Αντνάν Χασόγκτζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντνάν Χασόγκτζι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
عدنان خاشقجي (Αραβικά)
Γέννηση25  Ιουλίου 1935
Μέκκα
Θάνατος6  Ιουνίου 2017
Λάμπεθ
Αιτία θανάτουνόσος του Πάρκινσον
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΠαρατσούκλιAK
Χώρα πολιτογράφησηςΣαουδική Αραβία
ΘρησκείαΣουνιτισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑραβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
ΣπουδέςΚολλέγιο Βικτόρια
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Τσίκο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος όπλων
επιχειρηματίας
καινοτόμος επιχειρηματίας
Καθαρή θέση4.000.000.000 δολάριο ΗΠΑ
Οικογένεια
ΣύζυγοςSandra Jarvis-Daly
ΤέκναNabila Khashoggi
Ali Khashoggi
ΓονείςMuhammad Khashoggi
ΑδέλφιαΣαμίρα Χασόγκτζι
Soheir Khashoggi
ΣυγγενείςΤζαμάλ Χασόγκτζι (ανιψιός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντνάν Κασόγκι (αγγλικά: Adnan Khashogi),(25 Ιουλίου, 19356 Ιουνίου,2017) ήταν Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, γνωστός διεθνώς ως ένας από τους μεγαλύτερους έμπορους όπλων των δεκαετίων του 1970 και του 1980. Ο Κασόγκι ενεπλάκη σε μεγάλα σκάνδαλα διεθνώς, όπως το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας και τη λεηλασία του κρατικού πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Μάρκος και την οικογένειά του.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντνάν Κασόγκι γεννήθηκε στην Μέκκα το 1935 από Τούρκους γονείς. Ο πατέρας του, Μοχάμεντ Κασόγκι ήταν προσωπικός γιατρός του βασιλιά Ιμπν Σαούντ, και η αδερφή του Αντνάν, Σαμίρα Κασόγκι παντρεύτηκε τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Μοχαμέντ Αλ Φαγιέντ με τον οποίο απέκτησε τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, που σκοτώθηκε στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997 μαζί με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Ο Αντνάν Κασόγκι αποφοίτησε από το Victoria College της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και σπούδασε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, του Οχάιο και στο πανεπιστήμιο Σταντφόρντ. Ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του για να ξεκινήσει την επιχειρηματική του καριέρα.

Επιχειρηματική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καριέρα του Κασόγκι θα ξεκινήσει κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Κασόγκι ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε την διαμεσολάβηση μεταξύ της σαουδαραβικής κυβερνήσεως και των αμυντικών βιομηχανιών. Έτσι απέκτησε την φήμη του ενός ανθρώπου που ήξερε να «τακτοποιεί» όλες τις δουλειές.

Μεταξύ του 1970 και 1975, θεωρείτο ο κύριος μεσάζων στις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως και μόνο από την Αμερικανική Lockheed Martin εισέπραξε 106 εκατ. δολάρια σε προμήθειες. Συνεργάστηκε με παρά πολλές εταιρίες, κυρίως παραγωγής οπλικών συστημάτων, και βιομηχανίες πολεμικών αεροσκαφών.

Το 1987 ο Κασόγκι θα εμπλακεί στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, που αφορούσε παράνομες πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Τεχεράνης για να χρηματοδοτηθούν οι δεξιοί αντάρτες που πολεμούσαν το μαρξιστικό καθεστώς των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.[2] Στην Ελλάδα ο Αντνάν Κασόγκι έγινε γνωστός το 1985 και την περίφημη "Αγορά του αιώνα" που αφορούσε την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 με τον Κασόγκι να είναι από τους βασικούς μεσάζοντες μεταξύ της Γαλλικής βιομηχανίας Ντασό και της Ελληνικής κυβερνήσεως.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θρυλικό πλωτό παλάτι του Χασόγκτζι, Ναμπίλα

Ο πρώτος του γάμος ήταν τη δεκαετία του ’60 με την 20χρονη Αγγλίδα Σάντρα Ντέιλι, που ασπάστηκε το Ισλάμ κι έμεινε γνωστή ως Σοράγια Κασόγκι. Με αυτήν απέκτησε τη Ναμπίλα και τέσσερις γιους. Η 2η γυναίκα του ήταν η Ιταλίδα Λάουρα Μπιανκολίνι, μετέπειτα κυρία Λάμια Κασόγκι, την οποία γνώρισε σε ηλικία μόλις 17 ετών και απέκτησαν ένα γιο, τον Αλί, το 1980. Η 3η και τελευταία σύζυγος του Κασόγκι υπήρξε η Ιρανή Σαχπάρι Ζανγκανέχ, από την οποία έχει τα δύο τελευταία του παιδιά (οκτώ συνολικά και από τις τρεις συζύγους).

Ο Κασόγκι είχε στην κατοχή του πολυτελή διαμερίσματα, στο Ριάντ, και στο Λονδίνο και μια έπαυλη στη Μαρμπέγια της Ισπανίας. Επίσης διέθετε φημισμένους αμπελώνες, όπως του μεγαλοπρεπούς Chateau Louis XIII, στη Γαλλία. Ήταν ιδιοκτήτης του θρυλικής θαλαμηγού Ναμπίλα (το όνομα της πρωτότοκης κόρης του), που επάνω της γυρίστηκε και μέρος της ταινίας του Τζέημς Μπόντ, "Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ". Λόγω οικονομικών προβλημάτων και δικαστικών περιπετειών θα την πουλήσει στον Σουλτάνο του Μπρουνέι, και εκείνος με την σειρά του στον νυν Αμερικανό Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ο Αντνάν Κασόγκι πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου σε ηλικία 82 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιογραφία του Αντνάν Κασόγκι στο bbc.com (αγγλικά) Αρχειοθετήθηκε 2019-02-11 στο Wayback Machine. ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2018
  2. Το σκανδάλο Ιράν-Κόντρας Αρχειοθετήθηκε 2017-11-03 στο Wayback Machine. στους New York Times (αγγλικά) ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2018