Αντίοχος (γιος Αντίοχου Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντίοχος (γιος Αντίοχου Β΄)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση251 π.Χ.
Θάνατος246 π.Χ.
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑντίοχος Β΄ Θεός και Βερενίκη Φερνοφόρος
ΟικογένειαΔυναστεία των Σελευκιδών

Ο Αντίοχος (251 - 246 π.Χ.), ήταν πρίγκιπας του ελληνιστικού κράτους των Σελευκιδών. Ήταν γιος του βασιλιά Αντίοχου Β' του Θεού και της δεύτερης συζύγου του Βερενίκης, κόρης του φαραώ της Αιγύπτου Πτολεμαίου Β' του Φιλάδελφου και αδερφή του διαδόχου του Πτολεμαίου Γ' του Ευεργέτη.

Μετά τη λήξη του Δεύτερου Συριακού Πολέμου, που διεξήχθη ανάμεσα στον Πτολεμαίο Β' και τον Αντίοχο Β', υπέγραψαν ειρήνη, βασικός όρος της οποίας ήταν να αποπέμψει ο Αντίοχος Β' την πρώτη του σύζυγο, τη Λαοδίκη, και να νυμφευθεί την κόρη του Πτολεμαίου, Βερενίκη. Τελικά ο γάμος αυτός τελέστηκε το 252 π.Χ. και καρπός του ήταν η γέννηση του μικρού Αντίοχου τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο ηγετών αυτός θα ήταν και ο διάδοχος του θρόνου των Σελευκιδών.

Εν τω μεταξύ η έκπτωτη βασίλισσα, η Λαοδίκη, με την οποία ο Αντίοχος Β' είχε ήδη πέντε παιδιά, διέμενε στην Κύζικο, σε εδάφη που της παραχώρησε ο βασιλιάς. Μετά τον απρόσμενο θάνατο του Πτολεμαίου Β' το 246 π.Χ. η κατάσταση άλλαξε δραστικά: ο Αντίοχος Β' αποκατέστησε τη Λαοδίκη στην παλιά της θέση, ενώ η Βερενίκη με τον πεντάχρονο γιο της καταφεύγουν στην Αντιόχεια.

Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, πέθανε ξαφνικά και ο Αντίοχος Β', σύμφωνα μάλιστα με μερικούς μελετητές κατόπιν διαταγής της Λαοδίκης. Η τελευταία υποστήριξε πως λίγο πριν ξεψυχήσει όρισε διάδοχό του, όχι πλέον το μικρό Αντίοχο, αλλά τον πρωτότοκο γιο του από τη Λαοδίκη, τον Σέλευκο.

Τότε η Βερενίκη, για να προστατέψει τα δικαιώματα του γιου της, κάλεσε το νέο φαραώ της Αιγύπτου και αδερφό της, Πτολεμαίο Γ' να τη βοηθήσει. Εκείνος έσπευσε αμέσως, ωστόσο έφτασε αργά: μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η Βερενίκη και ο Αντίοχος είχαν δολοφονηθεί από τους υποστηρικτές της Λαοδίκης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα του Τρίτου Συριακού Πολέμου, γνωστού και ως "Λαοδίκειου Πολέμου".

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
252 π.Χ. Γάμος του Αντίοχου Β' του Θεού με τη Βερενίκη, κόρη του φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Β' Φιλάδελφου. Απομάκρυνση της πρώτης του συζύγου, Λαοδίκης.
251 π.Χ. Γέννηση του Αντίοχου.
246 π.Χ. Θάνατος του Πτολεμαίου Β'. Επαναφορά της Λαοδίκης στο θρόνο. Θάνατος του Αντίοχου Β'. Η διαμάχη για τη διαδοχή που ξεσπά έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο της Βερενίκης και του πεντάχρονου Αντίοχου.
245 π.Χ. Ξέσπασμα του Τρίτου Συριακού Πολέμου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]