Ανδρόνικος Α΄ Γίδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ανδρόνικος Α΄ ο Γίδων)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ανδρόνικος Α' ο Γίδων
Andronikos I Gidos.jpg
Θάνατος
Τραπεζούντα
Υπηκοότητα Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Σύζυγος Komnene, daughter of Alexios I of Trebizond
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας ( - )

Ο Ανδρόνικος Α' ΓίδοςΓίδων) υπήρξε Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1222-1235). Διαδέχτηκε τον πεθερό του Αλέξιο Α', τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας, ως κηδεμόνας του νεαρού γιου του Ιωάννη Α' Μεγάλου Κομνηνού.

Ο Ανδρόνικος Α' ανέλαβε το θρόνο σε μια περίοδο που η Τραπεζούντα ήταν υποτελής στους Σελτζούκους του Ικονίου, ύστερα από μια συνθήκη που είχε αναγκαστεί να υπογράψει ο προκάτοχός του. Ωστόσο αναφέρεται ότι, όταν το 1224 ο Σελτζούκος διοικητής της Σινώπης αιχμαλώτισε και λεηλάτησε ένα πλοίο της Τραπεζούντας, ο Ανδρόνικος Α' επιτέθηκε εναντίον του τουρκικού στόλου, τον καταναυμάχησε και λεηλάτησε τα περίχωρα της Σινώπης. Στη συνέχεια νίκησε και αιχμαλώτισε στη μάχη του Χορτοκοπίου τον Σελτζούκο σουλτάνο Αλαεντίν Καϊκουμπάντ Α', ο οποίος για να πετύχει την απελευθέρωσή του, απάλλαξε την Τραπεζούντα από το φόρο υποτέλειας που του κατέβαλλε.

Στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Ανδρονίκου Α' οι Τραπεζούντιοι συμμάχησαν με τους Μογγόλους της Περσίας, αλλά όταν οι τελευταίοι ηττήθηκαν από τους Σελτζούκους, ο Ανδρόνικος Α' έγινε πάλι φόρου υποτελής των σουλτάνων του Ικονίου.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκοψε χάλκινα τραχέα: στη μία όψη ο αυτοκράτωρ όρθιος. Επιγραφή: ΑΝΔΡΟΝΙΚΟC Ο ΓΙΔΩΝ. Στην άλλη η Θεοτόκος ένθρονη.

Προηγούμενος
Αλέξιος Α' Κομνηνός
Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1222 - 1235
Επόμενος
Ιωάννης Α' Κομνηνός