Ανακόντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανακόντα (Eunectes)
Η πράσινη ανακόντα Eunectes murinus (Ευνήκτης ο μυόχρους)
Η πράσινη ανακόντα Eunectes murinus (Ευνήκτης ο μυόχρους)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Φολιδωτά (Squamata)
Υποτάξη: Φίδια (Serpentes)
Οικογένεια: Βοΐδες (Boidae)
Υποοικογένεια: Βοΐνες (Boinae)
Γένος: Ευνήκτης (Eunectes)
Wagler, 1830
Συνώνυμα

Boa Linnaeus, 1758
Draco Oken, 1816

Η ανακόντα (του είδους Eunectes murinus ελλ. Ευνήκτης ο μυόχρους, Ευνήκτης ο μυοθήρας, Ανακόνδας) είναι γένος των μη ιοβόλων φιδιών της οικογένειας Βοΐδες και της τάξης Φολιδωτά ή Λεπιδωτά. Μπορεί να φθάσουν σε μήκος τα 7 μέτρα και σε βάρος τα 100 κιλά[1]. Απαντώνται κυρίως στην τροπική Λατινική Αμερική, όπου έχουν την κοινή ονομασία ανακόντες. Τα μέλη τους συμπεριλαμβάνουν μερικά από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο. Τρέφονται με θηλαστικά και πτηνά, τα οποία ακινητοποιούν σφίγγοντάς τα, και στη συνέχεια συνθλίβοντάς τα, όπως οι βόες. Η ονομασία Ευνήκτης προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία ελληνική λέξη, που σημαίνει τον "καλό κολυμβητή." Σήμερα αναγνωρίζονται 3 είδη.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρώμα του φιδιού είναι πράσινο και λαδί ή καστανό με μαύρες κηλίδες. Το μέγιστο μέγεθος των ερπετών αυτών έχει επιφέρει συζητήσεις. Ο Mehrtens (1987) θεωρεί ότι η ενήλικη ανακόντα κατά μέσο όρο φτάνει σε μέγεθος τα 18-20 πόδια για το είδος της πράσινης ανακόντας, Eunectes murinus και πολύ σπάνια τα 23-25 πόδια. Οι υπολογισμοί που κάνουν λόγο για 35-40 πόδια είναι ασαφείς[3] Σε έρευνα που έγινε σε 1.000 είδη που πιάστηκαν στη Βενεζουέλα, το μεγαλύτερο ήταν 5,2 μέτρα και ζύγιζε 97 κιλά.[4]

Κοινές ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τοπικά ονόματα του φιδιού στη Λατινική Αμερική περιλαμβάνουν τον ισπανικό όρο matatoro, που σημαίνει "φονιάς ταύρων", και τα ονόματα sucuri και yakumama, που του έχουν δώσει οι ιθαγενείς. Η λέξη ανακόντα προέρχεται από τη σιναλεζική γλώσσα, που είναι η ιθαγενής γλώσσα των κατοίκων της Σρι Λάνκα. Οι πύθωνες που βρίσκονται στις ζούγκλες του νησιού αυτού, έχουν ομοιότητες με τις ανακόντες και είναι μερικές φορές πολύ μεγάλοι σε μέγεθος. Η σινγκαλέζικη λέξη "Hena Kandaya" που σημαίνει ζώο με μεγάλο σώμα, πιθανότατα πέρασε στους Βρετανούς ως Anaconda. Οι Βρετανοί κυβέρνησαν τη Σρι Λάνκα για περισσότερο από έναν αιώνα. Πιστεύεται επίσης ότι η ονομασία ανακόντα μπορεί να προήλθε από τη γλώσσα Ταμίλ και τη λέξη anaikondran, που σημαίνει "δολοφόνος ελεφάντων" ή anaikkonda, που σημαίνει "έχοντας σκοτώσει έναν ελέφαντα".

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ερπετό απαντάται στη Νότια Αμερική, από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα και νότια της Αργεντινής. Ζει σε υδάτινα ρεύματα ή επάνω στα δέντρα.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ωοζωοτόκο ζώο, που σημαίνει ότι γεννά ζωντανά μικρά.

Αιχμαλωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν αναφερθεί ελάχιστες περιπτώσεις αιχμαλωσίας του ζώου. Τον Οκτώβριο του 2007 στο Ενυδρείο της Νέας Αγγλίας στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι ένα από τα θηλυκά που είχε ήταν έγκυος. Γεννήθηκαν 14 μικρά την Πρωτοχρονιά του 2008.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είδος Αρχή Υποείδος* Κοινή ονομασία Γεωγραφική εξάπλωση
Eunectes deschauenseei Dunn & Conant, 1936 0 Ανακόντα με μαύρες βούλες Νότια Αμερική στη βορειοανατολική Βραζιλία και στις ακτές της Γαλλικής Γουιάνας.
E. murinusT (Linnaeus, 1758) 1 Πράσινη ανακόντα Νότια Αμερική, σε χώρες ανατολικά των Άνδεων, ανάμεσα στις οποίες στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τον Ισημερινό, το Περού, τη Βολιβία, τη Βραζιλία και το νησί Τρινιντάντ
Eunectes notaeus Cope, 1862 0 Κίτρινη ανακόντα Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στην ανατολική Βολιβία, τη βόρεια Βραζιλία, την Παραγουάη και στη βορειοανατολική Αργεντινή.

*)Δεν περιλαμβάνει τα τυπικά υποείδη με ονομασίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συλλογικό έργο, Νέα Εγκυκλοπαιδεία, εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, 2006, τ. 3, σελ. 9.
  2. ITIS, ID=209577, taxon=Eunectes, 18 Ιουλίου 2008
  3. Mehrtens JM. 1987. Living Snakes of the World in Color. New York: Sterling Publishers. 480 pp. ISBN 0-8069-6460-X.
  4. The Search for the $50,000 Snake Αρχειοθετήθηκε 2009-02-12 στο Wayback Machine. στο MSN Encarta Αρχειοθετήθηκε 2008-05-23 στο Wayback Machine.. Προσπελάστηκε στις 18 Ιουλίου του 2008.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]