Ανιέζε ντι Μοντεφέλτρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανιέζε ντι Μοντεφέλτρο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1470[1]
Γκούμπιο
Θάνατος1  Απριλίου 1523
Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςFabrizio I Colonna
ΤέκναAscanio I Colonna[2]
Vittoria Colonna
Sciarra Colonna
ΓονείςΦεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο[2] και Μπατίστα Σφόρτσα[2]
ΑδέλφιαΓκουιντομπάλντο Α΄ ντα Μοντεφέλτρο
Giovanna Felicita Feltria della Rovere
Elisabetta of Montefeltro

Η Aνιέζε, ιταλ.: Αgnese di Montefeltro (Γκούμπιo, 1470 – Ρώμη, 1523) από τον Οίκο του Μοντεφέλτρο ήταν κόρη του Φεντερίκο δούκα του Ουρμπίνo και της δεύτερης συζύγου του, Μπατίστα Σφόρτσα. Ήταν παντρεμένη με τον Φαμπρίτσιο Κολόννα (1460–1520) δούκα του Παλιάνο, με τον οποίο απέκτησε έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων την ποιήτρια Βιτόρια Κολόννα. Απεβίωσε χήρα το 1522, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της στη Ρώμη, έπειτα από ένα προσκύνημα στο Ιερό του Λορέτο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για την παιδική ηλικία της Aνιέζε, της οποίας η μητέρα απεβίωσε το 1472, όταν η Ανιέζε ήταν μόλις 2 ετών. [3] Ο πατέρας της απεβίωσε το 1482, όταν η Aνιέζε ήταν 12 ετών και μετά την εμπιστεύτηκε στη φροντίδα του εκ πατρός θείου της, Oταβιάνο Ουμπαλντίνι ντελλα Κάρντα, μαζί με τις μεγαλύτερες αδελφές της. Μπορεί να εκπαιδεύτηκε από τον ανθρωπιστή Βεσπασιάνους Μπιστίτσι, πρώην επιμελητή της βιβλιοθήκης του δούκα Φεντερίκο. Ωστόσο η εκπαίδευση που έλαβε στην αυλή του Ουρμπίνο και η επιρροή των γυναικών μελών της οικογένειας βοήθησαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της Aνιέζε, η οποία παρέμεινε σε επαφή με αυτές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Στις 20 Ιανουαρίου 1489 παντρεύτηκε τον Φαμπρίζιο Κολόννα, ο οποίος ήταν σημαντικό μέλος των ευγενών βαρόνων ης Ρώμης. Το συμβόλαιο γάμου που υπογράφηκε έναν χρόνο πριν, ζητούσε την καταβολή προίκας 12.000 χρυσών φλωρινιών. Αυτός ο γάμος ήταν μέρος μίας στρατηγικής για την εδραίωση ενός δικτύου γαμήλιων συμμαχιών μεταξύ των οικογενειών Mοντεφέλτρο και ντελλα Ρόβερε (του κουνιάδου της και ανιψιού της), των Σανσεβερίνo, Mαλατέστα, Γκοντζάγκα και βέβαια των Κολόννα.

Ο γιος της Φεντερίκο απεβίωσε το 1516. Η Ανιέζε έμεινε χήρα 4 χρόνια αργότερα με το τέλος του συζύγου της Φαμπρίτσιο το 1520.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]