Αναστάσιος Παπούλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναστάσιος Παπούλας
Papoulas Anastasios.JPG
Ο Παπούλας την περίοδο που διοικούσε την στρατιά της Μικράς Ασίας
Γέννηση1857
Μεσολόγγι
Θάνατος24 Απριλίου 1935
Αθήνα
ΕνταφιασμόςΑ' Νεκροταφείο Αθηνών
ΧώραΕλλάδα Flag of Greece (1822-1978).svg
ΚλάδοςΕλληνικός Στρατός Ξηράς HellenicArmySeal.svg
Εν ενεργεία1878 - 1920
1920 - 1922
ΒαθμόςΑντιστράτηγος GR-Army-OF8-1912.svg
ΔιοικήσειςΔιοικητής Στρατιάς Μικράς Ασίας
Διοικητής Ε΄ Σώματος Στρατού
Μάχες/πόλεμοιΕλληνοτουρκικός πόλεμος του 1897
Βαλκανικοί πόλεμοι
Μικρασιατική Εκστρατεία
ΤιμέςΑριστείο Ανδρείας

Ο Αναστάσιος Παπούλας (Μεσολόγγι, 1857 - Αθήνα, 24 Απριλίου 1935) ήταν Έλληνας αξιωματικός του στρατού που διετέλεσε αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία την περίοδο 1920 - 1922.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και ήταν γιος του Σπυρίδωνος Παπούλα, αγωνιστή του 1821 στο Μεσολόγγι και, μετά την ανεξαρτησία, πλοιοκτήτη των μεγαλυτέρων της εποχής ελληνικών σκαφών "Αγαμέμνων" και "Εκτωρ".[1] Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Μεσολόγγι και το 1878 κατατάχθηκε ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών και έλαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 με το βαθμό του Υπολοχαγού ως διοικητής Λόχου στο στράτευμα Θεσσαλίας.[2] Στον Μακεδονικό αγώνα ήταν μεταξύ των αξιωματικών που συνέβαλαν στην διοργάνωση του και το Φεβρουάριο του 1904 με το βαθμό του λοχαγού Πεζικού, μαζί με τον ομόβαθμό του Αλέξανδρο Κοντούλη, τον υπολοχαγό Γεώργιο Κολοκοτρώνη και τον ανθυπολογαχό Παύλο Μελά, επισκέφθηκαν την υπό οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία.[1] Στο τέλος του Ιανουαρίου 1905, με το βαθμό του Λοχαγού διετέλεσε διευθυντής της τότε διοικητικής αστυνομίας Αθηνών—Πειραιώς.[2]

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων της επανάστασης στο Γουδή ο Αναστάσιος Παπούλας τάχθηκε με την πλευρά της κυβέρνησης, αν και είχε μυηθεί στον Στρατιωτικό Σύνδεσμο λίγους μήνες νωρίτερα. Λίγες ημέρες πριν το ξέσπασμα αυτής διορίστηκε προσωπάρχης του υπουργείου Στρατιωτικών και από τη θέση αυτή διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κινηματιών.[3] Την ημέρα του κινήματος ο Παπούλας μαζί με τον Σπυρίδωνα Μερκούρη στάλθηκαν ως εκπρόσωποι του πρωθυπουργού Ράλλη προκειμένου να διαπραγματευθούν με τους κινηματίες.[4] Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους ως συνταγματάρχης, διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού και έλαβε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις της 3ης Μεραρχίας σε Μακεδονία και Ήπειρο, ενώ πήρε μέρος και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.[3]

Με το βαθμό του Υποστρατήγου ο Παπούλας, διοίκησε το Ε΄ Σώμα Στρατού. Στο τέλος Δεκεμβρίου 1913 ανακλήθηκε στην Αθήνα ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης Δαγκλής, τον οποίο αντικατέστησε ο Παπούλας, που ανέλαβε [4] την ευθύνη του πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.

Έφτασε στην Κορυτσά στις 10 Φεβρουαρίου 1914 και είχε αποστολή να επιβλέψει την εκκένωση και την παράδοση της περιοχής σύμφωνα με τις διαταγές της Ελληνικής Κυβερνήσεως [5]. Ενημέρωσε στη Μητρόπολη όλα τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Κορυτσάς, ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να αποχωρίσει και τους διαβεβαίωσε ότι είχαν εξασφαλιστεί η ζωή, η τιμή, η περιουσία, τα εκκλησιαστικά και σχολικά τους προνόμια. Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας απαίτησε να έχει γραπτές τις διαβεβαιώσεις του και ο υποστράτηγος τους διαμήνυσε μέσω του αστυνομικού διευθυντή, ότι έπρεπε να διαλύσουν την επιτροπή και με έγγραφη απάντησή του στον Μητροπολίτη Γερμανό, διαβεβαίωνε ότι η ζωή, η περιουσία, η εθνική οντότητα και τα προνόμια του Πατριαρχείου ήταν εξασφαλισμένα, και στις 14 προς 15 Φεβρουαρίου 1914, αναχώρησε για το Αργυρόκαστρο.

Το 1917 οργάνωσε, μετά την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου, τα κινήματα της Θήβας και της Πελοποννήσου. Για τον λόγο αυτό, όσο και για τη συμμετοχή του παλιότερα στη δημιουργία των ομάδων επιστράτων, καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελικά δεν εκτελέστηκε έπειτα από προσωπική παρέμβαση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έμεινε έγκλειστος στις φυλακές του Ιτζεδδίν έως τις εκλογές τον Νοέμβριο του 1920, οπότε και του ανατέθηκε από την αντιβενιζελική κυβέρνηση η αρχιστρατηγία[5] του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία. Διαφώνησε με τον βασιλιά Κωνσταντίνο δια την περαιτέρω προέλαση του ελληνικού στρατού προς Άγκυρα και παρητήθη.[6], αλλά, σύμφωνα με τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου, η Στρατιά Μικράς Ασίας της οποίας ήταν Αρχιστράτηγος, εισηγήθηκε την προέλαση αυτή στην κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο του 1922[7]και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στο Πολεμικό Συμβούλιο της Κιουτάχειας που έγινε υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου και παρουσία του Πρωθυπουργού, υπουργών, επιτελών και του ίδιου, η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα[8].Στην συνέχεια ηγήθηκε της εκστρατείας προς το Σαγγάριο και την Άγκυρα, η αποτυχία της οποίας αποτέλεσε σημαντική καμπή για την πορεία του πολέμου.

Τον Μάιο του 1922 τελικά αντικαταστάθηκε στην αρχιστρατηγία από τον Γεώργιο Χατζανέστη και αποστρατεύθηκε. Οι συζητήσεις για την αντικατάστασή του ή την παραμονή στην ηγεσία είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου καθώς την 15η Μαΐου θα έπρεπε να αποχωρήσει από το στράτευμα λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας. Η κυβέρνηση ήταν αρχικά θετική για την παραμονή του, όμως λόγω διαφωνίας που προέκυψε μεταξύ Στεργιάδη και Παπούλα για την τακτική στη Μικρά Ασία, ο τελευταίος υπέβαλε παραίτηση.[9]. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ιστορίας του Ελληνικού Στρατού παραιτήθηκε στις 8 Μαρτίου 1922 διότι είχε την γνώμη πως έπρεπε η κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη σημασία στις προτάσεις Μικρασιατικών Οργανώσεων και Αμυνιτών Αξιωματικών, που ζητούσαν ανεξάρτητο Μικρασιατικό Κράτος με κυβερνήτη αυτόν τον ίδιο.[10] Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την παραίτηση του και τον αποστράτευσε με κύρια αιτιολογία την κατάληψη του ορίου ηλικίας του και ενώ πριν είχε δημοσιεύσει στο ΦΕΚ την αντικατάστασή του από τον Χατζανέστη, γεγονός που εξόργισε τον Παπούλα.[11] Με το ξέσπασμα της επαναστάσεως και τον ερχομό του στρατού στην Αθήνα ανέλαβε την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στις συνομιλίες με την επαναστατική επιτροπή που έδρευε στο Λαύριο.[11] Υπήρξε δε και ένας από τους επικρατέστερους[11] για να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο από την επαναστατική επιτροπή, ιδέα που τελικώς απορρίφθηκε. Τελικά ανέλαβε γενικός διοικητής Θράκης, θέση από την οποία παραιτήθηκε.[12]

Κατά τη Δίκη των έξι, αν και ο ίδιος πριν την διαφωνία με τον βασιλιά Κωνσταντίνο σχετικά με την προέλαση, ανήκε στη φιλοβασιλική παράταξη[13] το Νοέμβριο του 1922, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Γεωργίου Χατζηανέστη παρ' όλο που υπήρχε κίνδυνος να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε δίκη.[5] Υποστηρίχθηκε ότι πολλές ευθύνες που του αναλογούσαν τις επέρριψε στο διάδοχό του.[11] Τελικά προσχώρησε στη βενιζελική παράταξη και αργότερα έγινε υποστηρικτής της αβασίλευτης δημοκρατίας.[14] Το 1935 συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο αποτυχημένο κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 των Πλαστήρα-Βενιζέλου,καταδικάστηκε σε θάνατο και τελικά εκτελέστηκε, παρόλο που είχε δοθεί χάρη, δια τουφεκισμού ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτη 24 Απριλίου του 1935 μαζί με τον αντιστράτηγο Μιλτιάδη Κοιμήση, όχι αναγκαστικά ως οι περισσότερο υπεύθυνοι.

Η εκτέλεσή του θεωρήθηκε ως εκδίκηση των αντιβενιζελικών στις εκτελέσεις των έξι το 1922.[5]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Παπούλας, Σπυρίδων (1965) [1961]. Δίτομον Επιτραπέζιον Εγκυκλοπαιδικόν και Γλωσσικόν Λεξικόν. Διευθυντής σύνταξης: Στυλιανός Γ. Κορρές - Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα: Επιστημονική Εταιρεία των Ελληνικών Γραμμάτων ΠΑΠΥΡΟΣ. σελίδες 7251–7252. 
 2. Τσιχλής Βασίλειος, Το κίνημα του Γουδη και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκδόσεις Πολύτροπον, 2007 σελ. 56, υποσ. 19
 3. Τσιχλής Βασίλειος, ο.π., σελ. 82 - 83
 4. Τσιχλής Βασίλειος, ο.π., σελ. 101
 5. 5,0 5,1 5,2 Ελευθεροτυπία, Η δίκη των έξι, άρθρο του Γιώργου Καραγιάννη, σελ.66, 69, 70 & 71
 6. Παπούλας, Αναστάσιος (1965) [1961]. Δίτομον Επιτραπέζιον Εγκυκλοπαιδικόν και Γλωσσικόν Λεξικόν. Διευθυντής Συντάξεως: Στυλιανός Γ. Κορρές - Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα: Επιστημονική Εταιρεία των Ελληνικών Γραμμάτων ΠΑΠΥΡΟΣ. σελίδες 7249, 7150 & 7251–7252. 
 7. Καλαϊτζής, Γεώργιος, Συνταγματάρχης Πεζικού (2012) [1965]. Η Εκστρατεία εις την Μικράν Ασίαν. Αθήνα: Γενικό Επιτελείο Στρατού. σελ. 5. 
 8. Καλαϊτζής, Γεώργιος, Συνταγματάρχης Πεζικού (2012) [1965]. Η Εκστρατεία εις την Μικράν Ασίαν,τόμος 5ος. Αθήνα: Γενικό Επιτελείο Στρατού. σελ. 7. 
 9. Νερούτσος, Κωνσταντίνος, Αντισυνταγματάρχης Πεζικού (1960). Η Εκστρατεία εις την Μικράν Ασίαν, τόμος στ΄. Αθήνα: Γενικό Επιτελείο Στρατού. σελ. 20. 
 10. Νερούτσος, Κωνσταντίνος, Αντισυνταγματάρχης Πεζικού (2012) [1960]. Η Εκστρατεία εις την Μικράν Ασίαν, τόμος 6ος. Αθήνα: Γενικό Επιτελείο Στρατού. σελ. 20. 
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 Δημακοπούλου Χαρίκλεια, Το έκτακτο στρατοδικείο προς εκδίκασιν των κατά των υπαιτίων της εθνικής καταστροφής κατηγοριών (1922), σελ.99 - 103, από το συλλογικό έργο 'Η δίκη των Οκτώ και η εκτέλεση των έξι, Αθήνα 2010, Ίδρυμα ιστορία του Ελευθερίου Βενιζέλου
 12. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 23 Σεπτεμβρίου 1922, σελ. 4: "Η παραίτησις του κ. Παπούλα"
 13. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΜΟΣ τόμος 24 Εκδότης: NATIONAL GEOGRAPHIC, 2009-2010 σελίδα 195
 14. Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, 1915. Ο Εθνικός Διχασμός, εκδόσεις Πατάκη, ζ΄έκδοση, Αθήνα 2016, σελ. 331.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τσίχλης, Βασίλειος Σ. Ε. (2007). Το κίνημα του Γουδή και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αθήνα: Πολύτροπον. ISBN 978-960-8354-69-2.