Αντιστράτηγος (Αστυνομίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αντιστράτηγος είναι βαθμός αξιωματικού στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας[1]. Ανήκει στην κατηγορία των Ανωτάτων Αξιωματικών από κοινού με τον Ταξίαρχο και τον Υποστράτηγο. Αποτελεί βαθμό μεγαλύτερο του Υποστρατήγου και είναι ο καταληκτικός βαθμός της ιεραρχίας. Αντίστοιχοι βαθμοί στον Στρατό Ξηράς και στην Πυροσβεστική είναι ο Αντιστράτηγος, στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό ο Αντιναύαρχος και στην Πολεμική Αεροπορία ο Αντιπτέραρχος.

Το διακριτικό του Αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ
Το διακριτικό του Αντιστρατήγου της Ελληνικής Χωροφυλακής
Το διακριτικό του Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων
Το διακριτικό του Chief of Police/Bureau Chief/Assistant Chief/Assistant Commissioner/Deputy Chief/Deputy Police Commissioner/First Deputy Police Commissioner/Executive Assistant Chief/Undersheriff στις Ηνωμένες πολιτείες
Το διακριτικό του Chief of Staff στις Ηνωμένες πολιτείες
Το διακριτικό του Assistant Sheriff στο LASD

Ο Αντιστράτηγος καταλαμβάνει οργανική θέση Αντιστρατήγου[2].

Διακριτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διακριτικά βαθμού του Αντιστρατήγου αποτελούνται από τρεις αδαμάντινους αστέρες, σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης και φλογοφόρο ροιά τα οποία τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα των επωμίδων, κατά σειρά από την κορυφή προς την βάση, η φλογοφόρος, το σύμπλεγμα ράβδου και σπάθης, κατά τρόπο ώστε το άνοιγμα να βρίσκεται προς τα εμπρός και στη συνέχεια τρεις αστέρες οι οποίοι τοποθετούνται έτσι ώστε να αποτελούν τις κορυφές ισοσκελούς τριγώνου με τη βάση του παράλληλα προς τη βάση της επωμίδας. Στην στολή εκστρατείας τοποθετούνται στο αριστερό πέτο κεντητά σε μικρογραφίες[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]