Ανακύκλωση χαρτιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Reciclaje de papel y cartón.
Εκστρατεία ανακύκλωσης χαρτιού και χαρτονιού στην Αργεντινή

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι η διαδικασία ανάκτησης χαρτιού που έχει ήδη δημιουργηθεί ή χρησιμοποιηθεί για να το μετατρέψει σε νέα προϊόντα χαρτιού. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χαρτιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για ανακυκλωμένο χαρτί: χώμα, απόβλητα πριν από τον καταναλωτή και απόβλητα μετά τον καταναλωτή. Τα απόβλητα πριν από τον καταναλωτή είναι υλικά που έχουν ήδη περάσει από τον μύλο χαρτιού και έχουν απορριφθεί πριν να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Όμως, τα απόβλητα μετά από τον καταναλωτή είναι υλικά χαρτιού που απορρίπτονται από τον καταναλωτή, όπως παλιά περιοδικά ή εφημερίδες, είδη γραφείου, τηλεφωνικά βιβλία κλπ. Το χαρτί που θεωρείται κατάλληλο για ανακύκλωση ονομάζεται «απορρίμματα χαρτιού».

Τρέχουσα διαδικασία ανακύκλωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χαρτί ανακυκλώνεται με πολτοποίηση και συνδυασμό του με νέο πολτό από ξύλο. Δεδομένου ότι η διαδικασία ανακύκλωσης προκαλεί τη διάσπαση των ινών, κάθε φορά που ανακυκλώνεται το χαρτί, η ποιότητά του μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προστεθεί ένα υψηλό ποσοστό νέων ινών, ή θα είναι συνώνυμο με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Οποιαδήποτε γραφή ή χρωματισμός στο χαρτί πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί με το ξεθώριασμα[1].

Σχεδόν οποιοσδήποτε τύπος χαρτιού μπορεί να ανακυκλωθεί σήμερα, αν και μερικά είναι πιο δύσκολο να χειριστούν από άλλα. Τα χαρτιά που καλύπτονται με πλαστικό ή αλουμίνιο και τα κηρωμένα, κολλημένα ή κολλημένα χαρτιά συνήθως δεν ανακυκλώνονται λόγω του υψηλού κόστους της διαδικασίας. Τα χαρτιά δώρων δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ούτε λόγω της ήδη κακής ποιότητας τους[2].

Μερικές φορές τα εργοστάσια ανακύκλωσης ζητούν να αφαιρεθεί η λάμψη από τις εφημερίδες καθώς είναι κατασκευασμένα από διαφορετικό τύπο χαρτιού. Έχουν επίστρωση από άργιλο με την οποία ορισμένα εργοστάσια δεν μπορούν να εργαστούν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «How is Paper Recycled?» [Πώς ανακυκλώνονται τα χαρτιά;] (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2008. 
  2. «Advancing Sustainable Materials Management: Facts and Figures». US EPA (στα Αγγλικά). 22 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]