Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντίκλεια (μητέρα του Οδυσσέα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντίκλεια
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛαέρτης[1]
ΣύντροφοςΣίσυφος[1]
ΤέκναΚτιμένη[1]
Οδυσσέας[1]
ΓονείςΑυτόλυκος[1] και Αμφιθέα
ΑδέλφιαΑίσιμος
Πολυμήδη

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία η Αντίκλεια ήταν διάσημη βασίλισσα της Ιθάκης σαν σύζυγος του βασιλιά Λαέρτη. Η Αντίκλεια ήταν κόρη του Αυτόλυκου και της Αμφιθέας, εγγονή από πατέρα του αγγελιοφόρου των θεών Ερμή.[2][2] Η Αντίκλεια είναι η μητέρα του ήρωα Οδυσσέα που είναι διάσημος στην Οδύσσεια, σύμφωνα με πολλές πηγές ωστόσο πραγματικός πατέρας του Οδυσσέα ήταν ο Σίσυφος, με τον Λαέρτη απέκτησε πολλές κόρες ανάμεσα στις οποίες και η Κτιμένη.[3][4][5][6] Σύμφωνα με πολλές πηγές όπως ένα χαμένο θραύσμα της τραγωδίας που έγραψε ο Αισχύλος με τίτλο "Η δίκη των όπλων" ο Οδυσσέας δεν ήταν παιδί του Λαέρτη αλλά του Σισύφου. Σε αυτή την έκδοση ο πατέρας της Αυτόκλυτος λεηλάτησε και έκλεψε τα βόδια του Σισύφου. Ο Σίσυφος αναγνώρισε τα κλεμμένα του πρόβατα σαν καλεσμένος του Αυτόλυκου, στην συνέχεια βίασε την κόρη του Αντίκλεια, από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Οδυσσέας πριν παντρευτεί η ίδια τον Λαέρτη.[7] Η Αντίκλεια στην συνέχεια παρέδωσε τον Οδυσσέα σε μια τοποθεσία με το όνομα Αλαλκομενές στην Βοιωτία, ο Οδυσσέας όταν πήγε στην Ιθάκη έδωσε στο νησί το ίδιο όνομα σε ανάμνηση της γενέτειρας του.

Στο Βιβλίο ΙΑ΄ της Οδύσσειας περιγράφεται το ταξίδι του Οδυσσέα στον Κάτω Κόσμο με στόχο να συναντήσει τον μάντη Τειρεσία, ήθελε να ζητήσει την συμβουλή του για να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο Οδυσσέας συνάντησε πολλά πνεύματα ανάμεσα στα οποία της μητέρας του Αντίκλειας, απέφυγε να την πλησιάσει πριν συναντήσει πρώτα το πνεύμα του μάντη.[8] Αφού μίλησε με το πνεύμα του Τειρεσία ο Οδυσσέας έσπευσε να βρει την μητέρα του, την ρώτησε πως βρέθηκε στον Κάτω Κόσμο και της εξήγησε τα προβλήματα με την επιστροφή του. Η Αντίκλεια του απάντησε ότι πέθανε από την λύπη της επειδή δεν επέστρεφε, ο πατέρας του ήταν σε πιο άθλια κατάσταση, ζούσε στην ύπαιθρο, φορούσε κουρέλια και κοιμόταν στο πάτωμα. Η σύζυγος του Πηνελόπη ήταν εξίσου περίλυπη, δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ ενώ ο γιος τους Τηλέμαχος ήταν διαχειριστής της περιουσίας τους. Μετά την συνάντηση ο Οδυσσέας έσπευσε να αγκαλιάσει την μητέρα του αλλά φέρνοντας τα χέρια του πάνω της είδε ότι ήταν σκιά, αυτό του έφερε έντονη θλίψη. Σύμφωνα με μερικές εκδόσεις η Αντίκλεια αυτοκτόνησε όταν έμαθε ψευδείς αναφορές ότι σκοτώθηκε ο γιος της.[9]

  • Apollodorus, The Library with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  • Gaius Julius Hyginus, Fabulae from The Myths of Hyginus translated and edited by Mary Grant. University of Kansas Publications in Humanistic Studies.
  • Homer, The Odyssey with an English Translation by A.T. Murray, Ph.D. in two volumes. Cambridge, MA., Harvard University Press; London, William Heinemann, Ltd. 1919.
  • Homer. The Odyssey. "Book XI". Trans. Lombardo, Stanley. Indianapolis, USA: Hackett, 2000.
  • Lucius Mestrius Plutarchus, Moralia with an English Translation by Frank Cole Babbitt. Cambridge, MA. Harvard University Press. London. William Heinemann Ltd. 1936.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903.
  • Suida, Suda Encyclopedia translated by Ross Scaife, David Whitehead, William Hutton, Catharine Roth, Jennifer Benedict, Gregory Hays, Malcolm Heath Sean M. Redmond, Nicholas Fincher, Patrick Rourke, Elizabeth Vandiver, Raphael Finkel, Frederick Williams, Carl Widstrand, Robert Dyer, Joseph L. Rife, Oliver Phillips and many others.