Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντώνιος Μελισσηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνιος Μελισσηνός
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1899
Ληξούρι
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ελλάδας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Ιταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητανομικός
ποιητής

Ο Αντώνιος Μελισσηνός (; - Ληξούρι, 1899) ήταν Έλληνας νομικός και ποιητής από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς[1]. Διακρίθηκε για τους εθνικούς και εποχιακούς λόγους του, ενώ άφησε έντονο αποτύπωμα και στο πεδίο της εθνικής ποίησης και μουσικής.

Μελοποίησε τους χορούς από το ποιητικό μονόπρακτο δράμα του «Τα βουνίσια παλληκάρια»[2]. Ονομαστός ήταν για πολλά χρόνια, ιδίως στα χρόνια των Ριζοσπαστών, ο χορός του «Τα ρόδα τα τριαντάφυλλα», όπου και έγινε γνωστό στην Επτάνησο, καθώς πέρασε και στον υπόλοιπο ελληνικό χώρο ως δημώδες άσμα[3] με πρόσθεση και διαφοροποίηση στίχων.

Δημοσίευσε τα παρακάτω συγγραφικά έργα:

  • «Η σταφιδούλα» μεγάλο ποίημα (1850, Κεφαλληνία).
  • «A Rita Gaburi» στην Ιταλία.
  • Αριθμό εθνικού και ερωτικού χαρακτήρα ασμάτων, ως μέρος συλλογής υπό τον τίτλο «Ευφροσύνη», η οποία και εκδόθηκε το 1852, από τον Θεόδωρο Πεφάνη, στην Κεφαλονιά.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο ιστοριοδίφης Ηλίας Τσιτσέλης αναφέρει πως αριθμός έργων του Μελισσηνού ουδέποτε εκδόθηκαν, ενώ παραμένουν, έως σήμερα, κτήση των οικογενειών Άγγελου Μελισσηνού και Χαραλάμπους Χαριτάτου.

  1. Τσιτσέλης, Ηλίας (1904). Κεφαλληνιακά Σύμμικτα : συμβολαί εις την ιστορίαν και λαογραφίαν της νήσου Κεφαλληνίας εισ τόμους τρεις. 2ος. Αθήνα: Π. Λεωνής. σελ. 655. CS1 maint: Ημερομηνία και έτος (link)
  2. Τσιτσέλης, Ηλίας (1904). Κεφαλληνιακά Σύμμικτα : συμβολαί εις την ιστορίαν και λαογραφίαν της νήσου Κεφαλληνίας εισ τόμους τρεις. 1ος. Αθήνα: Π.Λεωνής. σελ. 859. 
  3. Φυλλάδιο «Στρατιωτικά άσματα», Έκδοσις Γενικού Επιτελείου Στρατού, 7ον Επιτελικόν Γραφείον Ιούνιος 1979, σελ. 20. Το άσμα αυτό τραγουδήθηκε και με μελωδία από άρια των Puritani του Bellini, ωστόσο αυτή η μελωδία αναγράφεται σε διάφο- ρες εκδόσεις ότι είναι του Σακελλαρίδη. Τη μουσική του Σακελλαρίδη για «Τα Ρόδα» τη συναντούμε και με βυζαντινή μου- σική σε διάφορα εκκλησιαστικά βιβλία μοναστηριών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Ωστόσο, έχει σωθεί η παλιά μελωδία του Αντωνίου Μελισσινού σε μουσικό χειρόγραφο των αρχών του 1900 στο αρχείο Γερασίμου Σωτ. Γαλανού. Η ίδια μελωδία με συνοδεία πιάνου σώζεται στην έκδοση Άσματα Ελληνικά του B. Randhartinger (Βιέννη). Το έντυπο Άσμα- τα Ελληνικά είναι από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Γεωργίου Κωνστάντζου. Σε αυτή την έκδοση υπάρχει στιχουργι- κή αλλαγή ως προς το όνομα των τυράννων στο ποιητιικό κείμενο και αντί για «Άγγλων» έγινε «Μουσουλμάνων», εφόσον εξυπηρέτησε ως άσμα την σκλαβωμένη Ελλάδα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]