Αοράκι/Όρος Κουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°36′00″S 170°10′00″E / 43.6°S 170.1667°E / -43.6; 170.1667

Αοράκι/Όρος Κουκ
Χάρτης
Ύψος3.724 μέτρα
ΟροσειράΝότιες Άλπεις
Ήπειροςνησιωτική Ωκεανία
ΧώρεςΝέα Ζηλανδία
Αοράκι/Όρος Κουκ

Το Αοράκι/Όρος Κουκ (Aoraki/Mount Cook) είναι το ψηλότερο βουνό στη Νέα Ζηλανδία και έχει ύψος 3.754 μέτρα. Το Αοράκι/Όρος Κουκ είναι κορυφή στις Νότιες Άλπεις, μια οροσειρά που διατρέχει κατά μήκος της Δυτικής Ακτής του Νοτίου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι επίσης αγαπητή πρόκληση για τους ορειβάτες. Ο Παγετώνας Τάσμαν και ο Παγετώνας Χούκερ ρέουν στις πλαγιές του.

Έπειτα από διακανονισμό μεταξύ των Κάι Τάχου και του Στέμματος το 1998, ο τίτλος του Αοράκι/Όρους Κουκ επεστράφη στους Κάι Τάχου, και έπειτα δωρήθηκε ξανά επισήμως στο έθνος. Εκείνη την περίοδο το όνομα άλλαξε επίσημα από όρος Κουκ σε Αοράκι/Όρος Κουκ. Ως μέρος του διακανονισμού, ένας αριθμός τοπωνυμίων έλαβαν τα Μαορί ονόματά τους. Δήλωση της σημαντικότητας του Αοράκι/Όρος Κουκ είναι το γεγονός πως είναι το μόνο από τα ονόματα αυτά που η ονομασία Μαορί προηγείται της Αγγλικής.

Το Αοράκι/Όρος Κουκ ήταν 20 μ ψηλότερο πριν τον Ιανουάριο του 1991 όταν ένα μεγάλο κομμάτι βράχου και πάγου έπεσε από τη βόρεια κορυφή.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όψη του Αοράκι/Όρος Κουκ από τη Λίμνη Πουκάκι

Το βουνό εντοπίζεται εντός του Εθνικού Πάρκου Αοράκι/Όρος Κουκ. Το πάρκο ανακηρύχθηκε επισήμως το 1953, και σε συνδυασμό με το Εθνικό Πάρκο Γουέστλαντ είναι ένα από τα Πάρκα Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών. Το πάρκο περιέχει πάνω από 140 κορυφές με ύψος μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων και 72 ονομασμένους παγετώνες, που καλύπτουν το 40% των 700 χλμ² του πάρκου.

Ο καταυλισμός του Χωριού Όρος Κουκ (γνωστό επίσης και ως The Hermitage, Το Ερημητήριο) λειτουργεί ως τουριστικό κέντρο και βάση κατασκήνωσης για το βουνό. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από την κεφαλή του Παγετώνα Τάσμαν, 12 χλμ νοτίως της κορυφής του Αοράκι/Όρος Κουκ.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aoraki σημαίνει "Αυτός που διαπερνάει τα Σύννεφα" στην Κάι Τάχου διάλεκτο της Μαορί γλώσσας. Ιστορικά, το Μαορί όνομα έχει επίσης προφερθεί με την "κανονική" Μαορί μορφή: Aorangi. Το Αγγλικό όνομα είναι προς τιμή του Κάπετάνιου Τζέιμς Κουκ που πρώτος επιθεώρησε και περιέπλευσε τα νησιά της Νέας Ζηλανδίας το 1770.

Οι Νότιες Άλπεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Νότιες Άλπεις σχηματίζονται από τεκτονική ανύψωση και πίεση καθώς οι Ειρηνική και Αυστραλο-Ινδική πλάκες συγκρούονται κατά μήκος της δυτικής ακτής του νησιού. Η ανύψωση συνεχίζεται, υψώνοντας το Αοράκι/Όρος Κουκ περίπου 7 χιλιοστα κάθε χρόνο. Ωστόσο, δυναμικές διαμορφωτές των βουνών είναι επίσης και οι διαβρωτικές δυνάμεις. Ο δριμύς καιρός οφείλεται στο ότι το βουνό προεξέχει σε ένα σχέδιο αληγή ανέμου γνωστού ως Ρόουρινγκ Φόρτις, που χαρακτηρίζεται από δυνατούς ανέμους που διατρέχουν βίαια γύρω από τις 45°S γεωγραφικού πλάτους, νοτίως της Αφρικής και της Αυστραλίας, έτσι ώστε οι Νότιες Άλπεις είναι το πρώτο εμπόδιο που συναντούν οι άνεμοι μετά τη Νότιο Αμερική καθώς φυσούν με ανατολική κατεύθυνση κατά μήκος του Νοτίου Ωκεανού.

Δάση και Παγετώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετήσια μέση βροχόπτωση στις περιβάλλουσες πεδινές περιοχές είναι περίπου 7,6 m. Αυτή η πολύ υψηλή βροχόπτωση οδηγεί σε εύκρατα τροπικά δάση στις παράκτιες πεδινές περιοχές και αξιόπιστη πηγή χιονιού στα βουνά για να διατηρηθεί η ροή των παγετώνων. Σ'αυτούς περιλαμβάνονται οι Παγετώνες Τάσμαν και Μέρτσισον στα ανατολικά και οι μικρότεροι Παγετώνες Χούκερ και Μιούλλερ στα νότια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]