Αντίπαπας Νοβατιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αντιπάπας Νοβατιανός)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντίπαπας Νοβατιανός
Γέννηση 220
Φρυγία
Θάνατος 258
Ρώμη
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Ιδιότητα Πρεσβύτερος, θεολόγος και Καθολικός ιερέας
Αξίωμα Αντιπάπας

Ο Nοβατιανός, Ναυάτος ή και Νοουάτος[1] (περ. 220258) ήταν εκκλησιαστικός συγγραφέας και ιερέας που διετέλεσε αντίπαπας μεταξύ των ετών 251 και 258.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την Βόρεια Αφρική ή την Φρυγία. Γεννήθηκε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον και λέγεται ότι βαπτίστηκε Χριστιανός αφού πρώτα είχε προσβληθεί από σοβαρή ασθένεια. Μάλιστα μετά την ανάρρωσή του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος[3]. Λόγω της μόρφωσής του απέκτησε γρήγορα σημαντική θέση ανάμεσα στη χριστιανική κοινότητα της Ρώμης και θεωρείτο το 251 ένα από τα επικρατέστερα πρόσωπα για την κατάληψη της θέσης του επισκόπου Ρώμης, την οποία τελικά κατέλαβε ο Κορνήλιος.[3]

Υπήρξε σημαντικός θεολόγος και συγγραφέας, ο πρώτος Ρωμαίος θεολόγος που χρησιμοποίησε την λατινική γλώσσα, σε μια εποχή που υπήρχε συζήτηση για το πώς να να αντιμετωπισθούν οι χριστιανοί που είχαν ολισθήσει και ήθελαν να επιστρέψουν, και το θέμα της μετάνοιας. Χειροτονήθηκε πάπας από τρεις επισκόπους το 251, υιοθέτησε μια πιο αυστηρή θέση από τον επίσημο Πάπα, τον Κορνήλιο. Ο Νοβατιανός λίγο μετά αφορίσθηκε: η σχισματική εκκλησία την οποία ίδρυσε επέζησε για αρκετούς αιώνες (βλέπε Νοβατιανισμός). Ο Νοβατιανός πέθανε , ίσως μαρτύρησε, κατά την διάρκεια ενός διωγμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ν. Ματσούκας, Δογματική και Συμβολική Θεολογία Β', 2009, Πουρναράς, σσ. 389, 390.
  2. «Novatian». Encyclopædia Britannica. 2008. http://www.britannica.com/eb/article-9056376/Novatian. Ανακτήθηκε στις 2008-03-09. 
  3. 3,0 3,1 Παναγιώτου Κ. Χρήστου, Εκκλησιαστική Γραμματολογία, Πατέρες και θεολόγοι του Χριστιανισμού, εκδοτικός οίκος Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη 2005, τόμος Α', σ. 137.

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]