Αναμπάρ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναμπάρ
ΕκβολέςΘάλασσα Λάπτεφ και Λένας ποταμός
ΧώραΡωσία, Ρωσική Αυτοκρατορία και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Μήκος939 χλμ
Μέση εκροή498 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιSuolama, Malaya Kuonamka, Konniyes, Kharabyl, Ebelyakh, Mayat και Udya
Χάρτης

Ο Αναμπάρ (ρωσ. Анабар, ) ή Ανααμπίρ (γιακουτ. Анаабыр), γνωστός στον άνω ρου του και ως Μεγάλος Κουονάμκα(Большая Куонамка), είναι ποταμός στη Γιακουτία της Ασιατικής Ρωσίας, που βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Χάτανγκα και Ολενιόκ. Η λεκάνη απορροής του εκτείνεται στα όρη Πουτοράνα, το υψηλότερο μέρους του Κεντρικού Σιβηρικού Υψιπέδου. Ο Αναμπάρ έχει μήκος 939 χιλιόμετρα και έκταση λεκάνης απορροής περί τα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.[1]

Η μέση ετήσια παροχή του ποταμού είναι περίπου 500 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη στις αρχές του καλοκαιριού, όταν οι πάγοι που καλύπτουν τον Αναμπάρ το μεγαλύτερο μέρος του έτους λιώνουν. Ο Κόλπος του Αναμπάρ όπου εκβάλλει, στη Θάλασσα Λάπτεφ, πιστεύεται ότι είναι το ανατολικότερο φιόρδ σε όλη τη Ρωσία, ορίζοντας το όριο στο οποίο το κλίμα κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων ήταν υπερβολικά ξηρό για τον σχηματισμό παγετώνων.

Η λεκάνη του Αναμπάρ είναι αξιοσημείωτη ως η περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα διαμαντιών στον κόσμο εκτός της Αφρικής και της Αυστραλίας. Τα αποθέματα αυτά κατέστησαν τη Σοβιετική Ένωση μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη εξόρυξη διαμαντιών, και παραμένουν το ο κυριότερος οικονομικός πόρος της περιοχής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Eβένκοι είναι οι πρώτοι αναφερόμενοι κάτοικοι της λεκάνης του ποταμού Αναμπάρ.[2] Ο Βασίλι Σύτσεφ υπήρξε ο πρώτος Ρώσος, που έφθασε στον ποταμό[3][4], το 1643.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρότυπο:GVR
  2. Forsyth, James (1992). A History of the Peoples of Siberia: Russia's North Asian colony 1581-1990. Cambridge: Cambridge University Press. 
  3. Armstrong, Terence (2010). Russian Settlement in the North. Cambridge University Press. 
  4. Holland, Clive (1994). Arctic Exploration and Development, c. 500 B.C. to 1915: an encyclopedia. Νέα Υόρκη: Garland.