Αντζουβίλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Adjuvilo
Αντζουβίλο
Ομιλείται σε: {{{χώρες}}}
Ομιλητές: {{{αριθμός_ομιλητών}}}
Κατάταξη: {{{κατάταξη}}}
Ταξινόμηση: Εσπεράντο
  Αντζουβίλο
Kατάσταση
Επίσημη γλώσσα: καμία χώρα
Ρυθμιστής: Διεθνής βοηθητική γλώσσα
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 mis
ISO 639-2 {{{iso-2}}}
ISO 639-3 {{{iso-3}}}
SIL {{{sil}}}
{{{χάρτης}}}

Η Αντζουβίλο (Adjuvilo) είναι γλώσσα που δημιουργήθηκε το 1910 από τον Κλαύδιο Κόλα υπό το ψευδώνυμο του "Profesoro V. Esperema". Αν και ήταν μια πλήρης γλώσσα, μπορεί να μην έχει δημιουργηθεί για να μιλήσει. Πολλοί πιστεύουν ότι ως εσπεραντιστής, ο Κόλας δημιούργησε την Αντζουβίλο για να βοηθήσει στη δημιουργία διαφωνίας στο τότε αναπτυσσόμενο κίνημα του Ίντο. Ο ίδιος ο Κολάς αποκάλεσε τη γλώσσα του για να απλοποιήσει την Ίντο και πρότεινε διάφορες μεταρρυθμίσεις στην Ίντο.

Ο Κόλας δημιούργησε μια σχεδόν πλήρη γραμματική, αλλά δεν δημιούργησε νέο λεξιλόγιο. Η Αντζουβίλο χρησιμοποιεί κυρίως το λεξιλόγιο της Ίντκ με τροποποιήσεις σύμφωνα με τις γραμματικές αλλαγές της Ίντο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Κόλας επαναβεβαιώνει τις μορφές λέξεων της εσπεράντο και κατασκευάζει μερικές νέες λέξεις όπως το σούλο για τον «ήλιο» (Ίντο/Εσπεράντο:suno) και το dago για την «ημέρα» (Ίντο:dio, Εσπεράντο:tago).

Φωνολογία και ορθογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντζουβίλο χρησιμοποιεί την ίδια φωνολογία και ορθογραφία όπως η Ίντο. Η μόνη τροποποίηση είναι ότι το άγχος είναι πάντα στην προτελευταία συλλαβή όπως στην Εσπεράντο, ενώ στην Ίντο στο αίνιγμα των ρήβων τονίζεται η τελευταία συλλαβή.