Αντώνιος Γιάνναρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Γιάνναρης (αποσαφήνιση).
Αντώνιος Γιάνναρης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αντώνιος (Ελληνικά)
Γέννηση 1852
Λάκκοι Πλατανιά Χανίων
Θάνατος 1909
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα διδάσκων πανεπιστημίου
φιλόλογος
γλωσσολόγος

Ο Αντώνιος Ν. Γιάνναρης ή Γιανναράκις, (Λάκκοι Χανίων, 1852 - σε πλοίο προς την Αμερική, 1909)[1] ήταν Έλληνας φιλόλογος και γλωσσολόγος, οπλαρχηγός της Κρητικής επανάστασης του 1895 με 1898 και ανιψιός του οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Γιάνναρη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στους Λάκκους του σημερινού νομού Χανίων. Ο πατέρας του Νικόλαος Γιάνναρης ήταν αδελφός του οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία. Από το 1896 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα στην Σκωτία. Πήρε μέρος στη Κρητική Επανάσταση του 1889 και ανακηρύχτηκε μάλιστα πρόεδρος της επαναστατικής συνέλευσης στον Ομαλό Χανίων. Διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής των Σχολείων της Κρήτης, κατά την περίοδο που το νησί ήταν αυτόνομο.[2] Το 1904 φυλακίστηκε στα Χανιά για την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα εναντίον του ύπατου αρμοστή πρίγκηπα Γεωργίου.[3]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του διέθεσε ο Γιάνναρης για τη συγγραφή διαφόρων λεξικών. Το 1888 συνέγραψε γερμανοελληνικό λεξικό, αργότερα αγγλοελληνικό, όπως επίσης και σε άλλες γλώσσες, ενώ συνέγραψε ακόμη βιβλία εκμάθησης μεθόδων της αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας. Το σπουδαιότερο από τα δημοσιεύματά του είναι η Ιστορική γραμματική της ελληνικής γλώσσας (Αγγλικά: An Historical Greek Grammar chiefly of the Attic Dialect, as written and spoken from Classical Antiquity down to the Present Time, Λονδίνο 1897) ιδίως της αττικής διαλέκτου, όπως γράφτηκε και χρησιμοποιήθηκε από την κλασική αρχαιότητα ως τη εποχή που γράφτηκε το έργο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι φωτογραφίες της Ιστορίας: Αντώνιος Γιάνναρης, ο διανοούμενος με το τουφέκι». www.patris.gr. Ανακτήθηκε στις 2016-06-17. 
  2. Συλλογικό έργο, Κρήτη-Το Αφιέρωμα, εκδ. οίκος «Αρσινόη» 1985, . 10 ,σελ. 45.
  3. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, εκδ. «Εκδοτική Αθηνών», 1985, Τόμ. 3, σ. 43

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]