Ανδρέας Γεωργίου (οικονομολόγος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ανδρέας Γεωργίου.
Ανδρέας Γεωργίου
Γέννηση1960
Πάτρα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Κολλέγιο Άμερστ και Κολλέγιο Αθηνών
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταοικονομολόγος και πολιτικός

Ο Ανδρέας Γεωργίου (1960) είναι Έλληνας οικονομολόγος και στατιστικός. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2015 .

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Πραγματοποίησε[1] σπουδές στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες στο Amherst College όπου απεφοίτησε Summa Cum Laude, Phi Beta Kappa. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ[1] των οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Την περίοδο 1989 - 2010 υπήρξε στέλεχος[1] του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις 2 Αυγούστου 2010 ανέλαβε πρόεδρος της νεοσύστατης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία δημιουργήθηκε προς αντιμετώπιση της επί μακρόν αναξιοπιστίας των επισήμων στατιστικών της Ελλάδας.[2] [3] [4]

Το έργο της Αρχής κατά την περίοδο της πενταετούς θητείας του, η οποία έληξε στις 2 Αυγούστου 2015, περιγράφεται αναλυτικά στο δημοσίευμα[5] Αναφορά στο Έργο της ΕΛΣΤΑΤ, Αύγουστος 2010 - Αύγουστος 2015.

Οδήγησε την Ελληνική Στατιστική Αρχή στα 5 πρώτα της χρόνια ως ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αναδιοργανώνοντας και ξανακτίζοντας την υπηρεσία (σε σχέση και με τη στατιστική παραγωγή και με τη διοίκηση) σε νέα βάση πλήρους τήρησης των διεθνών και Ευρωπαικών στατιστικών αρχών και πρακτικών, που είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση της αξιοπιστίας των επίσημων στατιστικών της Ελλάδας διεθνώς.

Για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της ΕΛΣΤΑΤ κατά τη θητεία του Ανδρέα Γεωργίου, δηλαδή κατ’ αρχήν της ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας των επίσημων στατιστικών της Χώρας και κατόπιν της εδραίωσης της εμπιστοσύνης των χρηστών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στις εν λόγω στατιστικές, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε έμφαση, σε τέσσερις (4) βασικούς άξονες: α) στη βελτίωση και συνεχή διασφάλιση της ποιότητας και αξιοπιστίας των στατιστικών μέσω της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, με αναδόμηση των διαδικασιών και της γενικότερης προσέγγισης στην παραγωγή των στατιστικών, β) στη χρηστή διακυβέρνηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, όσον αφορά στις λειτουργίες και τη διαχείρισή της, με βάση ένα σύστημα κανόνων που βελτιώνει και την αποτελεσματικότητα των στατιστικών εργασιών, γ) στη στενότερη συνεργασία με τους χρήστες των στατιστικών στοιχείων και την ανταπόκριση στις ανάγκες τους, καθώς και στον συντονισμό και τη συνεργασία με άλλους παραγωγούς στατιστικών δεδομένων, με σκοπό τη βελτίωση των στατιστικών, δ) στην εντατική συνεργασία και ανάληψη δράσεων μέσα στην ευρωπαϊκή και διεθνή στατιστική κοινότητα.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για τις Στατιστικές (Working Party on Statistics of the Council of the EU), στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην ανωτέρω Ομάδα Εργασίας, έλαβε χώρα σημαντικό έργο σχετικά με την προώθηση του στατιστικού νομοθετικού έργου στην Ευρωπαική Ένωση: ολοκληρώθηκαν τέσσερις νομοθετικές Προτάσεις και οι σχετικές νομοθετικές πράξεις (Κανονισμοί) δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ενώ για άλλους πέντε φακέλους σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ως προς το επίπεδο επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας Συμβουλίου.

Εξελέγη από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος στο Partnership Group του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, του οποίου η αποστολή είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ιδίως με τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (European Statistical System Committee – ESSC). Διετέλεσε μέλος του Partnership Group κατά την περίοδο 2012-2014.

Εξελέγη από την ESSC και διετέλεσε μέλος στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Φόρουμ (Bureau of the European Statistical Forum) την περίοδο 2013-2015 – το Forum αποτελεί ένα όργανο διακυβέρνησης των σχέσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών– καθώς και στη συντακτική επιτροπή (editorial board) της ΄Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (European Statistical System Report) την περίοδο 2014-2015.

Εξελέγη μέλος του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου (International Statistical Institute) το 2013.

Διετέλεσε μέλος της Υπο-Επιτροπής για τις Στατιστικές της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Sub-Committee on Statistics of the Economic and Financial Committee of the EU) την περίοδο 2014-2015.

Διετέλεσε την περίοδο 2010-2015 ex officio μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαικού Στατιστικού Συστήματος (European Statistical System Committee), της Διάσκεψης Ευρωπαίων Στατιστικών (Conference of European Statisticians), της Επιτροπής του ΟΟΣΑ για τις Στατιστικές και την Στατιστική Πολιτική (OECD Committee on Statistics and Statistical Policy), και του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου (International Statistical Institute).

Έχει διδάξει[1] Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Michigan και έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβα (Σλοβακία).

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, σλοβακικά και ρωσικά.

Υπολογισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 κατηγορήθηκε έντονα από ορισμένα μέλη του (αργότερα καταργηθέντος από τη Βουλή) πρώην συλλογικού οργάνου της ΕΛΣΤΑΤ ότι εσκεμμένα, μετά από υπόδειξη της Eurostat και αντίθετα με τα διεθνή πρότυπα, περιέλαβε, μεταξύ άλλων, το έλλειμμα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού 2009 ώστε αυτό να εμφανίζεται τεχνικά αυξημένο. Στις 22 Ιανουαρίου 2013 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου και δύο άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ μετά από αντίστοιχη παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων[6]. Κατόπιν διενέργειας κύριας ανάκρισης και προτάσεων από τους αρμόδιους εισαγγελείς το 2014, και ξανά το 2015, να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο,[7] το Συμβούλιο Εφετών στις 14 Ιουλίου 2015 με βούλευμα του αποφάνθηκε, μεταξύ άλλων, να μη γίνει εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου και των 2 άλλων στελεχών κατηγορία για την πράξη της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/1950.. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, η αντιεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής αυτής απόφασης.[8] Την 1 Αυγούστου 2016, το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποδέχθηκε την πρόταση αναίρεσης με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Γεωργίου και δύο άλλα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ να παραπέμπονται και πάλι για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.[9]

Τα στοιχεία του ελλείματος του 2009 και η μεθοδολογία υπολογισμού τους, συμπεριλαμβανομένης της συμπερίληψης του ελλείμματος των ΔΕΚΟ, πιστοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και σε εφαρμογή του Ευρωπαικού Κανονισμού 479/2009, 10 συνεχείς φορές από τη Eurostat κατά την περίοδο θητείας του Ανδρέα Γεωργίου, όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία τύπου της Eurostat[10]. Ευρωπαικοί αρμόδιοι θεσμοί όπως η Eurostat,[11][12][13][14] ο Ευρωπαϊκός Συμβουλευτικός Φορέας για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (European Statistical Governance Advisory Board), [15] η Ευρωπαϊκή Στατιστική Συμβουλευτική Επιτροπή (European Statistical Advisory Committee),[16] και τα μέλη του Ευρωπαικού Στατιστικού Συστήματος,[17] [18] καθώς και διεθνείς οργανισμοί στον τομέα της στατιστικής όπως το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο (International Statistical Institute)[19] [20] έχουν εκφράσει πολλές φορές την υποστήριξη τους στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ κατά τη θητεία του Ανδρέα Γεωργίου και σε σχέση με το θέμα του υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 ειδικότερα.

Η ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, η οποία σύμφωνα με το Στατιστικό Νόμο 3832 όπως ισχύει καταρτίζει ετήσια έκθεση, συμβουλευτικού χαρακτήρα, σχετικά με την εφαρμογή των αρχών 1-6 (θεσμικό πλαίσιο) του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και υποβάλλει την έκθεσή της στη Βουλή, αφού ενημερώσει τον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB), σχολίασε διεξοδικά το θέμα της δικαστικής υπόθεσης για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 στην έκθεση της για το 2014 ως εξής: "Αναφορικά µε την κατηγορία για την παραποίηση, η Επιτροπή εξέφρασε στην πρώτη της έκθεση την έκπληξή της για το ότι «αποφάσεις σχετικά µε τη στατιστική µεθοδολογία, οι οποίες έχουν επίσηµα επικυρωθεί σύµφωνα µε ευρωπαϊκούς Κανονισµούς, αποτελούν το αντικείµενο δικαστικών διαδικασιών» και αυτή εξακολουθεί να είναι η θέση της Επιτροπής... Γενικά, κατά την άποψη της Επιτροπής, η µακροχρόνια δικαστική διαδικασία κατά του Πρόεδρου και υψηλόβαθµων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και οι περιστάσεις και τα γεγονότα που την περιβάλλουν, εξακολουθούν να αποδυναµώνουν την  ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο τώρα όσο και στο µέλλον, καθώς και να πλήττουν τη φήµη της ΕΛΣΤΑΤ και την ικανότητά της να εκπληρώνει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα."[21][22]

Την 1η Αυγούστου 2017 το Τριμελές  Εφετείο Πλημμελημάτων καταδίκασε τον Ανδρέα Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το έλλειμμα του 2009[23].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Βιογραφικό Ανδρέα Γεωργίου[νεκρός σύνδεσμος], από την ιστοσελίδα statistics.gr
  2. http://www.statistics.gr/documents/20181/1245979/COMMISSION_REPORT_ON_DEFICIT_DEBT.pdf/be639286-313b-404b-87c4-36b13d975d4d
  3. http://www.statistics.gr/documents/20181/1245979/Report_EDP_2010_Annex_1_GR.pdf/72f5b8e3-1831-428f-a344-2a44c564339a
  4. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2014-0239+0+DOC+XML+V0//EL
  5. http://www.statistics.gr/documents/20181/664c5a9b-0cb0-424c-9fa1-34443ae2d564
  6. «Η χώρα πάνω σε κινούμενη άμμο». Καθημερινή. 2013-01-23. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-02-11. https://web.archive.org/web/20140211102315/http://www.kathimerini.gr/25982/opinion/epikairothta/politikh/h-xwra-panw-se-kinoymenh-ammo. Ανακτήθηκε στις 2018-12-20. 
  7. http://www.kathimerini.gr/816936/article/epikairothta/ellada/nea-protash-gia-arxeio8ethsh-ypo8eshs-elstat
  8. «Αρειος Πάγος: Δικαστική επανεξέταση της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, της Ιωάννας Μάνδρου | Kathimerini». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2016. 
  9. «Αρειος Πάγος: Παραπέμπει τον Ανδρ.Γεωργίου και για κακούργημα». 
  10. http://www.statistics.gr/el/eurostat-reports
  11. «Eurostat: Information note on Greece 20/09/2011». 
  12. http://www.statistics.gr/documents/20181/1245979/ELSTAT_legal+case_Jan_2013.pdf/d5919576-71ef-47ae-8108-ad831bc85bc9
  13. http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2012-003488&language=EN
  14. «Επιστολή του επικεφαλής της Eurostat στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Υπόθεσης της Αποτύπωσης των Στοιχείων του Δημοσιονομικού Ελλείμματος και Χρέους του 2009 26/3/2012». 
  15. http://www.statistics.gr/documents/20181/1245979/Opinion_+ESGAB_24032015_GR.pdf/a4610f81-81dc-4e3b-8864-e5d1b288d652
  16. http://www.statistics.gr/documents/20181/1245979/NWS_ESAC_GR.pdf/7e722bb6-df83-4f71-9725-200a6d70f33c
  17. http://www.statistics.gr/documents/20181/1245979/ESS_STATEMENT_GREECE_2013_GR.pdf/5726e1c4-429b-4dd6-a5b1-d60ae49b2f5c
  18. http://www.statistics.gr/documents/20181/1245979/NWS_ESSC_27052015_EN.pdf/5a3c0fb3-e655-425e-b1d2-d0963ef667bb
  19. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016. 
  20. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016. 
  21. http://www.statistics.gr/documents/20181/300673/report_adv_2014_GR.pdf/32c18e1e-8846-4ea1-8d23-b3a96a269968
  22. http://www.statistics.gr/documents/20181/300673/report_adv_2013_GR.pdf/47cee2cf-6550-4e14-bf79-921d0a695eb2
  23. «Ένοχος κρίθηκε ο Γεωργίου». 01.08.2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-06. https://web.archive.org/web/20171006172410/http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/enoxos-o-andreas-gewrgioy.4787842.html. Ανακτήθηκε στις 2017-10-17. 

Διαβάστε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]