Ανδρέας Ν. Αγγελάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανδρέας Ν. Αγγελάκης
Ανδρέας Ν. Αγγελάκης

Ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης (15 Απριλίου 1937, Βαχός Ηρακλείου Κρήτης) είναι Έλληνας Πολ. Μηχανικός Υδατικών Πόρων (Πανεπιστήμιο California, Davis) και Γεωπόνος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι σύζυγος της Καλλιόπης (Πόπης) Α. Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, Ομότιμης Καθηγήτριας Βιολογίας[1], Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές και κατέχει Πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962) και Πτυχίο B.S. (Bachelor of Sciences) Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Davis, ΗΠΑ (1976). Επίσης, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, ΗΠΑ, απ΄ όπου του απονεμήθηκε M.S. (Master of Sciences) στην Εδαφολογία (1974) και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis, ΗΠΑ, απ΄όπου έλαβε M.S. στους Υδατικούς Πόρους (1977). Από το ίδιο Πανεπιστήμιο του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα (Doctor of Philosophy, Ph.D.) στην Εδαφοφυσική (1981).

Επιστημονικά ενδιαφέροντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις τεχνολογίες επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση των εκροών, τα μικρά και αποκεντρωμένα συστήματα διαχείρισης υδατικών πόρων και τις τεχνολογίες υδατικών πόρων στους αρχαίους πολιτισμούς.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με διεθνή μέλη της IWA για την ανάδειξη των διαχρονικών αρχών και πρακτικών των υδροτεχνολογιών στους αρχαίους πολιτισμούς και την ανάδειξη του ‘’τί και πώς μπορούμε να διδαχτούμε από το παρελθόν’’. Με την αυξανόμενη παγκόσμια ενσυναίσθηση της σημασίας της διαχρονικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και των υγρών αποβλήτων στους αρχαίους πολιτισμούς, έχει συνδιοργανώσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 35 διεθνή και περιφερειακά συμπόσια και εργαστήρια για τις υδρο-τεχνολογίες στους αρχαίους πολιτισμούς.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρέτησε ως Γεωπόνος του Υπουργείου Γεωργίας (1964-1967), ως Διευθυντής της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς Κρήτης (1967-1973), ως Μηχανικός Υδατικών Πόρων στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Γεωργίας (1979-1980) και Ερευνητής- Μηχανικός Υδατικών Πόρων στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (Ε.ΘΙ.ΑΓ.Ε.), Ινστιτούτο Κρήτης (1993-2008). Υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Ε.ΘΙ.ΑΓ.Ε. (1993-1997). Επίσης, ήταν Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά (1989-2008), Άμισθος Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ, 1991-2018) και Τεχνικός Σύμβουλος σε θέματα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων του FAO (1996-2018).

Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Υπηρεσιών Νερού και Υγρών Αποβλήτων (EUREAU, 2008-2009) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για 16 έτη (1993-2009). Επίσης, ήταν Πρόεδρος της ομάδας εργασίας (EUREAU Working Group, WG) για την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων (2001-2007), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Έρευνας για τη ρύπανση των υδάτων (IAWPR, 1980-1999) και της Διεθνούς Ένωσης για την ποιότητα του νερού (IAWQ) και ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WG για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού (1991-2005).

Είναι μέλος της International Water Association (Διεθνούς Εταιρείας Νερού, IWA) από την ίδρυσή της (2000). Ήταν πρόεδρος της IWA Specialist Group (SG) για το Νερό στους αρχαίους πολιτισμούς (WAC) (2005-2019)[2]. Τον Οκτώβριο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος του νέου Joint IWA-IWHA (International Water History Association) SG σε αντικείμενα σχετικά με τους Υδατικούς Πόρους στους αρχαίους πολιτισμούς (WAC). Ακόμη, υπήρξε μέλος του Στρατηγικού Συμβουλίου IWA (2016-2019).

Διεθνείς αναγνωρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει τιμηθεί και δεχθεί βραβεία μεταξύ των οποίων οι τίτλοι Επίτιμου μέλους, Fellow και Distinguished Fellow από τον IWA (2010, 2012 και 2015, αντίστοιχα). Είναι Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης Υδάτων (HWA, 2011), εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (2018) και της Γαλλικής Ακαδημίας Νερού (2021). Τέλος, είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Hubei, Wuhan, Κίνα (2019).

Δημοσιεύσεις, Βιβλία και άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό. μελετώντας τους αρχαίους πολιτισμούς μελετούμε τους εαυτούς μας και διδασκόμαστε από το παρελθόν.

Α. Ν. Αγγελάκης


Έχει συγγράψει ή συν-συγγράψει περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων άρθρων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλίων και κεφαλαίων στα Ελληνικά, Αγγλικά και Κινέζικα, με περισσότερες από 6,500 Google αναφορές και i10-δείκτη 110. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην https://scholar.google.com/citations?user=Dx6wxgEAAAAJ&hl=el[3]

Αγγελάκης, Α. Ν. (2020). Οι Αιματοβαμμένοι Οικισμοί Βιάννου και Ιεράπετρας. Τυποκρέτα, Ηράκλειο.[4]

Συμμετοχή σε επιστημονικές διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει προσκληθεί/συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 επιστημονικές διοργανώσεις με αντίστοιχες ομιλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, είναι εκδότης και μέλος συντακτικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών, ιδιαίτερα αυτών της ΙWA. Περισσότερες πληροφορίες στην https://www.a-angelakis.gr/index.php[5]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανεπιστημίου Hubei, Wuhan, Κίνα http://www.hubu.edu.cn/

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών https://www2.aua.gr/el

Διεθνής Εταιρεία Νερού (IWA) https://iwa-network.org/

Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου και Ιεράπετρας (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου) https://www.ekriti.gr/kriti-irakleio/synedriase-i-epitropi-dioikisis-toy-moyseioy-olokaytomatos-viannoy

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «KALLIOPI ROUBELAKIS-ANGELAKIS». scholar.google.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2021. 
  2. «Andreas N. Angelakis @ IWA Connect». iwa-connect.org. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2021. 
  3. «Andreas N. Angelakis». scholar.google.com. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2021. 
  4. «Οι Αιματοβαμμένοι οικισμοί Βιάννου και Ιεράπετρας - Viannitika.gr». https://www.viannitika.gr/. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2021.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  5. «Προσωπική ιστοσελίδα». www.a-angelakis.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2021.