλλά είναι δυνατόν να καταγραφεί στο υποσυνείδητο. Η ταινία παρουσιάζει μία Ασιάτισσα με σπαστά αγγλικά ως σεξεργάτρια που καλεί δύο Αμερικανούς στρατιώτες να της κάνουν παρέα, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, πρόστυχες εκφράσεις. Αυτό έχεις ως συνέπεια την ενίσχυση του στερεοτύπου που θέλει τις γυναίκες της Νότιας Ασίας να ασκούν αποκλειστικά το συγκεκριμένο επάγγελμα.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Team, PsychologyNow. «Το φαινόμενο της απανθρωποποίησης». www.psychologynow.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021. 
  2. «Sexualized, Submissive Stereotypes of Asian Women Lead to Staggering Rates of Violence». NNEDV (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021. 
  3. «How the Media's Depiction of Asian Women Harms Them». DIET PRADA (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021.