Ανακύκλωση γυαλιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπουκάλια σε διάφορα χρώματα
Γυάλινα υαλοθραύσματα μικτού χρώματος
Δημόσιο σημείο συλλογής απορριμμάτων γυαλιού για διαφορετικά χρώματα δοχείων

Η ανακύκλωση γυαλιού είναι η επεξεργασία απορριμμάτων γυαλιού σε χρησιμοποιήσιμα προϊόντα. Το γυαλί που είναι θρυμματισμένο και έτοιμο να λιώσει ξανά, ονομάζεται υαλόθραυσμα. [1] Υπάρχουν δύο τύποι υαλοθραυσμάτων: οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί. Τα εσωτερικά υαλοθραύσματα αποτελείται από ελαττωματικά προϊόντα, που ανιχνεύονται και απορρίπτονται από μια διαδικασία ποιοτικού ελέγχου, κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής διαδικασίας παραγωγής γυαλιού, μεταβατικών φάσεων των αλλαγών του προϊόντος (όπως αλλαγές πάχους και χρώματος) και περικοπών παραγωγής. Τα εξωτερικά υαλοθραύσματα είναι απορρίμματα γυαλιού, που έχουν συλλεχθεί ή υποστεί επανεπεξεργασία, με σκοπό την ανακύκλωση. Τα εξωτερικά υαλοθραύσματα (που μπορεί να είναι πριν ή μετά τον καταναλωτή) ταξινομείται ως απόβλητο.

Για να ανακυκλωθούν, τα απορρίμματα γυαλιού πρέπει να καθαριστούν από τη μόλυνση. Στη συνέχεια, ανάλογα με την τελική χρήση και τις τοπικές δυνατότητες επεξεργασίας, μπορεί επίσης να πρέπει να διαχωριστεί σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα. Πολλοί ανακυκλωτές συλλέγουν διαφορετικά χρώματα γυαλιού χωριστά, αφού το γυαλί διατηρεί το χρώμα του και μετά την ανακύκλωση. Τα πιο κοινά χρώματα που χρησιμοποιούνται για τα δοχεία καταναλωτών είναι το διαφανές (πυρόλιθο) γυαλί, το πράσινο γυαλί και το καφέ (κεχριμπαρένιο) γυαλί. Το γυαλί είναι ιδανικό για ανακύκλωση, καθώς κανένα από τα υλικά δεν αλλοιώνεται από την κανονική χρήση.

Πολλά σημεία συλλογής έχουν ξεχωριστούς κάδους για διαφανές (πυρόλιθο), πράσινο και καφέ (κεχριμπαρένιο). Οι επανεπεξεργαστές γυαλιού, που σκοπεύουν να κατασκευάσουν νέα γυάλινα δοχεία, απαιτούν διαχωρισμό, με βάση το χρώμα, επειδή το γυαλί τείνει να διατηρεί το χρώμα του μετά την ανακύκλωση. Εάν το ανακυκλωμένο γυαλί δεν πρόκειται να γίνει περισσότερο γυαλί ή εάν ο επανεπεξεργαστής γυαλιού χρησιμοποιεί νεότερο εξοπλισμό οπτικής διαλογής, ενδέχεται να μην απαιτείται διαχωρισμός, με βάση το χρώμα, στο σημείο συλλογής. Το ανθεκτικό στη θερμότητα γυαλί, όπως το Pyrex ή το βοριοπυριτικό γυαλί, δεν πρέπει να αποτελεί μέρος του ρεύματος ανακύκλωσης γυαλιού, επειδή ακόμη και ένα μικρό κομμάτι τέτοιου υλικού θα αλλάξει το ιξώδες του ρευστού στον κλίβανο κατά την επανατήξη. [2]

Επεξεργασία εξωτερικού υαλοθραύσματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να είναι δυνατή η χρήση εξωτερικού υαλοθραύσματος στην παραγωγή, θα πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο τυχόν ρυπαντές. Τυπικές μολύνσεις είναι:

Το ανθρώπινο δυναμικό ή τα μηχανήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά στάδια καθαρισμού. Δεδομένου ότι λιώνουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από το γυαλί, ο διαχωρισμός των ανόργανων ουσιών, η αφαίρεση του ανθεκτικού στη θερμότητα γυαλιού και του γυαλιού μολύβδου είναι κρίσιμη. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, χρησιμοποιούνται συστήματα στεγνωτηρίου και μηχανήματα οπτικής διαλογής. Το υλικό εισόδου θα πρέπει να έχει μέγεθος και να καθαρίζεται, για την υψηλότερη απόδοση στην αυτόματη ταξινόμηση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από ένας διαλογέας ελεύθερης πτώσης ή μεταφορικής ταινίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της διαδικασίας. Διαφορετικά χρώματα μπορούν να ταξινομηθούν από μηχανές οπτικής διαλογής.

Ανακύκλωση σε γυάλινα δοχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια παραλλαγή του συμβόλου "Tidyman", που προορίζεται να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανακυκλώνουν γυαλί

Τα γυάλινα μπουκάλια και τα βάζα είναι απεριόριστα ανακυκλώσιμα. [3] Η χρήση ανακυκλωμένου γυαλιού στην κατασκευή, εξοικονομεί πρώτες ύλες και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. [4] Επειδή η χημική ενέργεια που απαιτείται για την τήξη των πρώτων υλών έχει ήδη δαπανηθεί, η χρήση του υαλοθραύσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, σε σύγκριση με την κατασκευή νέου γυαλιού από πυρίτιο (SiO2 ), ανθρακικό νάτριο (Na2CO3 ) και ασβέστη (CaCO3). Το γυαλί ανθρακικού νατρίου από παρθένες πρώτες ύλες απαιτεί θεωρητικά περίπου 2.671 GJ/τόνο σε σύγκριση με 1.886 GJ/τόνο για να λιώσει 100% υαλοθραύσματος. [5] Κατά γενικό κανόνα, κάθε αύξηση κατά 10% στη χρήση των υφασμάτων, έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας 2–3 τοις εκατό στη διαδικασία τήξης, με θεωρητικό μέγιστο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας 30%. [5] Κάθε μετρικός τόνος (1.000kg) απορριμμάτων γυαλιού, που ανακυκλώνονται σε νέα αντικείμενα, εξοικονομούν 315 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, από την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα, κατά την κατασκευή νέου γυαλιού. [6]

Ανακύκλωση σε άλλα προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση του ανακυκλωμένου γυαλιού, ως αδρανές στο σκυρόδεμα, έχει γίνει δημοφιλής, με μεγάλης κλίμακας έρευνα για αυτήν την εφαρμογή να διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Columbia, στη Νέα Υόρκη. Το ανακυκλωμένο γυαλί ενισχύει σημαντικά την αισθητική εμφάνιση του σκυροδέματος. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το σκυρόδεμα που κατασκευάζεται με αδρανή από ανακυκλωμένο γυαλί, έχει καλύτερη μακροχρόνια αντοχή και καλύτερη θερμομόνωση, λόγω των θερμικών ιδιοτήτων των υαλοθραυσμάτων. [7] Το γυαλί που δεν ανακυκλώνεται, αλλά θρυμματίζεται, μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων, που αποστέλλονται στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.). [8] [2] Τα απορρίμματα γυαλιού μπορούν επίσης να κρατηθούν μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής, χρησιμοποιώντας τα για αδρανή οδοστρώματος. [4]

Άλλες χρήσεις του ανακυκλωμένου γυαλιού περιλαμβάνουν:

Τα μικτά ρεύματα αποβλήτων μπορούν να συλλέγονται από εγκαταστάσεις ανάκτησης υλικών ή συστήματα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας. Ορισμένες εγκαταστάσεις μπορούν να ταξινομήσουν τις μικτές ροές απορριμμάτων σε διαφορετικά χρώματα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρο-οπτικές μονάδες διαλογής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Glass, Common Wastes & Materials». US EPA. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 «First in glass: 10 homegoods for Recycle Glass Month». MNN – Mother Nature Network. 
  3. «Glass Recycling Facts | Glass Packaging Institute». www.gpi.org. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2019. 
  4. 4,0 4,1 «Archived copy» (PDF). www.gpi.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2022. 
  5. 5,0 5,1 team, FPFIS (2 Φεβρουαρίου 2012). «End-of-Waste Criteria for Glass Cullet: Technical Proposals». EU Science Hub – European Commission (στα Αγγλικά). σελ. 61. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2019. 
  6. «Glass recycling information sheet». wasteonline.org.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2006. 
  7. K.H. Poutos, A.M. Alani, P.J. Walden, C.M. Sangha. (2008). Relative temperature changes within concrete made with recycled glass aggregate. Construction and Building Materials, Volume 22, Issue 4, Pages 557–565.
  8. British Standards Institute (2005) PAS 101, Recovered container glass, Specification for quality and guidance for good practice in collection