Ανδρονίκη Γωγοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ανδρονίκη Γωγοπούλου ήταν Ελληνίδα ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και Φιλόλογος στην Β' Θμια εκπαίδευση.

Βιογραφία

Υπήρξε απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. με επιβλέποντα καθηγητή τον Χρύσανθο Χρήστου. Έζησε κι εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε Καθηγήτρια στην Β' Θμια Εκπαίδευση και Διευθύντρια του 11ου Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης για τα έτη: 2002-2010. Κινήθηκε στον χώρο της συγγραφής ποιητικών συλλογών, θεατρικών κειμένων καθώς και στην συγγραφή κριτικών κειμένων εικαστικών δημιουργιών (εικαστικές εγκαταστάσεις- εκθέσεις κ.ά.) Έγραψε κριτικές για πολλές ποιητικές συλλογές και δημοσίευσε άρθρα για το θέατρο και την εκπαίδευση. Ποιήματά της δημοσιεύθηκαν σε ηλεκτρονικά κι έντυπα περιοδικά. Τιμήθηκε με το Α' Βραβείο στον 19ο Πανελλήνιο Ποιητικό διαγωνισμό ''Κούρος Ευρωπού'' 2014, από την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ''Τέχνη'' στο Κιλκίς, για την ποιητική της συλλογή ''Κλέφτες Ονείρων και Ληστές Αναμνήσεων''. Το 2016 δημοσιεύθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο ''Ευτοπία'', από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν και το 2017 η δεύτερη ποιητική της συλλογή ''Δακρυόεν γελάσασα[1]'' από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν επίσης. Τον Ιούνιο του 2017 εκδίδει το θεατρικό ''Μονόπρακτο για τρεις Γυναίκες'', από τις εκδόσεις ''Ρώμη'', έργο που γράφτηκε τον Ιούνιο του 2009 και ήταν προορισμένο εξαρχής για να παιχτεί από μαθητές και να παρουσιαστεί στην μαθητική κοινότητα. Κείμενά της εντάχθηκαν και παρουσιάστηκαν σε θεατρικές παραστάσεις, ως μέρη της συνολικότερης πλοκής των έργων όπως: '' 9 Μουσικές Ζωγραφιές'', Ι. Ασσάνη, 2005, Θέατρο Χηλής, Καλαμαριά και θέατρο Άνετον Θες/νίκη, ''Όνειρα Εικονικής Πραγματικότητας'', Ι. Ασσάνη, 2007, Θέατρο Χηλής, Καλαμαριά, ''Κόσμοι Παράλληλοι'', Ι. Ασσάνη, 2010, θέατρο Χηλής Καλαμαριά. Η Ανδρονίκη Γωγοπούλου έφυγε από τη ζωή στις 19 Απριλίου 2018.


Εργογραφία

  • Ευτοπία   (2016, εκδ. ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ)
  • Δακρυόεν γελάσασα  (2017,  εκδ. ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ)

Τα σχέδια που κοσμούν τις δύο συλλογές είναι της Μαρίας Γολσουζίδου.

  • Μονόπρακτο για τρεις Γυναίκες, (2017, εκδ. ΡΩΜΗ)


Το ποιητικό έργο της έχει παρουσιαστεί σε διαδικτυακά περιοδικά Τέχνης και Πολιτισμού, ανθολόγια και παρουσιάσεις λόγου όπως:

Διάστιχο[2], Ποιητικοί Διάλογοι, Λέσχη Ανάγνωσης ''της Λογοτεχνίας Χάριν'', περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών. στο Ανθολόγιο Τα ποιήματα του 2016, εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων, 2017.

Για το έργο της έχουν γράψει κριτικά κείμενα οι: Ζωή Σαμαρά (Ανδρονίκη Γωγοπούλου: «Ευτοπία», 2016), η Μαρία Πολίτου (Ανδρονίκη Γωγοπούλου: «Δακρυόεν γελάσασα», 2018),

  1. «Δακρυόεν γελάσασα – Σαιξπηρικόν». Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2021. 
  2. «Ανδρονίκη Γωγοπούλου: «Δακρυόεν γελάσασα»». diastixo.gr (στα greek). 21 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2021.