Αοτεαρόα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αοτεαρόα (Aotearoa) είναι η ευρύτερα γνωστή και αποδεκτή Μάορι ονομασία για τη Νέα Ζηλανδία, η οποία αρχικά δήλωνε μόνο το Βόρειο Νησί.

Μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική προέλευση του όρου Αοτεαρόα δεν είναι βέβαιη. Ao=σύννεφο, tea=λευκό και roa=μακρύ και ανάλογα μεταφράζεται συχνότερα ως "Η γη του μακρού λευκού σύννεφου". Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, η κόρη του εξερευνητή Κουπέ είδε λευκό στον ορίζοντα και φώναξε "He ao! He ao!" ("ένα σύννεφο! ένα σύννεφο!"). Επομένως η πρώτη γη που εθεάθη ονομάστηκε Aotea (Λευκό Σύννεφο) και είναι σήμερα γνωστή ως Νησί Γκρέιτ Μπάρριερ. Όταν ανακαλύφτηκε ένα μεγαλύτερο σώμα γης πέρα από την Αοτέα, αποκλήθηκε Aotea Roa (Μακριά Αοτέα). Έτσι, ο όρος Αοτεαρόα είναι παραδοσιακό όνομα μόνο για το Βόρειο Νησί, αν και σήμερα αναφέρεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημερινή χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η χρήση του Αοτεαρόα με το σκοπό να περιγραφεί το σύνολο της Νέας Ζηλανδίας είναι μετα-αποικιακή συνήθεια και έχει προταθεί πως η συνήθεια αυτή ξεκίνησε από Πακέχα (δηλ. μη-Μαορί). Ιστορικοί έχουν διατυπώσει τη θεωρία πως κατάγεται από λάθη στη School Journal του Φεβρουαρίου 1916 και έτσι διαδόθηκε με παρόμοιο τρόπο με τους μύθους που περιβάλλουν τους Μοριορί. Παρ'όλα αυτά πρόσφατα έχει γίνει όλο και περισσότερο δημοφιλής μεταξύ των Μαορί. Επίσης μερικές φορές συναντάται και ο όρος Αοτέα, αλλά βρίσκεται σε παρακμή.

Το όνομα Αοτεαρόα χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό όνομα για τη Νέα Ζηλανδία και από Μαορί και από μη-Μαορί. Δεν έχει κερδίσει επίσημη αναγνώριση ως νόμιμο εναλλακτικό όνομα για τη χώρα, αλλά η αυξανόμενη δημοφιλία του τα τελευταία 25 χρόνια, και η χρήση του σε επίσημα Μαορί ονόματα, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη/Te Puna Mātauranga o Aotearoa, καθιστά πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. Από τη δεκαετία του 1990 ο εθνικός ύμνος της Νέας Ζηλανδίας God Defend New Zealand έχει επισήμως τραγουδηθεί δίγλωσσα, και έτσι η χρήση του όρου Αοτεαρόα έχει κερδίσει ένα ευρύτερο κοινό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]