Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανισότητα Μπουλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάγραμμα που αιτιολογεί την ανισότητα Μπουλ για τρία γεγονότα . Κάθε τομή των γεγονότων μετριέται τουλάχιστον από μία φορά από το άθροισμα , επομένως είναι μεγαλύτερο από την πιθανότητα της ένωσης .

Στην θεωρία πιθανοτήτων, η ανισότητα Μπουλ ή ιδιότητα της υποπροσθετικότητας (αναφέρεται και ως ανισότητα Boole) λέει ότι για ένα σύνολο από γεγονότα, η πιθανότητα να συμβεί τουλάχιστον ένα από αυτά είναι το πολύ όσο το άθροισμα της πιθανότητας να συμβεί το κάθε γεγονός ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε γεγονότα , ισχύει ότι[1]:307[2]:146[3]:26[4][5]:39

Πιο γενικά, για κάθε αριθμήσιμο σύνολο γεγονότων ισχύει ότι

Για την περίπτωση γεγονότων, θέλουμε να δείξουμε ότι

Από την ταυτότητα για την ένωση δύο γεγονότων έχουμε ότι

Επειδή, η πιθανότητα , ισχύει ότι

που συνεπάγεται ότι

το οποίο είναι και το ζητούμενο.

Για κάθε n (μαθηματική επαγωγή)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θα αποδείξουμε με την χρήση της μαθηματικής επαγωγής ότι ισχύει για οποιαδήποτε στο πλήθος γεγονότα.

Βασική περίπτωση: Για , η ανισότητα ισχύει ως ισότητα για κάθε γεγονός , δηλαδή .

Επαγωγικό βήμα: Θεωρούμε ότι ισχύει για γεγονότα. Θα αποδείξουμε ότι ισχύει για γεγονότα . Ξεκινάμε με το αριστερό μέλος,

από την παραπάνω περίπτωση για . Χρησιμοποιώντας την επαγωγική υπόθεση για τα γεγονότα έχουμε ότι

Επομένως, ισχύει και για και συνεπώς για κάθε .

Για κάθε αριθμήσιμο πλήθος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραπάνω απόδειξη ισχύει για πεπερασμένο πλήθος γεγονότων. Τώρα θα αποδείξουμε την ανισότητα για κάθε αριθμήσιμο πλήθος γεγονότων . Ορίζουμε τα γεγονότα ως εξής:

έτσι ώστε να είναι ανεξάρτητα για και . Συνεπώς, από το αξίωμα για την πιθανότητα ανεξάρτητων γεγονότων

χρησιμοποιώντας ότι καθώς . Επομένως, έπεται η ανισότητα.

Έστω ότι η πιθανότητα να βρέξει αύριο στην Αθήνα είναι και η πιθανότητα να βρέξει αύριο στην Θεσσαλονίκη είναι . Τότε η ανισότητα Μπουλ δίνει ότι η πιθανότητα να βρέξει σε μία από τις δύο πόλεις είναι το πολύ .

Παρατηρήστε ότι δεν κάναμε καμία υπόθεση ότι τα γεγονότα είναι ανεξάρτητα. Αλλά αν οι πιθανότητες ήταν μεγαλύτερες, για παράδειγμα και , τότε η ανισότητα Μπουλ θα μας έδινε ότι η πιθανότητα να βρέξει σε κάποιο από τα δύο μέρη είναι το πολύ , που δεν είναι χρήσιμο καθώς γνωρίζουμε ήδη ότι κάθε πιθανότητα είναι το πολύ .

Πρόβλημα συλλέκτη κουπονιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρόβλημα του συλλέκτη κουπονιών, υπάρχουν είδη από κουπόνια και σε κάθε στιγμή ο συλλέκτης λαμβάνει ένα καινούργιο κουπόνι τυχαία από τα διαθέσιμα είδη. Χρησιμοποιώντας την ανισότητα Μπουλ, μπορούμε να δείξουμε ότι με μεγάλη πιθανότητα μετά από βήματα ο συλλέκτης θα έχει συλλέξει όλα τα κουπόνια.

Έστω το γεγονός ότι το -οστό τύπου κουπόνι δεν έχει συλλεχθεί στα πρώτα βήματα. Τότε

ο συλλέκτης μάζεψε όλα τα κουπόνια στα πρώτα βήματα

 

 

 

 

(1)

Χρησιμοποιώντας την ανισότητα του Μπουλ έχουμε ότι

και επομένως μένει να φράξουμε την πιθανότητα . Για να μην συλλέξουμε το κανένα κουπόνι είδους σημαίνει ότι σε κάθε ένα από τα βήματα διαλέξαμε κάποιο άλλο από τα κουπόνια. Επομένως, αφού οι επιλογές στα βήματα είναι ανεξάρτητες

όπου χρησιμοποιήσαμε ότι για κάθε και ότι για κάθε .

Επομένως, επιστρέφοντας στην (1) έχουμε ότι

που ολοκληρώνει την απόδειξη ότι με "μεγάλη πιθανότητα" ο συλλέκτης θα έχει μαζέψει όλων των ειδών τα κουπόνια στα πρώτα βήματα. Συγκεκριμένα όσο μεγαλώνει το τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα.

Στην θεωρητική πληροφορική και συγκεκριμένα στην ανάλυση πιθανοτικών αλγορίθμων, η ανισότητα Μπουλ χρησιμοποιείται συχνά για να φράξει την πιθανότητα ένας αλγόριθμος να αποτύχει ή να χρειάζεται πολύ χρόνο να καταλήξει στην σωστή απάντηση.[6][7]

Στην ίδια εργασία του Τζορτζ Μπουλ παρουσιάζεται και το εξής κάτω φράγμα για την πιθανότητα της ένωσης γεγονότων:[1]: 297-300 [8]

χρησιμοποιώντας ότι αφού , έχουμε ότι για κάθε , άρα και για το γεγονός με την μέγιστη πιθανότητα.

Η ανισότητα καλείται και ως ανισότητα Μπουλ από τον Τζορτζ Μπουλ.[1]: 307 

  1. 1,0 1,1 1,2 Boole, George (1854). textsAn investigation of the laws of thought. New York: Dover. 
  2. Νικολετσεας, Σωτήρης Ε.· Σπυράκης, Παύλος Γ. (2003). Στοιχεία της πιθανοτικής μεθόδου (PDF). Gutenberg. 
  3. Πανάρετος, Ιωάννης. «Εισαγωγή στις πιθανότητες» (PDF). Τμήμα Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. Μπούτσικας, Μιχαήλ. «Βασικές Έννοιες - Προτάσεις Θεωρίας Πιθανοτήτων» (PDF). Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. Stirzaker, David (2003). Elementary probability (2η έκδοση). Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 9780511755309. 
  6. Motwani, Rajeev. Randomized algorithms. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0521474658. 
  7. Mitzenmacher, Michael. Probability and computing : randomization and probabilistic techniques in algorithms and data analysis (2η έκδοση). Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 978-1107154889. 
  8. Hoppe, Fred M.; Seneta, Eugene (2012). «Gumbel's Identity, Binomial Moments, and Bonferroni Sums». International Statistical Review 80 (2): 269-292. https://www.jstor.org/stable/23258957.