Ανατολικό Κολλέγιο της Άιχστατ (Collegium Orientale)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανατολικό Κολλέγιο της Άιχστατ
Priesterseminar Eichstätt.jpg
ΕίδοςCatholic seminary
Γεωγραφικές Συντεταγμένες48°53′26″N 11°11′9″E
ΧώραΓερμανία
Έναρξη κατασκευής1998
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Ανατολικό Κολλέγιο της Άιχστατ

Ανατολικό Κολλέγιο της Άιχστατ (αρχικό: Collegium Orientale· επίσημη συντομογραφία: COr) στην άνω Βαυαρία είναι ένα Καθολικό Κολλέγιο, το οποίο έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευσει υποψήφιων ιερέων και την μεταπτυχιακή φοίτηση κληρικών των διαφόρων ανατολικών Εκκλησιών. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο παγκοσμίως με εγγραφές τόσο από ανατολικές Καθολικές όσο και από Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η δυνατότητα φοίτησης εγγάμων ιερέων και κληρικών αποτελεί μία επιπλέον ιδιαιτερότητα του Κολλεγίου.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολλέγιο ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1998 από τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Άιχστατ. Λειτουργεί ως αυτόνομο ίδρυμα της Επισκοπής και υπόκειται στην δικαιοδοσία του Επισκόπου της Άιχστατ.

Δομή και Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολλέγιο βρίσκεται δίπλα στο Επισκοπικό Κολλέγιο Βιλλιμπαλντίνουμ (Collegium Willibaldinum) και στεγάζει επί του παρόντος περίπου 40 φοιτητές της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Μελχιτικής Ελληνοκαθολικης Εκκλησίας, της Μαρωνιτικής Εκκλησίας, της Συρο-Μαλαμπαρ Καθολικής Εκκλησίας και της Συρο-Μαλανκαρ Καθολικής Εκκλησίας της Ινδίας. Εκτός των Καθολικών φοιτητών, φοιτούν στο Κολλέγιο και Ορθόδοξοι υποψήφιοι ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας) όπως και της Γεωργιανής Ορθόδοξης Αποστολικής Εκκλησίας και της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Το Κολλέγιο διατηρεί στενές επαφές και συνεργάζεται τακτικά με τις Επισκοπές και τα Κολλέγια των Εκκλησιών των προαναφερομένων χωρών. Η ζωή στο Collegium Orientale χαρακτηρίζεται αφενός από το πνευματικό τυπικό και αφετέρου από τις θεολογικές σπουδές με κέντρο βαρύτητας την Ανατολική Εκκλησία. Η φοίτηση πραγματοποιείται στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Άιχστατ-Ίνγκολστατ (Eichstätt-Ingolstadt).

Το Ανατολικό Κολλέγιο της Άιχστατ έχει οικουμενικό σκοπό και προσπαθεί να συντηρήσει τόσο το Βυζαντινό όσο και το Συριακό Τελετουργικό. Ιδίως διεξάγει έρευνες στο πεδίο της Ανατολικής Πνευματικότητας και Θεολογίας και οργανώνει συνέδρια με θέμα την Ανατολική Εκκλησία. Το περιοδικό του Κολλεγίου «ContaCOr», το οποίο εκδήδεται δύο φορές το χρόνο, δίδει πληροφορίες για της δραστηριότητες του ιδρύματος, δημοσιεύει διατριβές των φοιτητών του και περιέχει θεολογικά άρθρα γραμμένα από τους παράγοντες του κολλεγίου. Η βιβλιοθήκη του Κολλεγίου συλλέγει δημοσιεύσεις σχετικά με την θεολογία της Ανατολικής Εκκλησίας.[2]

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θεία Λειτουργία, όπως και οι υπόλοιπες Θρησκευτικές Ακολουθίες, γιορτάζονται ως επί των πλείστον σύμφωνα με το Βυζαντινό Τελετουργικό. Στο Κολλέγιο υπάρχει εκτός από την Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, η οποία λειτουργεί με Βυζαντινό Τελετουργικό, μία Συριακή και μία Κοπτική Εκκλησία. Οι Λειτουργίες επιτελούνται, λόγω των διαφορετικών Εθνικοτήτων των υποψηφίων, κυρίως στα Γερμανικά αλλά και στα Ελληνικά και στην εκκλησιαστική Σλαβονική διάλεκτο. Συνεπώς, χαίρονται επισκεψιμότητας και από ορθόδοξους πιστούς των γύρω περιοχών.

Διεύθυνση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την διεύθυνση του Κολλεγίου κατείχε μέχρι το 2008 ο Γερμανός Ιερέας της Επισκοπής Αρχιμανδρίτης Δρ. Αντρέας Τίερμαγιερ (Dr. Andreas Thiermeyer), ο οποίος ήτανε για πολλά χρόνια Μοναχός του βυζαντινού τμήματος του Μοναστηρίου Νιντεράλταϊχ (Niederaltaich) και, ως εκ τούτου, μυημένος στην πνευματικότητα της Ανατολικής Εκκλησίας. Το 2008 τον ακολούθησε ο Σεβασμιότατος και Πρωτοπρεσβύτερος Πάουλ Σμιτ (Msgr. Paul Schmidt) και το 2014 ο Ουκρανικής καταγωγής Ελληνοκαθολικός Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Ολεξάντρ Πετρίνκο (Dr. Oleksandr Petrynko) με τον Ιερέα της Επισκοπής της Τριρ (Trier) και Αρχιμανδρίτη Δρ. Θωμά Κρέμερ (Dr. Thomas Kremer) ως Αντιπρύτανη και τον Φραγκισκανό Μοναχό Μαξέντιους Κρα (Maxentius Krah) OFM (Τάγμα των Φραγκισκανών) ως Πνευματικό Σύμβουλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.collegium-orientale.de
  2. ContaCOr (ISSN: 2364-5202).